Moiraina
|
Prekjuče sam bila na kompletnom pregledu kod mog dr. Radio mi je briseve, papu i kolposkopiju. Uglavnom, reče mi on da imam kondilome (grrrr, nikada ih nisam imala, to se sigurno pojavilo posle drugog porođaja) i primetio je na grliću da postoji mesto koje se ne boji jodom (što znači da ima nekih sumnjivih ćelija, inače golim okom se ne vide nikakve promene). Reče mi da je 90% siguran da je uzrok tome HPV virus, ima više vrsta od kojih su neki opasni (tj. mogu biti uzrok raka grlića materice, tipovi 16, 18, 33 i još neki) i neki bezopasni, koji izazivaju kondilome. Naravno, moguće je istovremeno imati nekoliko vrsta. Pošalje on mene u laboratoriju da uradim test na HPV, to treba da uradim sutra (trebalo je juče, ali nisu hteli da mi rade zato što je to mesto tretirano jodom, pa bi to moglo da utiče na rezultat), ali su mi rekli da će rezultati biti za mesec dana otprilike. Malopre me zove da mi javi rezultat papa, IIIa grupa, kaže da je to netipičan nalaz, da postoje sumnjive ćelije, ali da ćemo definitivnu odluku o tome šta ćemo dalje doneti nakon rezultata HPV-a. Malo me je smirio, kaže da to ne mora ništa da znači, pogotovo što ne postoje vidljive promene na grliću, što je dobro, ali da ako je u pitanju "opasni" tip virusa, da će mi raditi biopsiju, a ako ne, pokušaćemo to da rešimo nekim vaginaletama. Sad mi je kao malo lakše, jer vidim da nije nešto mnogo zabrinut (on je inače veoma oprezan), pa sam se smirila, inače sam bila kao na iglama. Nadam se da neću morati da radim biopsiju....
|