|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Mamavit tablete
27.3.2010 22:24:02   
cipiripi
ne pijem...nisam pristalica sumecih tableta.... to je otrov po mom misljenju...
ja neznam da objasnim..ali neko ko se razume u hemiju i farmaciju moze... user posted image
vezano je za "vezivanje supstanci..." tako nesto..

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

(odgovor članu majka mara)
Direktna veza do poruke: 26
27.3.2010 22:26:28   
majka mara
ovako je dr.gink.dragisic objasnio za mamavit tablete

da li je mamavit dovoljan za trudnice:ne,bitna je celokupna ishrana,a ovo se moze smatrati dopunom.
jer u mamavit-u ima od svega po malo. plasticno je objasnio ovako: kao kad bi ti bila gladna,a ja ti dam mrvicu hleba!
toliko dajes svom organizmu kad popijes mamavit tabletu.

a sto se folne tice u mamavitu,pogledajte na kutiji zaboravila sam,ali mislim da je u jednoj tableti 0.03mg ili 0.05mg
a preporuceno ja 10mg (dve tabletice folkana)

(odgovor članu majka mara)
Direktna veza do poruke: 27
27.3.2010 22:27:22   
sneza24
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

IZVORNA PORUKA: gagana83

Mamavit sam pila neko vreme iako mi je doktor rekao da nema potrebe za tim vestackim vitaminima(izgleda da je jedini koji ima takvo misljenje) vec da se hranim sto je moguce zdravije.U tom periodu sam se mnogo ugojila(samo u 5 mesecu cini mi se 6-7 kila). Sad ne znam da li je to imalo neke veze...

I moj Dr je meni istu stvra rekao, pa sam prekinula od 5 do polovine  6 mseca da pijem...i opet sam se ugojila 5 Kg...tada je i vreme da nabacimo koju kilu. ( jer ja pre tog perioda nisam ni 1 ) ....
I nakon toga sam sama opet pocela da pijem...nece mi skoditi!!!

Meni je moja dr koja mi je vodila trudnocu isto rekla da nema potrebe za vestackim vitaminima nego da jedem sto vise voca i povrca,i nisam ih ni pila.
Posle porodjaja mi dr pedijatar rekla da pijem Mamavit  tablete jer dojim.

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 28
27.3.2010 22:29:37   
cipiripi
u mamavitu ima 1 mg folnaka...ja pored toga pijem jos jednu tableticu od 5 mg..a inace organizam dnevno moze da apsorbuje samo 4mg, ostalo ispiskis.. user posted image

(odgovor članu sneza24)
Direktna veza do poruke: 29
27.3.2010 22:34:53   
New Mom
Ja sam do 4.meseca pila samo folnu kiselinu, a onda mi je dr rekao da prekinem i pređem na mamavit, ali sigurno još neke 3 nedelje sam bukvalno povraćala kad ga popijem koliko mi je teško nekako padao u želudac. Moja nutricioniskinja mi je rekla da je mamavit više nego dovoljan, jer je u trudnoći potrebno 600 mikrograma folne kiseline (mamavit ima 1000), 1-3 mikrograma B12 (u tableti je 12) i 20mg gvožđa (u tableti je 60). Posle 7.meseca sam potpuno izbacila, jer sa određenom ishranom može isti efekat da se postigne. Npr. gvožđe mi je najniže bilo 20. Čak je poželjnije, jer kad se piju takvi preparati, to utiče na rezultat feremije i ks, da rezultati nisu objektivni.

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 30
27.3.2010 22:36:35   
cipiripi
meni je malo zeznuto sto se tice hrane jer ja moram da izbegavam namirnice sa vitaminom K...a to je spanac,blitva na primer...a on je pun gvozdja...pa mi ovaj dodatak dobro dodje...

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 31
27.3.2010 22:40:31   
New Mom
Gvožđe najviše imaš u crvenom mesu, naročito konjskom i telećem. Preporuka je da dnevno pojedeš koliko 2 tvoje šake.

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 32
27.3.2010 22:41:44   
cipiripi
fala user posted image

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 33
27.3.2010 22:44:44   
New Mom
Nema na čemu! user posted image

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 34
28.3.2010 1:21:06   
choopa choops
Takodje sam pila Folan 1x dnevno (malo prije trudnoce) i u prva 3 mjeseca. Kod nas ni nema da se kupi ta manja doza, vec samo od 5 mg, ali dr je rekao da nema veze i da to nije previse.
Kasnije sam nastavila sa Mamavit-om(1x dnevno). I dok sam dojila u pocetku, a njoj sam davala i Vigantol. Nije to previse vitamina D3 ne brini.

