milicicak -> RE: Razgovori mama 02/19 [chat] (21.2.2019 19:25:20)
|
Bubi, i pretpostavila sam da razmisljas o NIPT zbog toxoplasme. Rece ti Maslacak, deformacije ploda nastale zbog nje ne moze da detektuje ni jedan geneticki test. Razumem tvoj strah i nemir ali nemas akutnu infekciju i nema mesta brizi. Ja bih na tvom mestu uradila ekspertni uz kod nekog proverenog i strucnog. Mislim da nisam pisala ovde, na pocetku trudnoce sa mini bubom (jos uvek nisam znala da sam trudna i trudnoca mi je bila poslednja na pameti) bila sam u sred nekih eksperimenata u kojima sam izmedju ostalih koristila neke hemikalije koje imaju teratogeni i mutageni efekat. Naravno, sa njima se rukuje u rukavicama, njihova isparenja se ne udisu i generalno se vodi racuna ali ja sam bila prilicno uznemirena iako sam znala da je verovatnoca da je nesto naskodilo bebi astronomski mala. Zbog toga su mi double radila u Frontu, zena me je gledala 45min, moja dr me je za taj iz u 12-oj nedelji gledala skoro sat vremena a u 21-oj sam isla kod Tike koji me je gledao jedno sat ipo. I svi su rekli da je beba skroz ok pa sam se ja smirila. Amnio mi niko nije predlagao. Sad sam se porodila sa punih 36, double je bio nekih 1:1300 ali su svi ultrazvucni pregledi bili dobri tako da mi amnio opet niko nije predlagao. Kad sam bila prvi put u Frontu, jedna od dr je pitala da li sam radila bilo sta od prenatalne ja sam rekla da je double bio odlican a Tika prezadovoljan tako da ni tamo niko nije prokomentarisao da mi je bilo sta od invazivnih i neinvazivnih testova bilo potrebno. E, sad, tvoj mir nema cenu i znam da ti crv sumnje ne da mira ali imaj na umu da ti ni savrseni rezultati NIPT ne garantuju savrsenu zdravu bebu, oni garantuju da beba nema genetske poremecaje na koje je testirana. Ne garantuju ti da ce sve biti u redu sa njenim vidom ili razvojem mozga sto su najcesce posledice toxoplasmose jer jednostavno ne mogu to da vide. A ti zaista nema potrebe da brines, sve je u redu I evo raspisah se ovde, jer ne znam u koju bi temu ovo islo pa ako modovi smatraju da ima neka adekvatnija nek prebace
|
|
|
|