Leki 77 -> RE: Koliko dugo traje podoj? (1.10.2009 9:36:22)
|
Ja sam u pocetku (u porodilistu i 2-3 dana kod kuce) koristila silikonske bradavice. On nije znao da sisa, a ja imam uvucene bradavice te su mi to savetovali. To je pomoglo i kada su krenuli zubici. Uvek je sisao na zahtev. U sustini, mnogo je jesan (9340g, 72cm i 6,5 meseci) i ja ne bih znala kako drugacije, posto place kada je gladan. Znao je da sisa i 9 puta na dan, s tim da je nocu uvek spavao. Kada smo dosli iz porodilista budio se u 2 i 5 da sisa, posle mesec dana (ili vise, mozda i dva, ne secam se) je to postalo jedan termin oko tri, a kaasnije se budio samo oko 5h pa oko 8h. Zaspivao je oko 9h i onda i sada. Sisao je koliko je hteo. Uvek samo sa jedne dojke jer je meni bilo zgodnije, nisam bila vicna "iscupavanju" sike, a zapusavanje nosica mi je varvarska metoda. Neko je napisao da to znaci da ce sika da boli, ali to nije tacno. Pravljenje mleka je stvar ponude i potraznje. U pocetku ce svakako sike manje-vise (kako kod koga) boleti, ali ako se sike "izdresiraju" da npr. na 5h se koriste, nema nikakvih problema. Mislim da to vise odgovara i bebi jer ne popije samo prvo mleko, koje joj utoljava zedj, vec poklopa sve. Samo sisanje kod nas je trajalo od 5min do sat vremena. Naravno, ne sisa svih sat vremena, vise drema na siki. To su mi pricali da nikako ne radim zbog bradavica, ali ja nisam imala nikakvih problema. Najcesce sisa oko 15-tak min, tako je i dan danas, ali mislim da trajanje nema apsolutno nikakve veze, poenta je u cugu. Vremenom, mama ce tacno znati koliko je beba poklopala, jer ce imati osecaj koliko ce joj se isprazniti grudi. Ja sam se u pocetku dosta izmuzavala jer sam imala previse mleka i trebalo mi je mesec-dva da udjemo u ritam posto je i on voleo jedan dan da stalno srce, a sutradan ni da lizne, i onda sta cu. Tako da sam zbog pumpice imala osecaj koliko je mleka popio, a napredovao je sjajno pa se time nisam ni opterecivala. Nije mesto, ali bih naglasila da dete nije sat i ti skokovi ne idu bas u dan, a ponekad ni u nedelju (kod nas je prvi bio sa 3 nedelje, pa sa 5 nedelja, pa sa 2 meseca itd-barem sam ja tako tumacila njegovo "ludacko" sisanje) tako da kada bebce krene da siki k'o "navijeno" samo ga pustite, on tako sebi pravi vise mleka za sutra. Meni je dojenje veoma prijatno iskustvo, pre svega sam bila rasterecena ikakvih priprema flasica. O tome nisam razmisljala kada smo negde isli, a kada se nocu probudi, samo ga stavim pored sebe u krevet, ja spavam, a on jede, ne gubim nista od sna.
|
|
|
|