Ivanka 75 -> RE: Beba ne priča (15.2.2022 14:37:36)
|
Mnoge stvari koje normalno radimo po kuci podsticu detetov razvoj. Vezbe logopeda ne smeju da se svedu samo na to. Senzorni stimulansi su mnooooogo vazniji od govornih vezbi jer stvaraju sinapse i veze. Dajte mu zadatke, nek bude zaduzen za nesto, nek bude glavni, vazan. Nek muti testo za palacinke, stavlja sve u njega sto pozeli, nejestivo je ali njegovo je i ponosan je na to. Nek slaze svoj ves, kobajagi. Pere limun, mandarine pod mlazom vode ili u vangli. Bice mokro sve okolo ali to jako pozitivnan uticaj ima na razvoj mozga. Sve sto moze sam da radi, a bezbedno je, neka radi. Mm je pustio nasu cerku da u podrumu prenosi neke njegove kutije i teglice sa srafovima i tim stvarima iz jedne prostorije u drugu. Sa police iz jedne prostorije u stari frizider u drugoj. 2.5 godine imala. Texas suknjica, naocare za zavarivanje, kanta kao šlem i čekić u ruci. Imam i sliku negde 😂 Kaze mm 2 sata se zabavila oko toga. A tako ponosno mi je pokazala sta je uradila. Dok je mm popravljao neke lampe, njoj napravio sator od neke ogromne kutije (stavio joj i ćebence jer je podrum) a ona nasla zanimaciju da prenosi kutijice. To leto je i oko 150 navrtki zavrnula na srafove na ramu za solarnu plocu. Mi pored nje pijemo kafu a ona ode do kutijice sa maticama, uzme jednu, pa preko dvorista do rama i zavrće. Sitna motorika plus kretanje. 😊 Ko bi rekao, ali ona se i dan danas seca da je taj ram bio veci od nje, a to je bilo pre 9 godina. Hocu da kazem da je tako maloj deci potreban stimulans da bi i ucili i reagovali. Svaki dan, non stop.
|
|
|
|