lesica
|
Nato, ja sam bila ubeđena da sam napisala koju Elem, Kokino Nero je uživo i veće i lepše nego što sam ja očekivala. Da se razumemo, nije veliko, uređeno mesto prepuno sadržaja ali ima sve što je potrebno (3-4 prodavnice, nekoliko taverni, par kafića, dve pekare/poslastičarnice, mesaru). Šetalište kao takvo nema, ali je celo mesto ispresecano ulicama i na samom molu gde su taverne je živahno. Inače samo mestašce je mirno i ušuškano u takvo zelenilo da ni preko dana a noću pogotovo nije nikaako vruće već vrlo prijatno. Ono što iznenađuje - nema komaraca, iako je tu i planina, zelenilo ima i dosta tekuće vode, u smislu potočića. Plaža u samom Kokinu nije nešto, tj jedan deo je sa krupnim kamenjem pa je za ulazak potrebna obuća, drugi deo je bolji jer je mešavina peska i šljunka sa po nešto krupnijeg kamenja i tu je mestimičniji ulaz, i tu ima i prirodne hladovine. Uglavnom, na po 2-3 km levo i desno postoje lepše plaže, Platia Ammos i Kucupia, pa smo uglavnom tamo išli, tj, najviše na Pl.Ammos, koja je stvano lepa - plaža je najvećim delom od onog jako sintnog šljunka, takav je i ulazak u vodu, nije plićak do besvesti već brzo nailazi dubina, ali je zato voda za ovaj deo kopna nestvarna i lepa. Ima dosta prirodne hladovine ovde, dva kafića tavernice i to je to. Kucupia je prilično veća plaža, ima nekoliko beach barova, i deluje mi prilično živahno pogotovo vikendom kada se i Grci i Poljski omladinci spuste. U međuvremenu smo išli i u Stomio, mesto nekih 10ak km pre Kokino Nera, kojje je meni lično jako simpatično. Tu je delta reke Pinios, ima tih nekih kanala, rečke koji idu oko plaže te se na plažu dolazi preko mostića, dok je samo mesto u "brdu" . Stomio ima peščanu plažu, pesak je nekako težak, zlatan te se voda ne muti ( ne računam dane kada su bili jako veliki talasi) i plićak je do besvesti, voda je jako jako topla. Ima puno školjki, riba u samom plićaku, i mnogo mnogo kraba. Sve u svemu, lepa regija, drugačija potpuno od Olimpske. a blizu je realno. Nije spektakulare, ali ima neki poseban šmek. Deluje mi kao da su tek počeli sa razvijanjem ove oblasti po pitanju turizma, mislim Tesaliji je i dalje primat poljoprivreda. Kokino Nero ima odličnu poziciju za lutanje po okolini, i zato mislim da bi za odlazak tamo ipak trebala kola. Prosto ja ne bih nikome savetovala da ide bez istih.