pngpme -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (22.8.2016 17:54:36)
|
New Mom, svaka čast na iskustvu, ali imaj malo povjerenja da kada ti neko priča svoje iskustvo zna o čemu govori, a da ti baš i ne možeš biti svjedok svačijeg dojenja, situacije sa grudima i slično. Ja sam ragade dobila od neprekidnog sisanja. To tvrdim i znam da je moj slučaj jer imam ravne bradavice i bilo kakvo duže povlačenje dovodi do toga da se one kao dugme odvajaju. Osim toga, u početku sam koristila pumpicu da bih izvukla to kolostruma što je bilo jer se beba mučila sa sisanjem nerazrađenih dojki i pumpica je udarila temelj problemu sa bradavicama. Što se tiče pravilnog položaja, valjda sam se toliko informisala u toku trudnoće? Sve i da pojma nemam, ja sam na velikim mukama bila, nije mi bio problem da pitam i tražim savjet - dolazile su mi patronažna i savjetnica za dojenje i nisu primjetile da ne znam šta radim, tj. da beba hvata samo bradavicu, štaviše, moja beba ne može i ne želi da uhvati samo bradavicu jer je jako mala pa ima vazduha u ustima, ne može vakuum da se stvori. Kada je riječ o položaju, koji god sam pokušala ne pali sa desnom bradavicom/areolom/dojkom... Lijeva je ok, ali desna ne ide osim kada ležim na boku, pridržavam dojku rukom odozdo i ležim na toj ruci-svaki put me užasno boli ruka od tog položaja. Čak i silikonske bradavice koje pomažu ženama sa sličnim problemima u mom slučaju se ponašaju kao pumpica, bradavica unutar onog balončića skače naprijed i nazad i meni se rane opet otvaraju. Ja sam čak imala ranu na vrhu bradavice za koju još ne mogu da shvatim odakle se stvorila, ona se makar lako zaliječila. Ospice dobijam od tih teorija da svaka žena može da doji i da svaka ima mlijeka. Meni je bila opsesija dojenje tokom trudnoće a sada je jedno veliko razočaranje. Prirodno je i da svi rađamo djecu pa ima puno žena koje to ne mogu, sve više, tako da nije nikakvo čudo svjetsko ako nekome dojenje ne ide. Moja sestra je imala bebu koja nije prihvatala nikakvu vrstu flašice ili cucle i bila je primorana da je doji 0-24. Jela je i pila sve što se savjetuje ne bi li imala više mlijeka, dojila je kad god je beba plakala, drugorotka a krv lije iz bradavica od tolikog sisanja, a beba vrišti po čitav dan. Nije bilo dovoljno mlijeka i beba je preplakala 6 mjeseci svog života.
|
|
|
|