dunja RR
|
Ni meni nije padalo napamet, da li reći ili ne. Ali znajući da svuda oko nas ima dušebrižnika, pre mislim da će naša deca to čuti od nekog drugog deteta do koga može doći da priča (od tsrane nekoga, namerno, nenamerno, sa kakvom namerom nebitno). Poenta je da do deteta koje nema formiran razum može doći informacija - Hej pa ti si dete iz veštačke oplodnje. Meni se dosta puta desilo da mi ljudi kažu , a vi ste išli na veštačku, pa me onako tugaljivo gledaju. Rekao im je neko meni drag, npr., možda ne iz loše namere, ali je poenta da taj kome je rekao, ne kapira šta je VTO. Ej, a takvih koji ne kapiraju je mnooogo. Nismo bre svi isti, ne razmišljaju svi kao žene na Ringeraji, koje znaju šta je VTO, ne samo mi koje smo prošle kroz istu, već znaju i druge mame, čitajući naše postove. Ali koliko je onih koji pojma nemaju šta je VTO, i koji konstruišu priču u svojoj glavi. Nebitno je da li stari ili mladi. Od takvih kreću zli jezici, koji vrlo lako moguda povrede dečiju dušu. Slušajte ovo, moja mama je vaspitačica u penziji. Često su druge vaspitačice dolazile kod nas, tračarilo se. Ja, dete od 6 godina, čula sam kako pričaju da je jedna moja drugarica iz grupe usvojena, prava majka joj je iz Sarajeva, cele priče se i dan danas sećam. Kasnije je ta devojčica bila sa mnom u istom odeljenju u osnovnoj školi. I družile smo se. Jedan od naših najboljih drugara je bio i jedan deča (sa kojim sam ja kasnije i u srednuu išla, isto odeljenje). Ja sam njemu kada smo imali 7 godina rekla da je ona usvojena. On je to rekao svojoj mami, ona je zvala moju mamu, moja mama se drala na mene. Kasnije sam skapirala da u stvari nisam ja tu pogrešila, ja sam bre bila dete. Nego te vaspitačice koje su tračarile o tome. Ja i dan danas pojma nemam da li je do te moje drugarice došla ta priča, nikada to nismo spomenuli. Žao mi je ako sam je povredila, jer je i ona tada bila dete. M smo i dalje u kontaktu, ona živi u inostranstvu, ima dva prelepa sina, sa drugim se porodila malo posle nego ja sa S. Direktor je odseka jedne od najjačih firmi na svetu. I u osnovnoj i srednjoj školi je bila najoblji đak. I pre svega, jedan kvalitetn čovek, među najboljim ljudima koje znam. Znam da sada ne bih mogla da je povredim. Ali tada možda jesam. Sada znam da to da li si usvojen ili ne, te ne čini manje čovekom. Ali tada, pre 35 godina, ja to nisam mogla da znam. Tada sam je smatrala manje vrednom. Jer sam bila dete, koje je čulo kako se izgovara reč USVOJEN (sa kakvim tonom, prizvukom, od strane tamo nekih ...). Ako me razumete zašto ovo pričam, apropo VTO dece. Jedino se nadam, što Wiv reče, da će do tada VTO zaista biti tabu tema, i da matori dušebrižnici neće o tome raspredati. Dete ne može da shvati dok je malo.
< Poruku je uredio dunja RR -- 9.3.2016 20:40:11 >