Lilly* -> RE: DONAT VODA (8.3.2010 18:38:26)
|
IZVORNA PORUKA: maslinica hvala na detaljnom pojasnjenju....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] meni pise ca oksalata: dosta..nista detaljnije... e sad kad znas mnogo, da ja pitam..mozda je glupo, ali kad ne znam...sta je sa ca iz melka i mlecnih proizvoda? jer meni je doktorka rekla kad sam ju pitala za donat, da li je moguce da je od toga...citiram: '' pa mislim da u donatu nema ca, pa ne bi bilo od toga'' a ja pogledala ima, pa me sada interesuje sta je sa ostalim proizvodima koji imaju kalcijum? u nekom drugom valentnom stanju? ako sam dobro shvatila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ...jbg..hemija mi ostala u gimnaziji, a to je bilo jaaaaaako davno, za moje interesovanje o kemiji:) Da prostiš, tvoja doktorka lupa gluposti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mislim, ne želim da poričem njeno znanje, ali Ca ima u svakoj vodi, jedino ako se izvrši njegova eliminacija, što je čisto teorijska varijanta, jer to niko ne radi. Znači, pitanje je samo da li ga ima manje ili više. To sam pokušavala da ti kažem u vezi Ca, da ti njega ne možeš izbeći, jer ga ima i u hrani, npr. mleku, samo ga ima u manjim koncentracijama... Ca iz mleka ti ne bi trebao škoditi, jer nam je Ca ipak potreban, ali to se odnosi naravno na normalno konzumiranje, naravno kada bi pila na litre mleka da bi ti škodilo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image] Ca se uglavnom nalazi u vezanom obliku (jedinjenja, soli...), a kada se nalazi slobodno onda je u dvovalentnom (2+) stanju, ali izlazimo iz teme
|
|
|
|