Dora89 -> RE: Škola nekada i sada (8.3.2018 6:40:40)
|
IZVORNA PORUKA: vikiveki Kod nas u Srbiji je bilo reči da će deca u prvi razred kretati sa 6 godina,ali za sada još nema ništa od toga...za sada je jedino uradjeno to da pripremni predškolski program postane obavezan za svu decu.A u tom programu se počinju učiti slova,tako da i ovde deca sa 5 i 6 godina uče slova,a pojedini ambiciozni roditelji svoju decu forsiraju pa ima onih koji u tom periodu znaju i da čitaju. Lično mislim da decu netreba forsirati da uče da pišu i čitaju,već treba pratiti njihova interesovanja i otkriti trenutak kada postanu i sami zainteresovani i spremni da uče početno pisanje i čitanje.U predškolskom moja ćerka nije pokazivala neko preterano interesovanje za pisanje slova, a ja sam bila zabrinuta jer dosta njenih vršnjaka su znali skoro sva slova...preko leta sama je sela da piše bez ikakvog forsiranja i pre polaska u školu je znala sve, možda čak i bolje od njenih vršnjaka...to dokazuje teoriju da je svako dete posebna individua koja uči u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama i treba ga pustiti da se razvija i napreduje svojim tempom..Meni se lično svidjaju te novine u sistemu koje omogućavaju individualizaciju nastave,ali je kod nas problem sukoba stare i nove "struje" u školama gde se svako drži onoga svoga i retki su slučajevi gde učitelji ili nastavnici prihvataju nešto drugačije, čast izuzecima kojih znam da ima[sm=bravo.gif] i koji se trude da se prilagode novinama.[sm=smiley1.gif] Za praćenje razvoja sopstvenog deteta bez forsiranja jedno veliko bravo, a za drugi deo teksta mišljenje da su zbog te stare garde novine u školstvu lepe u teoriji, ali neizvodljive u praksi. U našem obrazovnom sistemu učenici se nabijaju gomilama informacija, za koje ih niko nije naučio kako da ih primene, pa se i zaborave, a one važne stvari su izostavljene iz programa. Npr. da li se u stručnim tehničkim školama uče zaštita na radu i prva pomoć kod povreda? Mislim da ne.
|
|
|
|