Christabel
|
Nisam resila. Tj.bebine stolice nisu bile skroz sredjene kad smo kretali nemlecnu. Ali isla sam logikom da cu joj davati za pocetak onu hranu koja uslovno nije alergena (uslovno jer alergolozi tvrde da svaka namirnica moze da izazove alergiju ali neke bas retko). Krenula sam kuvan pirinac, pa prekinula zbog stolice (nije kakila), pa krompir (pa prekinula, tih dana nesto povracala uvece). I onda ispocetka - Milupa nemlecne instant rizine, pa sargarepa, tikvica, krompir opet. To je jela od 5 i nesto meseci do punih 6 (uvodila ja to sve po 5-6 dana). Onda kad je usla u 7.mesec krenuli smo voce - kuvanu jabuku, bananu, breskvu, karfiol, brokoli. Ako te zanima, prepisacu ti iz sveske.Stolicu sam pratila i razmisljala da sa nekom namirnicom prekinem ako se pojavi bas veliki proliv, ili osip. Ona do tad nije inala ekcem. A sluzave stolice su se vukle jos neko vreme, pa smo samoinicijativno odradili igE na 20 namirnica i otkrili za kcasac. A tek mesec dva kasnije mi je palo na pamet da opet proverim kandidu i bila je prisutna, tako da je miguce da je sluz u tom periodu bila i zbog kandide. (Sve analize na kandidu do tad su bile negativne). Ta nesigurnost da li je od njene ili moje hrane je ostala jos dugo. Jer ja sam polako povecavala broj obroka, pa su bile podjednake sanse da bude i od mog mleka i od njene hrane. Ali, pretpostavljam da bi jace crevne reakcije na ono sto ona jede primetila i tom logikom sam se vodila. Jeste lakse kad beba pije ad pa znas da joj ne smeta. Ali, eto, ja nisam.mogla da se odlucim.za ad, cak i da sam htela, ona ga ne bi prihvatila, ona je pravi sisavac. Kasnije nam se desio jedan period kad je imala kisele kake. Ja mislila da tripujem da je to intenzivnije kad sam pocela da jedem neku cokoladu. Posle se ispostavilo da ima alergiju i na kakao. Onda sam mislila da je kiselija kad jede kajsiju, a nase su kiselkaste pa jos iz zamrzivaca. Na to mi nasa dr kaze da je normalno da kad bebi krenu zubi stolica bude kisela. Onda sam joj rekla da je to za mene ipak previse, doktoriracu na bebinim stolicama... Sve u svemu, krv je prvo prestala, letos negde oko 6.meseca, sluz kad smo izlecili kandidu. Bilo je u jos jednom navratu ali tad je bila pod antibioticima pa mozda zato. A za ovo ostalo sam se nadala da cu.nekako prepoznati crevnu reakciju na ono sto ona pojede. Ekcemu ne mogu da nadjem uzrok ni dan danas. Sumnjala sam jedan period na pirinac, kukuruz, ali nista ne mogu da tvrdim. Iskreno, da se ne lazemo, cesto sam se osecala kao da radim nesto po mraku, nesigurna je li to tako dobro ili ne, kuda li ce nas to dovesti. I isla nekom svojom logikom. Iako mi ovo nije prvi put da se srecem s ovom problematikom, komplikovanije mi nekako bilo sve to i stresnije. Nego da ne duzim, ja bih na tvom mestu oko nemlecne razmisljala ovako - ako beba kroz majcino mleko reaguje vec kako reaguje na nesto sto joj smeta onda ako bi tu problematicnu namirnicu pojela, njena reakcija na to mora biti veca i to ce se primetiti. Ne znam da li mi je razmisljanje dobro, jer tu postoje i one slabije reakcije, ali od necega se moralo poceti
|