dunja RR -> RE: Jednodnevni/dvodnevni izleti po Srbiji (3.8.2018 21:23:41)
|
Mili super predlozi! Sad kada reče Obedska bara, set____ih se da sam kod Zrenjanina zaboravila Carsku baru, mada sam u tekstu pisala, ona je odmah do Tiganjice. I set_ih se, ko voli seoski turizam, mi smo proletos išli, a i opet ćemo, u Ražanu, zaseok Stojići (par kuća ima, priroda nestvarna, na velikoj je nadmorskoj visini pogled puca na Divčibare i Ražanu): Voz staje direktno u selu, što je nama bilo super jer S obožava vozove, stigli smo iz Bg nešto brzo, jer voz skoro nigde ne staje usput, do Ražane, posle ide Kosjerić (kažu da se brže stigne vozom nego kolima, jer put ide okolo). Moj tata vodi jedno planinarsko društvo, pa smo preko njega našli smeštaj, u jednom seoskom domaćinstvu- Stojanić. Ko želi da doživi pravo selo, na većoj je nadmorskoj visini, to je u stvari zaseok Ražane. Predivni ljudi, čika Zorko, teta Cica i bak Vida, žive tu, Cica je profesionalna kuvarica, i kada se vratite iz obilazaka, čeka vas sjajan ručak, nije skupo, sve čisto, ima par soba, čak i krevetac za bebu, lepo dvorište. Mi smo tamo već domaći, Cica nam je baš pre neki dan poslala ajvar i kajmak, naravno sve domaće, a kada krenete odande, obavezno vam spakuje domaća jaja i svašta nešto, sve sa njihovog imanja. U podnožju njihovog imanja je rečica, sa vodenicom [sm=smiley27.gif] I tamo je stvarno dovoljan dan ili dva da se preporodite od gradske jurnjave. Nama je super fora taj voz, koji S obožava, i koji staje u podnožju imanja, cena karte je smešna, a za čas stigne iz Bg. Vozovi inače retko prolaze, ali ih vidite sa prozora (ne čuju se, ne smetaju jer je kuća na velikoj visini ), mada sam ja imala momente da ciljano ustanem noću kada prolazi neki stari teretnjak, samo hukće, a ja gledam u mraku, sa visine, baš onako ludo izgleda. U blizini sela ima svašta za obići, Divčiabre su blizu, manastir Kaona, Bajina Bašta nije daleko, Tara. Jedan Beograđanin je izmajmio zemlju u selu jer se potpuno zaljubio u prirodu, kupio kamp prikolicu i sa ženom kada je proleće i leto tu živi, možda i zimi. Mi smo baš bili kada su se useljavali [sm=smiley36.gif] Ovo je slikano početkom aprila, kada se priroda još nije probudila, drveće još nije bilo olistalo, možete misliti kako je u maju, junu: Jezerce podno imanja (pored je i vodenica, ali nisam našla sad fotku) [img]https://www.dodaj.rs/images/9Ubo2.jpg[/img] Pogled na desno sa našeg prozora [img]https://www.dodaj.rs/images/9UjJx.jpg[/img]
|
|
|
|