draganica
|
Pozdrav, imam i ja jedno pitanjce, za one koje imaju više iskustva u ovome. Termin mi je 1. 7. što znači da porodiljsko bolovanje mogu da otvorim sredinom maja, mislim da je 16. maj. Lekar me je uputio na bolovanje od 5. maja, zbog krvarenja, što znači da imam dve nedelje "praznog hoda" do regularnog porodiljskog, odnosno, mogu da do kraja maja budem na trudničkom, a od 1. juna otvorim porodiljsko (pre nego što dođem do 28 dana od termina) ili da dve nedelje budem na trudničkom, a onda otvorim ranije porodiljsko, što znači da bih sledeće godine tog dana zatvorila porodiljsko. Lekar mi tvrdi da je bolje da budem do kraja maja na trudničkom, da bih makar redovno primila platu, a naredna, junska plata će sigurno kasniti, ali će ići mesec za mesec. Sa druge strane, moj direktor tvrdi da firma ne isplaćuje 100% zarade prvi mesec trudnicama i da on ne zna za to, već samo 65% i da mi je bolje da porodiljsko otvorim što pre, da ne bih ceo mesec bila sa duplo manjom platom. Pošto nam je računovođa dolazi povremeno, nije tu ovih dana, da li neka od vas zna, da li je doznaka od ginekologa za bolovanje do 30 dana uvek ista i da li se svako bolovanje za trudnicu zove trudničko bolovanje, pa poslodavac mora da isplati i tih 100%, čak i ako nije čuo za to, kako on kaže? Na primer, ako kao trudnica imam grip, pa mi doktor da nedelju dana bolovanja, da li se i to računa kao trudničko bolovanje i daje se 100%? Ginekolog mi je dao onu klasičnu doznaku za bolovanje, ne sećam se šta je kao dijagnozu napisao, nešto na latinskom i naglasio da dužina trajanja bolovanja "do daljneg". Ne bih da mi posle u računovodstvu neko kaže da je ta doznaka kao i svako drugo bolovanje, pa nemam pravo na punu platu, nešto mi sve miriše na to, a ne verujem nikom. Inače, bila sam i do Zavoda, kažu da prva plata na trudničkom cela pada na teret poslodavca i da mora biti 100%, a u školi u kojoj radim, direktor tvrdi da nisu dobili dopis o tome. Ima li neko iskustva?
< Poruku je uredio draganica -- 7.5.2014 18:36:01 >
|