marija32 -> RE: Jastuk za dojenje (6.4.2010 10:40:42)
|
Ovo sam ja nasla na nekom forumu pa vam prenosim: Beluga jastuk u sebi sadrzi POLISTIREN (stiropor ili morska pena ). Istrazivala sam malo po netu o ovom materijalu i naisla na sledece podatke : Polistiren (stiropor) – još jedan često korišćeni polimer za pakovanje hrane, proizvodnju termos-šolja i građevinskih izolacijskih blokova. Ispušta otrovnu hemikaliju bisfenol A, koja se koristi i za premaze prehrambenih konzervi i poklopaca. Takođe, ova hemikalija izaziva i različite tipove malignih tumora, ali i hormonski dizbalans, tako što remeti endokrini sistem imitirajući ženski polni hormon estrogen. Kod većine medicinskih sredstava od PVC-a (npr. kese za intravensku infuziju, kese za krv i cevčice), kao plastifikator koristi se dietilheksil-ftalat (DEHP) koji ima štetan uticaj na razvoj muškog reproduktivnog sistema i produkciju normalne sperme. Jedan od osnovnih aditiva u PVC-u su ftalati, koji mu daju svojstvene fizičke osobine. Čak i cucla u dečjim ustima ili mekana plastična igračka oslobađa ftalate. Ftalati su labavo vezani za lance polimera i lako se otpuštaju, dovodeći do teških posledica, kao što su hormonski dizbalans, sistemski poremećaji, smanjenje broja spermatozoida i karcinom. Politika je imala jedan clanak u svom listu Magazin na temu stetnosti plastike pa je i dala listu stetnih materijala: Na prvom mestu je PVC (polivinilhlorid) najstetniji jer sadrzi najvise hlora i aditiva. Vinilhlorid je kancerogen a izaziva i neroloska ostecenja, ostecenja imunosostema, bubrega, jetre itd. Drugi na listi su PU (poliuretani) Treci na listi je PS (polistiren) kancerogen element je stiren! Postavlja se pitanje da li je stvarno moguce da takav materijal preporucuju trudnicama, dojiljama i bebama a navodno je ISPITAN U ZAVODU ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA? Smatram da ga ipak, iz ovih razloga ne treba koristiti i da je sigurnije izabrati varijantu jastuka koji u sebi sadrze heljdu i slicne zitarice. Jako su udobni i sto je najbitnije - od prirodnog su materijala. Pozdrav!
|
|
|
|