Delijagirl -> RE: Sor (7.10.2009 19:07:33)
|
Evo sta sam ja pronasla o soru u knjigi : Šta da očekujete u prvoj godini - H.Murkof, A.Ajzenberg, S. Hetavej MLEČAC Pitanje : "čini mi se da moja beba ima belu gruševinu u ustima. Mislila sam da je u pitanju ispovraćano mleko, ali kada sam pokušala da to obrišem, usta su počela da krvare" Odgovor: Među vama je gljivica - ili, tačnije, između vas. Mada gljivična infekcija poznata kao mlečac ili sor izaziva probleme u ustima vaše bebe, verovatno je svoj prljavi posao počela u vašem porođajnom kanalu kao infekcija monilijom, moilijaza - i tamo ju je beba i pokupila. organizam koje je izaziva jeste kvasica Candida albicans, uobičajno stanovnik usta i vagine. Kada je pod kontrolom drže drugi mikroorganiymi, obično ne izaziva probleme. Ali, ako se ta ravnoteža promeni - bolešću, upotrebom antibotika, hormonski promenama (kao što su u trudnoći) - nastaju povoljni uslovi za njen ravoj i pojavu simptoma infekcije. Mlečacse pojavljuje u obliku uzdignutih sirastih belih mrlja, poput zgrušenog mleka na unutarnjoj strani bebinih obraza, a ponekad na jeziku, nepcu i desnima. Ako se ove "krpice" obrišu, ostaje jarko crvena površona koja može i da krvari. Mlečac je najčešći kod novorođenčadi, ali povremeno se zarazi i starija beba, maročitno ona koja uzima antibiotike. Zovite lekara ako sumnjate na mlečac. Premada infekcija kvasicama sama po sebi nije opasna, može biti bolna pa i ometati bebinu ishranu. rlo retko može doči do komplikacija ako se stanje ne leči lekovima protiv gljivica. Nadam se da ce vam to pomoci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|