little_one -> RE: Med (12.11.2013 15:52:31)
|
IZVORNA PORUKA: Ana RR Prepoznavanje falsifikovanog meda: gustina falsifikovanog meda je manja od gustine pravog meda sa mineralnim sastojcima. Gustina pravog meda je oko 1,4 a falsifikovanog negde oko 1,3, stoga nam jednostavno merenje na vagi može pokazati koji je pravi med, a koji falsifikovan. Težina tegle u koju stane kilogram meda je oko 280g, tako da je njena težina sa medom 1280g, a težina iste količine falsifikovanog meda, zbog manje gustine je 1210g-1220g. Takođe, preteranim grejanjem med gubi ukus i aromu, ali menja i boju. Pregrejan med potamni, ukus mu postaje gori, a fina aroma nestaje. izvor: pčelica.rs Ovo je sve tacno, ali treba obratiti paznju da med moze biti i prirodno taman, npr kestenov ili neki tako sumski med (borova suma npr) tako da i to imate u vidu. Ako se med "useceri" najbolje ga je ostaviti ili na sobnu temperaturu da otpusti ili u mlaku vodu (nikako vrelu). Isto tako ako se provjerava med da li je pravi, uzmite kasiku meda i pustite slobodno da curi u teglu. Nit mora biti neprekidna, ne puca vec kad nema vise meda da curi nit se povlaci prema kasici a nikad nece kapati, tako da kazem....Meni je tata pcelar pa sam dosta naucila o ovome i sto neko rece kupovni med i domaci nemaju veze s vezom jedan s drugim...osim ako naravno kupujete od nekog provjerenog pcelara... Sto se tice upotrebe, mi ga mijesamo sa pcelinjim propolisom i to su nam nase domace septolete i sredstvo za smirivanje grla uopste. Ne bih maloj bas djeci davala jer se propolis radi sa alkoholom najcesce pa tu treba biti oprezan. Andrei sam uvela nedavno med, i obicno ubacim u zitarice s vocem ili nekad pospem samo po vocu i tako ga jede...a hoce ga i ovako sa kasike, da olize al se pritom sva umaze pa izbjegavam...[sm=smiley36.gif]
|
|
|
|