mama ivane -> Salata od pasulja (10.7.2019 8:07:36)
|
Salata od pasulja Salata: 150 g (izmereno pre kuvanja) belog, krupnog pasulja 2 tvrdo kuvana jajeta 1 glavica crvenog ili žutog luka srednje veličine 1 krupan čen belog luka 1/2 manje veze peršuna 1/2 kašičice suve nane Preliv: 4 kašike jabukovog sirćeta 4 kašike maslinovog ulja 1/2 kašičice soli 1/4 kašičice bibera Priprema 1 Navedene mere su za 2 porcije salate. Salata će biti posno jelo ako izostavimo kuvana jaja. Uveče potopiti prebrani i isprani pasulj hladnom vodom da nabubri. Povesti računa da bude dovoljno vode, da se ne bi dogodilo da pasulj upije svu tečnost i ostane suv. Ukoliko nismo potopili pasulj uveče, potopiti ga u toku dana - barem na sat vremena. Ocediti pasulj i staviti ga u šerpu u kojoj će se kuvati. Sipati hladnu vodu da pasulj ogrezne, pa zagrejati do ključanja, smanjiti vatru i kuvati dok zrna ne omekšaju, uz nalivanje vruće vode po potrebi. Ne soliti. Kuvanje može potrajati dva sata. Periodično proveravati u kojoj fazi je zrno pasulja i da li je mekano. Ne bi trebalo da pasulj bude prekuvan, jer će se u toku dalje pripreme pretvoriti u kašu. Zrna pasulja bi trebalo da budu "al dente", ili čvrsta pod zubima, ali jestiva. Ako smo pasulj skuvali nekoliko sati ranije, neka ostane u svojoj vodi do završne pripreme, eventualno u frižideru ako je čekanje duže. 2 Kuvati jaja 10-15 minuta da bi bila tvrdo kuvana. Preliti ih hladnom vodom i oljuštiti. Iseći na četvrtine. Oljuštiti i iseckati crni i beli luk. Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom i fino iseckati peršun. 3 Skuvan i ohladjen pasulj procediti i pomešati s crnim i belim lukom, peršunom i izmrvljenom suvom nanom. Pikantno začiniti prelivom - jabukovim sirćetom, maslinovim uljem, solju i biberom. Ne štedeti s prelivom da salata ne bi ostala suva. U receptu su tačne mere za navedenu količinu pasulja, a svako povećanje iziskuje srazmerno povećanje svih sastojaka. Ostaviti salatu najmanje 1 sat da stoji. Zatim ponovo začiniti po ukusu i ukrasiti jajima. U nedostatku vremena za kuvanje pasulja, upotrebiti pasulj iz konzerve.
|
|
|
|