smeško -> RE: Razgovori mama 08/20 (9.8.2020 18:29:48)
|
Mame, tu sam. Prvo da vam se zahvalim za podrsku. Znacila je, znacila...Znaci i dalje, bitni su i naredni dani.Posle svega sto sam pisala, Maslacak je potpuno u pravu, ne zna se uzrok, iskljucili su salmonelu. Taman smo mislili da je bolje. U petak smo radili krvnu sliku i urin, bili su ok. Ali se tada javlja i bol u vratu, sto smo pripisali klimi ispod koje je zaspao. Stizu rezultati koprokulture-salmonela i mi mislimo da je sve zbog toga, dobija i ab. Juce popodne on trazi da jede i pije, ali jos uvek lezi i posmatram ga da li ide na bolje. Vrat ga jako boli, u trenutku shvatam da mu zenice nisu koordinisane i vristim mm u telefon da dodje kuci da ga hitno vodimo kod lekara. N mi tada priznaje i da me vidi duplo. Padam u ponor. Pravac Tirsova. Pedijatar ga pregleda i kaze da nije salmonela i da dete izgleda ok. Trazi mu da zenicama prati olovku i to je to. Ja pricam sve sto sam primetila, ona me prekida i oduvava. Na moje stenjanje i huktanje, pricu da sam u panici da se nesto desava ona nas salje u Dr Subotica radi reda, a oftalmolog moze da saceka. U Dr Subotica nas na neurologiji prima dezurni psihijatar. Pregleda ga, kaze da to nije njena primarna uska nadleznost i kaze da glavni neurolog dolazi ujutru u 9h. Ja pocinjem da placem i molim. Pricam da dete nije dobro i da ide na gore. Ona, divna zena, strpljivo slusa, ponovo ga pregleda i pise izvestaj podebljanim slovima da nas zadrze u Tirsovoj na posmatranju. U Tirsovoj nas prima isti pedijatar i hukce na njena bold slova i zove jos jednog pedijatra. Drugi dr trazi N da prati olovku i on kaze da na 20 cm vidi na 30 ne. Kaze ta dr oftalmologija je tu na 200m, posaljimo ga zacas. Tamo nas primaju preko reda. Oftalmolog radi normalan pregled i zadovoljan je do jednog momenta, onda se ton i retorika menjaju. Vraca nas hitno u Dr Subotica (i naglasava odmah, bez skretanja bilo gde). Tamo daju uput za skener, ali skener u Tirsovoj ne radi, pa nas salju u Urgentni. Suprug shvata da ce se sve oduziti (1:30 nocu), zove mog brata i odatle on preuzima preglede, a mene brat vraca kuci sa ostalom decom. Skenove vraca u Dr Subotica i oni panicno traze neurohirurga, ali ga u Tirsovoj nema. Trokomorni hidrocefalus. Suprug kolabira i pada pored dr. Dr i med.sestra ga osvescavaju i zovu taksi do Urg. Same su ga platile do tamo i nazad iako je mm imao dovoljno novca. Nisu htele da cuju. U Urg. dezurni neurohirurg kaze da je potrebna operacija, ali to ne mogu oni iz vise razloga. I tada taj hirurg zove licno Tirsovu i vristi na njih da stvore decjeg neurohirurga kako znaju i umeju i oni pristaju da ih prime. Cekaju. Dolazi dr i srece ih u cekaonici, ne shvata sta je toliko hitno. Gleda snimke i bledi. Salje ih na odeljenje, mm izbacuju napolje. Testiraju N na antitela na kovid i rade preoperativne analize. Mi za to vreme ne znamo gde je ni kada ce operacija. Zovemo odeljenja na pola sata. Zovemo i onog divnog coveka iz Dr Subotica i ona umesto mas saznaje kada krecu. Dr sakuplja tim do ujutru u 9h i posle razmatranja slucaja odmah idu u salu. Zovu mm da ceka na ulazu. I on odlazi da ceka. Izlaze posle 3h. Saopstavaju da je proslo dobro. Da su mu ugradili sant i da idemo korak po korak. Narednih pet dana je jako bitno. Da je neverovatno sto je sa takvim nalazima bio pri svesti i ziv. Da je to cisto cudo. Da je trajalo duze od 10-15 dana i da ne znaju uzrok. Zovemo stalno i pitamo. Kazu da spava ili ne. Da je dobro raspoložen. Molimo ih da mu kazu da ga volimo i da ga nismo ostavili. Prima infuziju, antibiotike i analgetike. A mi smo otisli u crkvu da upalimo svece za njega i za sve vas koji ste mu slali pozitivne misli i veru. Jos nismo spavali ni jeli. Bice vremena za to.
|
|
|
|