dunja RR -> RE: Cerealije (24.5.2015 21:19:24)
|
IZVORNA PORUKA: mila83 Dunja,evo ga odlican tekst o zitaricama,koje se potapaju i kako,koliko: Fitinska kiselina i potapanje žiitarica Integralne žitarice u svojem omotaču sadrže fitinsku kiselinu, koja se u digestivnom traktu lako vezuje sa korisnim sastojcima hrane, poput gvožđa, kalcijuma ili magnezijuma. Vezivanjem sa fitinskom kiselinom nastaju jedinjenja koja ove minerale čine praktično neiskoristljivim. Jedan deo fitinske kiseline se već smanjuje kuvanjem, ali da taj efekat bio što bolji, potrebno je da pomenute integralne žitarice prethodno natopimo. Proces natapanja izgleda ovako: stavite 1 meru žitarice u veliku činiju u kojoj ćete je natapati. Isperite žitaricu 3-4 puta, koristeći vodu sa česme, na sledeći način: sipate vodu do vrha činije, promešate rukom zrna i pažljivo odlijete vodu. Prilikom odlivanja vode, primetićete kako sa njom izlaze sitne nečistoće (zemlja, grančice, ljuskice), kao i oštećena “mrtva” zrna, koja vam ionako nisu potrebna. Kada odlijete poslednju vodu, sipajte preko žitarice 2 puta više vode, ali ovoga puta koristite izvorsku, flaširanu vodu ili vodu iz specijalnih kućnih filtera. Nema smisla da zdravu hranu pripremate u nezdravoj vodi sa česme, punoj hlora i kamenca. Natapanje žitarica će biti efikasnije, ako u vodu umešate i kašičicu soka od limuna ili prirodnog jabukovog sirćeta (ovo pomaže bakterijama i enzimima koji neutrališu fitinsku kiselinu da efikasnije deluju). Ovako pripremljenu i natopljenu žitaricu poklopite tanjirom ili bambusovim podmetačem, da ne upada prašina, ali da ima vazduha. Ostavite žitaricu da se natapa na sobnoj temperaturi više sati, a najbolje preko noći. Kada se hranite zdravo, neće vam biti teško da razmislite da li ćete sutra kuvati neku od ovih žitarica i da ih potopite blagovremeno, tj. pre odlaska na spavanje. Ujutro, kad ustanete, vaše žitarice će biti “probuđene” kao i vi, spremne za akciju! Proces kuvanja žitarica koje zahtevaju prethodno natapanje izgleda ovako: Pre svega, vodu od natapanja ne bacajte, već je zajedno sa žitaricom prespite u šerpu u kojoj ćete kuvati. Tome dodajte prstohvat soli na svaku šolju žitarice. Dovedite do ključanja, pa smanjite temperaturu kuvanja na najniže, tako da voda samo blago struji, gotovo neprimetno. Poklopite, ali ne do kraja, jer žitarice pene tokom kuvanja, pa pena može da vam iskipi. Poklopite šerpu sasvim tek kada voda skoro sasvim ispari, što bi trebalo da bude nakon 30 minuta (kada steknete iskustvo u kuvanju, ovo vreme možete da iskoristite za obavljanje drugih poslova, ne morate da stojite pored šerpe i gledate u nju!). Kada voda sasvim ispari, isključite ringlu ili plin i ostavite žitaricu sasvim poklopljenu još deset__ak minuta, da upije svu vodu i dokuva se u pari. Nakon toga rastresite zrna, koristeći varjaču ili drveni kineski štapić i uživajte u svom obroku. Ovde spadaju krupnije integralne žitarice: pirinač (inegralni), ječam (geršla), ovas, pšenica, kamut (drevna egipatska pšenica)... Ove žitarice treba pre kuvanja potopiti na 12 i više sati. Kuvanje žitarica koje ne zahtevaju natapanje Ovde spadaju sitnije žitarice poput prosa, heljde ili kinoe, koje ne sadrže fitinsku kiselinu i lakše se kuvaju. Ove žitarice sitnijeg zrna će svakoj zaposlenoj osobi koja želi zdravo da se hrani vrlo brzo postati najbolji prijatelji, zato što se pripremaju brzo i kada god to poželimo, bez prethodnog razmišljanja o dugotrajnom natapanju. Delimičan izuzetak je kinoa, koju je ipak potrebno prethodno dobro isprati nekoliko puta toplom vodom sa česme, a zatim ostaviti potopljenu oko 10 minuta, nakon čega se voda od natapanja obavezno prospe. Ovo se radi zato što kinoa na površini ima gorke saponine, supstance koje zrno štite na prirodan način od štetočina, ali nažalost mogu izazvati i male smetnje u varenju, što svakako ne želimo. Proces kuvanja žitarica koje ne zahtevaju prethodno natapanje izgleda ovako: isperete žitaricu u 3-4 vode na način na koji je gore već opisano. Ispiranje je najbolje raditi već u šerpi u kojoj će se žitarica kuvati, kako ne bi prljali nepotrebne sudove. Kada odlijete poslednju vodu od ispiranja, sipate 2 puta veću količinu vode u odnosu na količinu žitarice (na primer: 2 šolje vode na 1 šolju prosa). Koristite čistu flaširanu ili filterisanu vodu. Dodajte prstohvat soli po šolji žitarice i stavite je da prokuva. Kada proključa, smanjite temperaturu kuvanja na najniže i delimično poklopite. Kuvajte dok voda skoro sasvim ne ispari (oko 10-15 minuta), pa zatim poklopite do kraja i kuvajte dok žitarica sasvim ne upije vodu (još oko 5-10 minuta). Isključite ringlu ili plin, pa ostavite skuvanu žitaricu da stoji poklopljena i dokuva se u pari (oko 5 minuta). Otklopite i rastresite zrna varjačom ili drvenim kineskim štapićem. Vidite, vaš zdrav obrok je skuvan, za samo 20-25 