Urbana -> RE: Zaposljenje stranca u Srbiji! (24.10.2009 22:49:53)
|
IZVORNA PORUKA: Trcosava Jebem ti vrzino kolo. @ urbana - da bi mogli uredno da je prijave - mora da ima ili boravak ili državljanstvo (znam to zasigurno jer je moja bivša firma zaposlila jednog bosanca, s tim da je fora sa bosancima - postoji opcija dvojnog državljanstva pa je njima još lakše) @DG - u slučaju da se zakon nije promenio (a koliko ja znam nije) NE MORA da raspisuje konkurs, osim ako ne spada pod zdravstvo i prosvetu. a što se tiče studenata i upisivanja na fax - mislim da je ista fora kao i sa xy bosanaca tj pričom o dvojnom državljanstvu. Znam da moja majka sad može da dobije hrvatsko državljanstvo jer je njena majka rođena u hrvatskoj (tamo je baba, sada već pokojna živela nekih 5 god) Fora sa slovencima je ja mislim samo zbog EU, ali nisam sigurna. Jer meni su prvo rekli da ne postoji šansa da ja imam dvojno državljanstvo sa zemljom koja je u EU, no moj drug je uspeo da dobije rumunski (valjda) pasoš i da zadrži srpski.... što i ja nameravam da odradim (zbog ''nekretnina'' koje ima moja majka, a njoj pa rekli da strancu - pa makar joj i rođena ćerka bila) Dozvolu za boravak u svakoj drzavi EU ne mozes dobiti po osnovu udaje, pa naravno ne mozes je dobiti ni u Srbiji ako partner nema posao i dovoljna primanja i odgovarajuci ugovor. Dakle taj uslov ne ispunjava i samim tim nema pravo na boravak po tom osnovu. Ovo sto odlazi u Sloveniju po "neki" boravak ( to mi nije jasno, razumem da ides zbog sebe i obaveza prema Sloveniji, ne znam da li dobijas tamo neka "primanja" i sl. ) koji joj omogucuje tri meseca u Srbiji je super da moze. A posao svako moze naci gde god hoce i na osnovu posla dobija radnu dozvolu , a samim tim i zdravstveno osiguranje. Nece biti da su zakoni u Srbiji neki posebni po tom pitanju. Sad izmedju Hr i Sr je druga stvar, jer tu nema viza. Inace drzavljanstvo je nesto drugo, njega mozes da dobijes, ali moras da imas "staz" po nekom osnovu. Obicno stices pravo nakon tri godine, ako si udata, a po osnovu posla je nesto vise 4 ili 5 godina rada u kontinuitetu. Varijacije u odredbama i zakonima mogu postojati, ali sustina je svuda ista.
|
|
|
|