Anoniman
|
Mlitavost ili hipotonus je sniženje mišićnog tonusa i kod beba se javlja relativno često, a nekada je udružena i sa slabošću mišića. Može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta. Bez obzira što ne predstavlja ozbiljan problem, kako može da bude posledica različitih uzroka i udružena sa brojnim poremećajima, neophodno je ozbiljno praćenje od strane lekara fizijatra. Tek nakon detaljnih pregleda i određenog vremena u kome se dete stimuliše i prati njegov motorni razvoj, može se zaključiti da ne postoje značajni poremećaji neuromišićnog sistema. Nastavak KLIK Davidu je vec odavno dijagnosticirana hipotonija misica. Rekli su nam da je jos mali za vjezbe, i da sacekamo da napuni 3 mjeseca. Medjutim, ni tada se nista nije promjenilo. Molim vas da kliknete na ovaj link, da procitate i vidite slike. Naime, on ne dize glavu kada je na ledjima, kada je na stomaku slabo se oslanja na nadlakticama. kazu da je uzrok mozda tezina, jer AD mlijeko je mnogo kaloricno. ZATO sam pitala da li da mu uvedem manje kaloricnu hranu, zato sam pitala da li beba moze biti ljevoruka ako nema na koga biti(fizijatar mi je rekao da ako je ljevoruka, samim tim je i usporeniji), ne zato sto zivim u srednjem vijeku kako neki provociraju. Do sada nisam ni htjela da pisem jer su me pojedine clanice nervirale kojekakvim pricama zbog te hrane i ljevorukosti, a ustvari sam sve to pitala bas zbog voga. Prije 12 dana smo poceli da idemo kod fiziotarapeuta. Vjezbe su grozne, i on vristi iz mozga, zacenjuje se. Sa njim je radila 5 dana, onda smo mi nastavili jer je ona na odmoru. Nikome ne mogu opisati kakav je to grozan osjecaj, on vristi, dere se, ja placem dok radim sa njim, nikako ga ne mogu smiriti niti zabaviti. Ali, sve je to individualno, nekoj bebi izbiju zubici sa 4 mjeseca nekoj sa 12. Tako smatram da je i u ovom slucaju. Mene samo zanima kako su se vase bebe ponasale u 3. mjesecu? Da li su dizale glavu kada su na ledjima(ono kada je vucete za sakice), da li je otvarala sake prema vama kada joj pricate, da vas dodiruje? Da li je otvarala sakice prema igrackama, ili su bile cvrsto stisnute u pesnicu? Ja vise od ocaja ne znam sta cu, on je stalno nemiran zbog vjezbi koje su preagresivne, ne spava nocu, jeca kroz san, place. Znam da je to za njegovo dobro, i dalje cemo nastaviti sa vjezbanjima, samo da sve bude ok. MM i ja smo pred slomom, ja pogotovo. A trudimm se da sve to sakrijem.
< Poruku je uredio Miljana_Hn -- 20.9.2009 10:59:49 >
|