bebablue
|
IZVORNA PORUKA: vonavoj ico,ja radim u privatnoj firmi u Pancevu,i malko je drugacije.. za uplate,i kasnjenje ne znam,jer mi tako ne radimo,nego isplatimo,pa cekamo pare od drzave,tako moramo,...a skola ne.i 35% Bg kasni,a ne znam kako i koliko.. sto se tice staresinstva ne bi trebalo da ti oduzimaju,jer ti je to plata...samo se odbija topli obrok,barem je kod nas tako...nemoj da me drzis za rec,nije isto skola i privatnik.. nema veze kasnjenje plate sa obracunom,oni cekaju da sve prodje,pa ti onda obracunavaju..tako da ne postoji mesec sa 0 dinara!to znaci da ce ti plata kasniti,tj,porodiljska nadam se da sam ti bar malko pomogla! odbijaju se svi dodaci na plati, odnosno u prosek ulazi osnovna zarada uvecana za minuli rad, a osnovna zarada je ona koja je obuhvacena ugovorom o radu (bilo da je fiksno odredjena, koeficijentom za odredjeno radno mesto, cenom rada i sl.), tako da ako je staresinstvo kao neki dodatak na plati, to ne ulazi u obracun za porodiljsko bolovanje. A sto se tice kasnjenja refundacije, to je tacno, to nema veze sa isplatom zarade, mada postoje drzavne firme/ustanove koje ne isplacuju bolovanje sa isplatom zarade ostalim zaposlenima, vec takodje, kao i privatnici, cekaju refundaciju od drzave pa onda isplate trudnicko ili porodiljsko.