Anoniman
|
Ako ima nekoga ko radi u osiguranju, neka slobodno ispravi moje greške. Ja ću text pisati onako, narodskim jezikom, kako sam ga shvatila. Pre nekog vremena smo muž i ja pričali da bi bilo zgodno na neki način štedeti novac za dete, koji će jednog dana, sa njegovih 18-20god biti samo njegov. Ne po principu da mu sa 18god dam 10.000eur, jer je tada još klinac, ali to je period kada se polaže za vozački, i trebaće mu auto, ili druga stvar koja je po meni još lepša i bitnija, taj novac može biti osnova za kupovinu nekog stančića. Tako stigosmo do ideje da bismo mogli da uplaćujemo neko osiguranje koje će glasiti na ime deteta i moći će da ga digne tek sa npr. 20god. Međutim, danas je bio jedan dečko, i predstavio nam osiguranja, i kaže on, da kada osiguravaš malo dete, to ide na period do njegove 18-25god. Ima tri načina isplate: da digne novac jednokattno u 18oj god, da digne novac u 4 rate nakon 18te, ili da se vodi kao svadbeni poklon i isplaćuje se na dan venčanja (ako nema venčanja do 25te, onda za 25ti rođ.). Sve je to meni nekako... nemam pojma. Šta znaju klinci od 18 god šta će sa tolikim parama? Onda je čika predložio da je bolje da se neko od nas osigura na recimo 15god, a da je u ugovoru naznačeno da je krajnji korisnik dete, međutim, za svega 2eur mesečno više, imamo i osiguranje od povreda (za ne daj bože), na brzinu nam je sračunao, da recimo ako slomimo ruku, možemo tražiti odštetu, i to je oko 900eur. Takođe, caka sa tim tipom osiguranja je da ako smo uplaćivali 50eur mesečno 6 meseci, i osiguranik ne daj Bože doživi smrt, isplaćuje se ugovorena svota, koja je planirana da se isplati za 15god (to je za bolest i prirodnu smrt), a ako je neki udes ili sl (uticaj spoljnih faktora) isplaćuje se ta konačna cifra x2. Meni to sve zvuči kao dobar garant da će dete biti dobro šta god da se nama desi. Mislim, garant... naravno da nije garant, ali nekako... Šta vi mislite o svemu tome? Jel neko od vas uplaćuje neko od tih osiguranja?
|