dunja RR -> RE: Šta smo danas pravile - 10. deo (19.4.2021 14:59:42)
|
Ja retko spremam pirinač, a i tada ga uvek potapam, ali čitah skoro da zbog arsena koji je ortovan, a piričan je pun arsena, neko novo istraživanje kaže da je ta metoda potapanja pre kuvanja prevaziđena, jer se tako odstrani i arsen ali i većina korisnih sastojaka. Pišu da je bolje da se pirinač kuva u odnosu 1:4, pirinač: voda, pusti se da provri, kuva tako 5 minuta, i onda se ta prva voda prosipa (kao za pasulj), i kažu da se tako odstrani 55 % arsena kod crnog pirinča, a 75 % kod belog, a ostane ipak i dosta hranjivih sastojaka. Baš me zanima šta je tačno, jer mi taj otrovni arsen stoji u glavi da ga ima u pirinču, i podsvesno ga zbog toga retko spremam. A sada ga imam baš dosta kući, dobili smo neko veliko pakovanje, pa bi ga trošila, ali je običan beli.
|
|
|
|