mila83 -> RE: Prvorodjena deca pametnija ? (6.3.2015 12:40:43)
|
IZVORNA PORUKA: Brand new mama Ja kao pametnije prvorodjeno dete[sm=smiley36.gif], mislim da nije u pitanju toliko stav roditelja prema deci ili uporedjivanje,vec neki drugi faktori na koje ne mozemo bas previse uticati,sem ako ne rodimo blizance. jednostavno,starije dete i mladje dete nikad nece biti u identicnim sitacijama u toku odrastanja.Da, nepodeljena paznja i slicno,to jos moze da se sredi,ali mislim da je tu vise pitanje samo odnosa izmedju starijeg i mladjeg.Starije jednostavno preuzima neku zastitnicku poziciju,on je veci, mladje dete ce ipak biti na neki nacin zasticenije(i nece se na njemu ponavljati greske koje smo cinili sa starijim, smislicemo nove :). I ipak, prvo dete je ranije "izbaceno iz gnezda", dosa je nova beba, krece u vrtic...to su nove situacije u Koje upada uglavnom potpuno nepripremljen(bas me zanima sta bi merenje stresa kod malisana pokazalo u tim situacijama).A nekad stres moze i dobro delovati,pa to privikavanje na nove situacije dovodi do nesto vise inteligencije.Recicete-pa i mladje dete krece u vrtic,skolu...da,ali je vec upoznat sa tim kako to ide jer je starije vec prokrcilo put. potpuno delim misljenje. a ovo da stres itekako moze i da doprinese osamostaljivanju dece,uverila sam se skoro.bila sam dva meseca sa bebom u bolnici,a moja M mi je omatorila za par godina! po svom razmisljanju,podrsci,pomaganju....
|
|
|
|