Didy
|
Ja sam imala povišen prolaktin, otkriveno mi je kad sam imala 19 godina, kad su menstruacije počele da mi bivaju neredovne. Vadila sam hormone (pojma nemam koliko su bile vrednosti, negde imam nalaz, nisam tad ni sa jednim drugim nalazom upoređivala, samo znam da mi je prolaktin bio duplo veći od nekog drugog hormona, ni ne sećam se više kojeg, to je bilo pre 13 godina), dr me slala da radim rtg glave, sve bilo ok. Pila sam bromokriptin tri meseca, ne znam koliko mg, znam da sam ga pila svaki dan. Nisam imala mučnine, ni glavobolje, ne sećam se da sam imala bilo kakve nuspojave. Kad sam otišla na kontrolu u polikliniku, moja dr koja je tad bila mlada, zatraži stručno mišljenje načelnice i ova joj preda mnom očita lekciju kako se to tako ne radi, kako sam ja mlada, bla, bla, bla, bla... Baš mi je bilo neprijatno tada, još ja bukvalno klinka, nisam znala kome da verujem više. Ta moja dr mi je rekla da ću najverovatnije imati problema da zatrudnim, da ću morati ići na stimuacije i sl. Posle toga su mi se ciklusi ustalili, ponovo bili na 28 dana, ja nikad više nisam kontrolisala hormone, baš su me bili iscimali i ja odlučim da ne čačkam ništa. A već sam se bila spremila psihički da neću moći imati decu, već s mojim budućim mužem pričala i o usvajanju i sl. I ostala trudna oba puta onako skoro usput, bez imalo cimanja. Eto, to je neko moje iskustvo. Jedino što sam imala oba puta baš malo mleka. Dojila sam oba deteta, sina do godinu dana, ćerku do godinu i po, ali sam ih oboje morala dohranjivati. Kao da mi nisu svi kanali bili mlečni, iako sam baš svašta radila, stavljala ih oboje od početka na grudi, koristila pumpicu posle svakog podoja, pila čajeve za povećanje laktacije... Zanima me da li taj povišen prolaktin može da utiče na količinu mleka, jer on jeste hormon laktacije. Ima li neko informaciju tog tipa, pitala sam nekoliko ginekologa, niko mi nije mogao ništa konkretno reći.