Misha i Ljisha -> RE: Razgovori mama 12/18 [chat] (19.12.2018 22:27:29)
|
Dobro vece mame. Ne nismo na salasu. Otisli smo dok je jos bio dan jer se pocela spustati uzasna magla. Dok smo stigli u Futog pao mrak. Ja ako krenem o mom salasu onda to nece biti vise ni moj esej vec knjiga[sm=smiley36.gif] Lozila je baba smederevac u kuhinji, i smederevac je odlicno zagrevao kupatilo, kuhinju i srednju sobu, a "mala sobica" kako smo je zvali je zimi bila prakticno neupotrebljiva jer je bilo uzasno hladno. Tamo je stajao babin i dedin ormar sa stvarima, jedan lezaj koji sam ja obozavala i mali sto. Tu je baba i peglala. Sa sve onom gvozdenom peglom sto se grejala na plotni ehhe... A smederevac...ah smederevac hihi...Uvek bi baba donela kukurzovine i ljustike za potpalu, malo sapurika i drva. Sve za potpalu je stojalo u onoj fijoci dole u smederevcu. dole je deda namestio nekakav lim da slucajno nesto ne bi izgorelo jer su po podovima svuda bili itisoni. Secam se brat i ja smo igrali klikere zimi a rupe su nam bile rupice na itisonu koju su progorele pale zeravice. Ja sam spavala sa bakom a brat sa dekom. Naravno podrazymevaju se jorgani ispod kojih ne mozes da mrdnes. A baba je uvek u rerni smederevca grejala biber crep da umota u peskir i kad legne da greje noge, jer je imala slabu cirkulaciju. Ujutru bi uvek mirisao hleb, i jedino nam je bio vruc hleb dozvoljen da jedemo u krevetu. Onako dok se kuca ne zagreje nismo izlazili iz kreveta. PA pucketanje kokica na smederevcu i moja baba koja peva "kokajte nam kokice ko babine pesnice od budzaka do budzaka u vr' odzaka" [sm=zz_spin.gif] a miii jedva cekamo. Pa kartanje sa babom i dedom. Naucili su nas sedmica i tablica. I dedin plavi stari veker kojeg je uredno navijao svako vece. I naravno sat na zidu koji mi je dusu pojeo sa sve rimskim brojevima jer me deda stalno driblao "Ljiljo koliko ima sati" [sm=jezicek.gif] A od poslastica bakine pogacice sa drozdinom. mmmmm.... Natrpas u dzepove i izadjes napolje. I naravno cuvena ladnjaca. A poslastila u slucaju da nema nikakvih kolaca. Pokvasis hleb i pospes secerom i picis dalje [sm=jezicek.gif]U kuhinji krevet na magicnom mestu, toplo od smederevca, vatra pucketa, i ko god sedne ili prilegne tu zaspi u momentu. I ja sam insistirala da imam na istom mestu kauc u kuhinji i stvarno je magicno mesto. Izadjes napolje a ispred ogromna kruska. Sad kad malo bolje razmislim nikad nisam videla drvo kruske tako veliko. Bila je gadna za jesti. Ma uzasna. Uvek tvrda i flekava. I jako kasno u kasnu jesen stizala. Medjutim tu nam je bila okacena ljuljaska. Do iznemoglosti sam se ljuljala. Dve sljive su nam bile golovi s jedne strane a bandera i bela sljiva s druge. Pa kad se setim ribizli uz ogradu. I ringlova kojeg nikad necu prezaliti sto je tata izvadio. Ustvari nista od toga vise ni ne postoji. Dva ogromna bagrema koji su meni cinili salas je udario grom i slomila su se oba. Plakala sam tad. Na jednom tom bagremu nam je deda okacio neki metalni obruc da nam bude kos. Pa prednje i zadnje dvoriste. Pa dvoriste za koke za gice. Cardak koji je moj deda doneo na prikolici. Srusili smo ga cini mi se 2009 godine. Bio je preko 100 god star. Ma imam prica sa salasa tonu. Vijali nas petlovi, Penjali se na tresnju, ma najlepsu tresnju ikada. Na ogroman vrust. Pomagali babi i dedi. Vozila sam traktor valjda od kad znam za sebe. Ja nemam nista protiv lozenja. Naprotiv ima to svoju neku draz kad ti nalozis vatru. Da ne kazem skoro pa da mi i nedostaje to cimanje [sm=smiley36.gif] ovo na dugme je bezveze ehehe.. Kasnije kad smo brat i ja poceli da zivimo sa mamom i tatom tad se vec grejala celo prizemlje. U jednoj sobi naftarica, u jednom ta pec a ne secam se sta je bilo u trecoj ali znam da nije bilo hladno. A u kupatilu.. o da hladna daska ahaah...nakon par godina su moji uveli centralno grejanje i tokom ajd da kazem kriznih godina su se grejali na loz ulje koje su sverceri prodavali pa je bilo prosto jeftino. I uvek nam je cela kuca bila topla. I tu pocinje neki nas drugi zivot u toj kuci sa mamom i tatom. A tamo sa bakom i dekom. Raj na zemlji. Ma ne smem da pocinjem o staroj kuci, o zivotinjama, kucama, macama , kravama, gicama. Ma glini koju smo brat i ja cak kopali da pravimo eto raznorazn dzidzabidze. Ili ajd zuta zemlja koja je kao glina. A danas odes i kupis [sm=smiley36.gif] bez brljanja. Ne smem stvarno pricati kakva je tamo idila bila a i sad je. Sve belo. Divno. Tako smirujuce. I tako toplo oko srca a u zilama se ledi krv na vetrometini.
|
|
|
|