eugenija
|
IZVORNA PORUKA: OTI IZVORNA PORUKA: eugenija IZVORNA PORUKA: Verus RR Ja ni ne znam sta je andragog Andragogija je nauka koja proučava mogućnosti, probleme, metode i tehnike sistematskog obrazovanja i vaspitanja odraslih. Zasnovana je na filozofiji doživotnog učenja, koja ne podrazumijeva doživotno formalno obrazovanje u školi, već kontinuirano učenje i usavršavanje. Međutim, andragogija ne isključuje formalno (školsko) obrazovanje. Naprotiv, ona objedinjuje sva 3 obrazovna puta: formalni (školovanje), neformalni (kursevi, seminari, obuke i sl.) i informalni (čitanje knjiga, gledanje tv emisija, čitanje novina, surfanje po internetu i sl). Izvor Joj kako mi je simpa ovo "surfanje po internetu" Mi smo imali na trećoj godini nastavni predmet andragogiju, nešto smo se posebno posvetili self-konceptu i razvoju, i mapama uma. OTI, jesi čula za Milku Oljaču, prof andragogije sa Novosadskog univerziteta? Ona mi je predavala. Što se tiče snimka ovog i njemu sličnih, ja samo mogu reći, što kažem i uvek: "Para vrti gde burgija neće!", te "Ko pre devojci, sam u nju upada " Ovo što kaže OTI:"kod nas...pripremaju ljude za zanimanja koja izumiru...", ovo je užasno tačno, pre je bilo Obrazovanje po potrebi društva, a danas je Obrazovanje za sirotinju. Da se nadovežem, nevezano za izumiruća zanimanja...Obrazujemo profile koji sutra nemaju šta da rade, te produktujemo hrpetinu diplomirane ove i one t o t a l n o b u d a l a s t e i n e p o t r e b n e g o m i l e.. Ježim se na pojavu privatnih fakulteta bez smisla i sve popularnijeg MENADŽMENTA u ovome ili onome... Kad samo čujem reč MENADŽMENT, automatski sam ljuta.. Šta će sva ta silna deca raditi i gde???!!!?? I da, zanima me i o čemu su ta deca uopšte razmišljala upisujući takvo šta.. E, šta studiraš? Menadžment. I ja! I ja! I ja! I ja! I ja! (već znam odgovor, ali... neka ostane ovako... neka neko drugi kaže) Eugi, svaka cast i za komentar i za surfanje za andragogijom... Sve sto si napisala si u pravu i slazem se. nemamo plan potreba za kadrovima i onda i dalje primamo hiljade ekonomista i pravnika koji posle nemaju gde da rade..' O menadzmentu me ne pitajte... posto radim selekciju kandidata za posao u mojoj firmi, ima ljudi koje pitam: " pa sta bi ti voleo da radis" "pa da budem menadzer" " cega menadzer kad si tek zavrsio fakultet" "menadzer bilo cega" Sta reci dalje? Katastrofa!!!! Ma, ja htela jednu rečenicu, pa malo odoh u pm... Zaista ima par tema u svetu u kojem živim, koje me izuzetno ubodu u živac i razljuteeee... Sistem vaspitanja i obrazovanja je tu u top 5, definitivno. Inče sam mišljenja da sve kreće od te dve osnove. Ako su prilike u porodici i okruženju bile takve da si vaspitavan maligno, onda si u qrcu za ceo život sa većim i manjim odstupanjima, ali si u qrcu. A ako si u školi učen da budeš degenerik, pa tebi nema mesta u 21. veku.. (ja se živo čudim kako se danas uopšte snalaze naše generacije bilo gde, pa mi smo učeni da budemo, pre svega BESKORISNI, pa smo učeni da su nam znanja NEFUNKCIONALNA, pa smo učeni klanjanju AUTORITETIMA i još gore, KVAZI-AUTORITETIMA..) Taj trend se nastavlja, a pod uticajem mas-medija i nadri-kapitalizma koji nam je nametnut, dešava se upravo ovo o čemu smo pisale na temi.. I kako čovek koji odbija da bude steran u tor, da bude neisfrustriran i srećan u svetu u kojem živi?! Mission inpossible... Evo opet odo gde nisam htela.. E moja Eugenija.. tztztztztz
< Poruku je uredio eugenija -- 3.12.2009 22:01:23 >