Anoniman -> RE: Pregled dojki (24.10.2012 9:45:26)
|
IZVORNA PORUKA: red3lilu IZVORNA PORUKA: *Alexx* Oktobar je mesec posvećen borbi protiv raka dojke. Ja već neko vreme hoću da odem na UZ dojki, i juče sam ga konačno uradila. Nikad pre toga nisam bila na UZ dojki, a prilikom samopregleda sam napipavala svašta [sm=smiley29.gif] . Elem, ta gomila kvržica koja se napipava je žlezdano tkivo - kada je u pitanju tumor, on se napipava vrlo jasno, tvrd je i definisan. Žlezde se jednostavno napipavaju drugačije. Doktorka mi je pokazala kako da ispravno vršim samopregled, i već prilikom tog pregleda naznačila da verovatno imam jednu fibrocističnu dojku. To se i pokazalo na UZ. To je sve u redu, veliki broj žena ima fibrocistične dojke - samo je potrebno da se prate. Dakle, pregled ne boli [sm=smiley36.gif] i kratko traje. U razgovoru sa dr sam saznala da je veliki porast tumora dojki poslednjih godina, da ta bolest više ne bira godine. Obavezno mi je napomenula da prekontrolišem i štitnu žlezdu - ne toliko hormone, koliko da uradim UZ. Kaže da svaka druga žena koja joj dolazi na pregled ima neku promenu na štitnoj [sm=smiley13.gif] Za kraj vam ostavljam link na brošuru koja vrlo dobro objašnjava samopregled, i, molim vas, kontrolište se redovno. BROŠURA Alexx podebljala sam deo tvoje rečenice iz razloga što nije samo tumor tako jasno definisan, pa da se žene ne traumiraju ukoliko napipaju nešto slično.[sm=smiley1.gif] Ja lično imam 4 komada jasno definisanih tvrdih čvorova u dojkama koji se zovu FIBROADENOMI dobroćudne promene u tkivu dojke i ne zahtevaju nikakvu intervenciju osim ukoliko se naglo ne povećavaju. Zaboravih da dodam, naravno da se treba obaratiti lekaru ukoliko se oset_i neka promena[sm=smiley1.gif] I ja ću se nadovezati... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Meni je dojka operisana, izvađen je dobroćudni tumor sa mlečnom cistom unutra. Dr nije hteo da odlaže, odmah je izvađeno zbog genetske predispozicije za karcinom (mama). A ovo pišem jer je čvor bio velik, a ja ga uopšte nisam pipala (ne isključujem mogućnost da sam pogrešno prepipavala), i uopšte mi nije smetao. Idem na kontrole 1x godišnje, nadam se da je to ok.
|
|
|
|