Maslacak15 -> RE: Čekamo II crtice 05/20 [chat] (20.5.2020 9:39:59)
|
FSH i AMH su parametri funkcije jajnika tj prisutne ovarijalne rezerve. Mozda najnacajnije brojke u reproduktivnoj medicini. Za mladje od 30 godina ne treba se sa time opterecivati ali za one koje odlazu trudnocu nije lose znati u nekom momentu kako ti parametri izgledaju. Da ne bude gadnih iznenadjenja. Bilo je i ovde teskih scena, a i ja ih znam u mom okruzenju, "imam 37-38 godina zdrava sam i fit, vodim zdrav zivot znate ja bih htela", pa se susretnu sa " izvinite ali malo je kasno, vasa rezerva....". I onda je drama, a kad je FSH iznad 15 onda bog pomaze i cudo ponekad ali VTO ne, cak i nece da ga rade.... Ja kad sam se patila pred prvu trudnocu sam uvek imala FSH oko 5 sto je bio znak da su mi jajnici u odlicnom stanju sami po sebi, problem je bio negde drugo. To se pokazalo tacnim i 5 godina kasnije kada sam u pola godie zatrudnela dva puta ( jedan missed pobacaj i jedna zdrava trudnoca), i ugledala moju A na ultrazvuku dan pred 40. ti rodjendan. Ali to ne znaci da svaka zena od 40 moze jednostavno da zatrudni. Tacnije verovatno svaka druga od zena koje su u principu bile pplodne do 40 og rodjendana vec biti skoro neplodna. Samo zato sto niste u menopauzi ne znaci da su vam JC ok. Mislim da to mnogima nije jasno u danasnje vreme VTO. Mnoge misle, sve moze. Nazalost nije tako. Tufno cekamo te !!!! [sm=smiley36.gif]
|
|
|
|