minuta! Izvor: Veganski kuvar – Nikola Pešić *sok od limuna, jabukovo sirce, so za bebe tek nakon godine Bezglutenske žitarice koje mogu da se daju bebama odmah na početku dohrane tj od 6.og meseca su: - PROSO - kuva se u razmeri vode 3:1 oko 15-20ak min, potrebno ga je prethodno oprati i očistiti od eventualnih nečistoća, a može se i prethodno malo propžiti; - GRIZ OD PROSA - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz, s'' tim da količinski ide za nijansu malo više od pšeničnog (pšenični više nabubri od prosenog griza); - PIRINAČ (bilo koje zrno) - kuva se u razmeri vode 3:1 15ak minuta; - PIRINČANI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz; - AMARANTH - kuva se u razmeri vode 3:1 oko 30-40ak min, gotovo je kada voda upije, kada dobije sluzavu strukturu i braonkastu boju; - KINOA - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 25 min, potrebno je žitaricu prethodno oprati u mlakoj vodi; - PALENTA tj KUKURUZNI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz. Glutenske žitarice koje mogu da se uvode od 8.og meseca tj kada se želi uvesti gluten su: - SPELTA - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1; - GRIZ OD SPELTE - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz; - PŠENICA - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1; - PŠENIČNI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz; - OVAS - kuva se u razmeri vode 4:1 oko sat vremena; - RAŽ - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1; - JEČAM - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 45 do 60 minuta; - BULGUR - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 10-15 min; - KUS-KUS - se ne kuva već preliva ključalom vodom razmere 2:1, i ostavi poklopljeno da odstoji još 10ak minuta. Žitarica koje se preporučuje najranije tek nakon rođendana je (razlog - može biti jak alergen i ona je praktično energetska bomba): - HELJDA - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 20ak minuta. NAPOMENA: - speltu, raž, ječam, ovas, pšenicu, heljdu, integralni pirinac (zitarice celog zrna) je potrebno potopiti u vodu da odstoje 12h pre kuvanja; proso, amarant, kinoa se mogu potopiti na par sati - pahuljice od pomenutih žitarica se mogu, a i ne moraju kratko prokuvati u vodi, mogu se jednostavno preliti vrelom vodom da odstoje malo koliko da se prohladi i da omekšaju, pa ih mešati sa svežim ili barenim voćem/povrćem. *preporuka je da se amarant i kinoa ne konzumiraju vise od jednom nedeljno Bezglutenske žitarice koje mogu da se daju bebama odmah na početku dohrane tj od 6.og meseca su: - PROSO - kuva se u razmeri vode 3:1 oko 15-20ak min, potrebno ga je prethodno oprati i očistiti od eventualnih nečistoća, a može se i prethodno malo propžiti; - GRIZ OD PROSA - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz, s'' tim da količinski ide za nijansu malo više od pšeničnog (pšenični više nabubri od prosenog griza); - PIRINAČ (bilo koje zrno) - kuva se u razmeri vode 3:1 15ak minuta; - PIRINČANI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz; - AMARANTH - kuva se u razmeri vode 3:1 oko 30-40ak min, gotovo je kada voda upije, kada dobije sluzavu strukturu i braonkastu boju; - KINOA - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 25 min, potrebno je žitaricu prethodno oprati u mlakoj vodi; - PALENTA tj KUKURUZNI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz. Glutenske žitarice koje mogu da se uvode od 8.og meseca tj kada se želi uvesti gluten su: - SPELTA - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1; - GRIZ OD SPELTE - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz; - PŠENICA - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1; - PŠENIČNI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz; - OVAS - kuva se u razmeri vode 4:1 oko sat vremena; - RAŽ - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1; - JEČAM - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 45 do 60 minuta; - BULGUR - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 10-15 min; - KUS-KUS - se ne kuva već preliva ključalom vodom razmere 2:1, i ostavi poklopljeno da odstoji još 10ak minuta. Žitarica koje se preporučuje najranije tek nakon rođendana je (razlog - može biti jak alergen i ona je praktično energetska bomba): - HELJDA - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 20ak minuta. NAPOMENA: - speltu, raž, ječam, ovas, pšenicu, heljdu, integralni pirinac (zitarice celog zrna) je potrebno potopiti u vodu da odstoje 12h pre kuvanja; proso, amarant, kinoa se mogu potopiti na par sati - pahuljice od pomenutih žitarica se mogu, a i ne moraju kratko prokuvati u vodi, mogu se jednostavno preliti vrelom vodom da odstoje malo koliko da se prohladi i da omekšaju, pa ih mešati sa svežim ili barenim voćem/povrćem. *preporuka je da se amarant i kinoa ne konzumiraju vise od jednom nedeljno
|
|
|
|