viking -> Zapečena krilca sa barbecque sosom i medom (12.10.2009 1:41:31)
|
Prvo - mljac! A onda recept. Vrlo je jednostavan ali zahteva vremena jer krilca moraju da odleže u sosu. Date mere su za 1,5 do 2 kg pilećih krilaca. Dakle, treba vam: 1,5 do 2 kg krilaca 2 - 3 kašike ljutog kečapa 5 - 6 kašika Heinz barbeque sosa, ima ga u većim marketima (u originalnom receptu stoji da treba staviti samo kečap, ali je meni super kad se doda i ovaj sos bolji pa ko šta voli..) 3 kašičice meda 2 kašičice vegete 4 kašike maslinovog ulja kašičica bosiljka kašičica origana kašika soja sosa (ne mora ako nemate) malo bibera i soli Sve ovo pomešati i premazati krilca onom četkicom za mazanje. Probajte mešavinu tj. liznite je, možda poželite da pojačate neki od sastojaka (ovo je moja personalna mešavina). KRILCA MORAJU DA BUDU MANJA!!! , jer ona velika ostanu suva. Premazana krilca ostaviti da se namaču bar dva sata u fridžu (a može i preko noći). Zagrejati rernu, staviti pak papir u pleh, poređati krilca jedna pored drugog (nikako jedna preko drugog, moraju da budu u jednom redu) i peći 15 minuta na 200C, zatim 40 minuta na 150C pa opet 15 minuta na 200C da se uhvati korica. Vodite računa, bar kada pravite prvi put, rerne su različite pa ovo nije vreme pogodno za sve rerne. Drugim rečima, prvi put nadgledajte pečenje. Na krilcima bi trebalo da se uhvati malo "crnog" tj. da izgledaju zapečena, nikako zagorela. Uz ovo jelo meni najbolje ide grčka salata. Gostima služim hleb ali ga ja ne jedem, ublažava mi ukus. Sve se jede pristima. Pre jela skinite sat i prstenje [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|