pngpme
|
Milena, ne znam šta da ti kažem da li se snalazimo. Beba je na mom mlijeku, ranije je bilo više dohrane, evo 4 dana nije bilo ni kapi, samo moje mlijeko, ali ne bih baš rekla da stvari funkcionišu. Imam ragadu na jednoj bradavici već 3 nedelje i nikako da prođe jer se iznova i iznova stvara, a i druga je i dalje bolna prilično i iziritirana, pa i dalje čeeesto izmlazam. Nije se uspostavila ponuda-potražnja pa ako odspavam 3-4 sata, probudim se sa kamenjem koje bebi nije uopšte lako i milo da razbija pa ja opet završim sat i više razbijajući to i izmlazajući... Ne znam šta bih rekla, nekako guramo ali nije sad to divno iskustvo dojenja na zahtjev u svim okolnostima mogućim. Beba nekad spava dugo pa moram da je budim a nekad se budi na 2h, pa da nemam već izdojenog mlijeka ne bih mogla da zadovoljim njene potrebe uvijek... U svakom slučaju, 5. dana dojenja sam mislila da je kraj i da ću samoj sebi da otkinem dojke da završim sa torturom, ali ide nabolje vremenom definitivno... Mariya, divno iskustvo oba puta ali ti savjeti su mene doveli ovdje gdje sam sad, i dalje u haosu. Beba ne treba baš da sisa koliko bi željela jer je meni mlijeko jako sporo teklo, grudi nisu bile razrađene i pored obloga i masaža, pa je ona znala da sisa i po 2h. To mi je stvorilo rane. Osim toga, to skidanje bebe pa vraćanje ako zatraži za 5 min mi je takođe uništilo bradavice. Ponekad je bolje (makar za nas sa užaaaasno osjetljivim bradavicama) izmlazati mlijeko pa joj dati u nekom trenutku - ako se uspava ili plače 5 min nakon što se podoj završio ili joj dati adaptiranog malo da se preživi dan. Nisam ni ja za adaptirano, more suza sam prolila kad sam joj u početku davala, uvijek me je mučilo i onaj prah i onaj miris i sve, ALI ne vjerujem da se tolika muka i to kroz šta sam ja prošla sa grudima, bradavicama i dojenjem isplati toliko i da treba sebe i bebu maltretirati po svaku cijenu. Ja sam tako bebu mučila i nisam htjela da joj dam ad jer kao ja imam mlijeka, neka izvuče pa ako treba i 2h da sisa, pa mi je dehidrirala prvog dana. Treba biti umjeren u svemu i svačija situacija je drugačija. Ne treba biti isključiv jer zaista neko ima više poteškoća sa dojenjem... Ella, masiraj i stavljaj tople obloge, to znaš, ali meni je najviše pomagalo da masiram dok ona sisa, nevjerovatno je koliko brzo nestanu kvržice. Posle dojenja/izmlazanja stavljaj hladne obloge, vidim da stavljaš kupus-on je spas... Emice, ja kupih pumpicu i bacih pare. Nije loša ali uništava mi bradavice. I silikonske bradavice mi isti efekat imaju. Jedino što im ne smeta je stalno ručno izmlazanje, koje je prvih 2-3 nedelje bilo 0-24 na svakih pola sata, pa ti vidi. Nemoj da se sekiraš ni najmanje, ako dojenje funkcioniše super, ako je mučenje za oboje, ništa od toga. Ja sam se naslušala savjeta i da puštaš bebu da gladuje pa da je stalno kačiš na (.) pa će kao da nadođe mlijeko ili da počne da se proizvodi u većim količinama a u međuvremenu neka beba pati.
|