Ana RR -> Rosacea (23.4.2014 14:16:53)
|
Rozacea ili pojačano crvenilo na licu, spada u oboljenja sebacealnih ili lojnih žlezda lica. Rozacea se može pojaviti kod osoba bilo kog tipa kože, ali je češća kod osoba svetle puti i nešto izražajnijeg rada lojnih žlezda. Najčešće se javlja izmedju 30 i 40 godine života. Kako je ovo oboljenje koje traje godinama, a nekada i doživotno, možemo ga nazvati i stanjem kože lica. Dva, tri meseca pred porođaj je počelo da mi javlja crvenilo na levom obrazu ali bi prolazilo samo od sebe. Mazala sam pantenol, koji inače koristim za sve i svašta. Posle porođaja se malo pojačalo crvenilo, smetalo mi je sunce i mislila sam da je prosto neka reakcija na toplotu, nisam nešto preterano obraćala pažnju jer nije bilo konstantno. Zimus je počelo sve češće da se crveni, povremeno se pojave najsitnije moguće bubuljičice i koža mi na tom predelu bude jako suva i svrbi. Konačno se nakanem i odem kod dermatologa, pod lupom se vidi crvenilo i na drugom obrazu, nosu, oko brade (ne vidi se ovako). Dijagnoza: rosacea non specificata (L71.9) Terapija: Metrodinazol emulzija 2%, svako veče minimum 3 meseca, preko dana Bioderma Sensibio AR ili Avene antirougeurs jour spf 20, Avene Cold crem sindet za umivanje Kupila sam Avenove proizvode, koristim nekih mesec dana (emulziju malo duže), prvih 10,15 dana je bilo grozno. Koža mi se sušila, peckalo me lice, perutalo, crvenilo se pojačalo, mislila sam da ću odustati ali znam da za svaku terapiju treba vremena i da često prvo ide sa pogoršanjem. Posle tog perioda je krenulo na bolje, jeste da i dalje osećam da je suva koža ali lice mi je lepo. Doduše, uvek sam imala lepu kožu, nisam imala bubuljice ni u pubertetu, čisto mi je lice i baš sam teško podnela ovu dijagnozu, jer rosacea se ne može izlečiti. Za mesec dana idem na kontrolu, videću šta će dr reći. Na prvom pregleda je rekla da ne brinem jer je jako blagi oblik i da nećemo morati agresivno da pristupimo [sm=zmeden.gif]. Napomenula je da nipošto ne gledam slike o rosacei na netu [sm=smiley36.gif] Da li je neko imao iskustva sa rosaceom, volela bih da čujem mišljenja i kakve terapije se još koriste.
|
|
|
|