dunja RR
|
Ja dugujem da napišem šta se kod nas dešava. Sećate se koliko sam bila zabrinuta, više nisam. Vidim sada mališane u kruženju, i mlađe i starije, uglavnom niko ne priča ništa posebno, tj. mahom svi baš kao S u njihovom uzrastu, a imamo i par mališana u zgradi i porodici koji su lošiji od S po pitanju govora. A niko se ne brine nešto preterano, pa razmišljam da sam ja možda bila i previše zabrinuta. E sada, da li je logoped pomogao ili ne, ne znam za sigurno, ali sam mirna jer sam dala sve od sebe. On sada imenuje sve, baš sve, jednostavne reči pravilno (mama, tata, baba, deda, teta to govori već jedno 4 meseca (možda i više) lepo, i koristi u pravilnom kontekstu, kada nas zove, vidi itd). Većini drugih reči izostavi prvo slovo (logoped kaže da je to sasvim normalno), tipa: seka je eka konj je onj do skora je govorio oda za vodu, sada kaže lepo voda, kada je žedan. znači polako uvodi i to prvo slovo. isto i voz, do skora je bio oz, a sada kaže lepo vooooz. neke teže reči kaže na svoj način, ali mi ga razumemo. a meni je bitno što on sve hoće da kaže, znači da je počeo da koristi govor kao sredstvo komunikacije, po pravilu, i uvek. Pa i kod tih teških reči, želi da ih izgovori, nema strah. recimo, kada smo bili na moru, jedno veče smo na plaži videli malu hobotnicu koju je izlovio jedan čovek. Ja sam mu rekla da je to oktopod, jer smo ranije u nekoj Vulkančić knjizi listali, i tamo je imenovan kao oktopod. Pre neki dan smo listali jednu drugu knjigu pred spavanje, on je ugledao hobotnicu i rekao okokod. Kada hoće u park kaže ugangan (to je tobogan :) Kod logopeda ne idemo nekih mesec dana, tj. išli smo do pre mora, a ona je sada na odmoru, pa kada se ona vrati sa odmora, mi idemo u BIH, a čim se vratimo u septembru krećemo u vrtić, tako da nisam sigurna da li ćemo nastavljati. Mi smo išli u jedan logopedski centar koji koristi princip floor time, znači igra na podu sa decom. Nema klasičnog učenja reči, slova, slogova. On je baš voleo da ide tamo. Ja srcem osećam da mu je to prijalo i značilo, kao što mislim da ima smisla i sve ostalo što radimo - u parku je po ceo dan, šeta, bčka se - što na moru, što na Adi. Juče smo ceo dan bili na Adi, oduševio se kada je vioe onaj vodoskok na početku - velika flaša Knjaz Miloš, on kaže eikaaa aša Počeo je da povezuje dve reči, tipa mama odiii (mama dođi), iša ada (kiša pada), i eika iba (velika riba). Počeo je znači da koristi i glagoloe i prideve. Logopedica je baš zadoviljna njime bila. Moram da joj javim da je krenuo da povezuje reči, jer to je počeo u poslednjih mesec dana. Sve u svemu, ja sam sada mnogo opuštenija. Bila sam pod ogromnim stresom.
< Poruku je uredio dunja RR -- 28.7.2016 10:32:16 >