Evo malo o folnoj:
user posted image Folna kiselina je odgovorna za mnogobrojne funkcije u našem organizmu. Veoma je značajna prilikom dijeljenja stanica, a posebice u procesima diferenciranja i rasta stanica embrija i fetusa. Folna kiselina ima zapaženu ulogu i u metabolizmu živčanih stanica, a zajedno s vitaminom B12 nužna je u stvaranju novih krvnih stanica.
user posted image Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći su značajno povišene. Razlozi za to jesu rast maternice, prirast volumena krvi, rast i razvitak posteljice i djeteta. Dnevne potrebe za folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju gotovo 100% i obično nisu zadovoljene samo unosom hrane. Obzirom da posljedice njenog manjka značajno utječu na rast, funkciju razmnožavanja kao i stvaranje krvnih stanica, trudnoća predstavlja kritičnu fazu glede unosa dovoljnih količina folne kiseline. Manjak folne kiseline se danas uvažava i kao rizični i jedan od glavnih čimbenika u nastanku defekata neuralne cijevi kod embrija.
user posted image Pod "defektima neuralne cijevi" podrazumijeva se grupa urođenih anomalija kada ne dolazi do potpunog zatvaranja neuralne cijevi, a ovisno o veličini i lokalizaciji defekta manifestiraju se posljedice s manje ili više teškim neurološkim ispadima (anencephalus, spina bifida, meningomyelocela). U nastanku ovih anomalija značajnu ulogu igraju hiperhomocistinemija, diabetes mellitus, prekomjerna tjelesna težina, uzimanje antiepileptičkih lijekova (valproična kiselina i karbamazepan) i povišena tjelesna temperatura majke tijekom 1. trimestra trudnoće. user posted image Hiperhomocistinemija označuje stanje kada dolazi do nagomilavanja aminokiseline homocisteina u organizmu. Osim za povećani rizik defekata neuralne cijevi, višak ove aminokiseline se okrivljuje i za nastanak ateroskleroze, tromboembolije i ponavljanih spontanih pobačaja. Hiperhomocistinemija nastaje zbog genetičkog defekta enzima MTHFR (metilentetrahidrofolatreduktaza), koji je prisutan kod oko 5% ljudi. Upravo je folna kiselina u stanju "popraviti" ovu grešku i normalizirati razinu homocisteina i metionina koji se stvara iz homocisteina. user posted image Uzimanjem folne kiseline moguće je spriječiti nastanak defekata neuralne cijevi za 70%, a reducira se i rizik nastanka spontanog pobačaja. Iz ovih razloga preporučuje se dodatak folne kiseline ishrani u trudnoći. Preparati folne kiseline se dobro podnose i nemaju neželjenih djelovanja.
user posted image Ginekolozi i pedijatri stoga preporučuju svim ženama uzimanje folne kiseline u dozi od 400 ľg dnevno najmanje četiri tjedna prije planirane trudnoće, i nastavak najmanje do kraja prvog trimestra trudnoće. Ukoliko je u obitelji već rođeno dijete s neuralnim defektom preporučena doza je 5 mg/dan, a ova doza smanjuje rizik defekata neuralne cijevi za 85%.   Dr. Vesna Harni     Literatura:

1. Canadian Pediatric Society. Periconceptional use of folic acid for reduction of the risk of neural tube defects. Paediatrics&Child Health 1997; 2 (2):152-154
2. Peitrzik K, Bung P. Vitamine in der Schwangerschaft unter besondere Berücksichtigung der Folsäure in der Frührgravidität. Frauenklinik Universität Bonn, 1995.
3. Georg L, Mills JL, Johansson ALV, Nordmark et al. Plasma Folate levels and Risk of spontaneous Abortion. JAMA 2002; 288: 1867-1873.

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 35
24.6.2010 22:49:11   
New Mom
Baš sam o ovome razmišlajla danas. Pila sam mamavit od 5.meseca do porođaja, a onda stala, nisam bila sigurna da li treba i da li smem zbog dojenja. A danas sam odlučila da ipak nastavim. A pošto vidim da su tako i druge mame postupile, lakše mi je. user posted image

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 36
24.6.2010 22:54:04   
Anoniman
Ne znam kako na Mamavitu, ali na Prenatalu piše For pregnant and lactating woman.

(odgovor članu New Mom)
  Direktna veza do poruke: 37
24.6.2010 22:55:32   
Nensi*
Ja ih i dalje pijem,i mislim da na kutiji pise da su i za dojilje...

Nena+Danilo=Vuk :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 38
24.6.2010 22:56:49   
New Mom
Piše i na mamavitu "za trudnice i dojilje", ali sam skopčala da niko nikakvu preporuku mi nije dao, dok je za trudnice to obavezno rečeno. Pa sam ipak bila oprezna pomalo.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 39
24.6.2010 22:58:50   
Anoniman
Slobodno pij. Ja sam pila i sa Lukom. Nisam specijalno kupovala, pila sam dk je bilo u kutiji, a kutiju sam kupila nešto pred porođaj, tako da je bilooooo... user posted image

(odgovor članu New Mom)
  Direktna veza do poruke: 40
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Idi na:

Prekretnice u razvoju deteta (od rođenja d...
Od momenta kada žena ostane u drugom stanju, roditelji stalno nešto iščekuju vezano za dete. Da osete pokrete u stomaku,...
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.

image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Питање.
пеперутка16

Да ли неко од вас држи краве? Ако јесте, шта радите са млеком? Не шалим се, питам озбиљно, не знам шта да радим са млеком?

Click Here