choopa choops
|
vasijeq rekla bih ti da se ne sekiraš, ali znam kako je kad se ubaciš u neki trip i ne umiješ da izađeš. Trudi se koliko možeš da ne obraćaš pažnju na to. Ja mogu da kažem da sa dvoje starije djece nisam toliko razmišljala o tome, jer nije bilo toliko govora u javnosti o autizmu. Recimo, ćerka je progovorila jako rano, brbljala u sve šesnaest, a sin kasno, oko druge godine, ali ja sam tada bila u fazonu ma lijen je on, muško je, takav mu je i tata bio i bla, bla. Da sam tada razmišljala o ovim stvarima kao što bi danas, mislim da bih šiznula Sa najmlađom(sada tri godine ima) je sve to nekako bilo oko mene i htjela ne htjela sam mislila o tome. Još veću paniku može da ti unese ako u okolini imaš dijete sličnog uzrasta, a koje je naprednije od tvojeg. to je da svisneš! U principu, ja sam se držala pravila da nema TVa, trudila se da se igram sa njom svih tih igara tipa skrivanja, a dokotrka nam je savketovala baš ovo što kaže oligofrenoolog, a to je da nabavimo knjigicu, jako jednostavnu, bez puno boja. Npr. na jednoj slici maca, na drugoj avion i tako dalje. I onda da uzmem njen prst, pokažem na macu i kažem, maca. Pa onda, uzmem prst, pokažem avion, kažem avion. Ona je nju testirala (ne sjećam se tačno kolika je bila, ali čini mi se prije godine), tako što joj je pokazala bebu na nekom posteru iznad glave i pričala nešto tipa: Vidi kako je lijepa beba, mala beba, dobra beba. Onda je nastavila pregled tijela nakon pet minuta je pitala: A gdje je beba? I ova je automatski pocela da je trazi i podigla pogled put postera. To je ono što je naša pedijatrica savjetovala, ako se sjetim još nečega pisaću. Nemoj da se sekiraš, držimo fige da će sve biti u redu. I da, slažem se sa jess da bi trebala da podijeliš brigu sa muzem.
< Poruku je uredio choopa choops -- 17.3.2018 0:37:06 >