Kombuha caj (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


jovicaa -> Kombuha caj (18.4.2014 18:22:57)

pre 2 nedelje sam kupila u prodavnici zdrave hrane caj od kombuhe i uspela od onda da razvijem tri gljive. planiram da pravim vecu kolicinu da bi svi clanovi porodice mogli da ga piju. kazu da je jaaako lekovit i da ima visestruko dobro dejstvo na zdravlje. a i veoma je lepog ukusa, nama bas prija...
evo nekih linkova KLIK
KLIK

mislim da je ona veoma dobar izbor za ciscenje organizma. osim sto je prijatnog ukusa, i ekonomicna je, pa je svako moze praviti.
sve sto je potrebno je par kesica, ili kasicica caja (zelenog, crnog ili kombinacije ova dva caja), odredjena kolicina secera (u zavisnosti od kolicine koja se pravi), par litara vode i staklena posuda...




Torbica -> RE: Kombuha caj (20.4.2014 12:01:23)

Mi imamo dve staklenke velike, pravim po 3 litre, dakle ukupno 6 litara i pijuckamo svi. Obrnem turu na oko 10-tak dana. U jednu turu od 3 litre stavljam 20 g zelenog caja iz rinfuza, 200 gr secera. Oko godinu dana je imam. [sm=smiley1.gif]




jovicaa -> RE: Kombuha caj (21.4.2014 15:16:32)

znala sam torbice da pravis kombuhu[sm=smiley36.gif]
a gde si nabavila velike staklene posude? ja imam one tegle od 2 litre, ali to mi bas nije dovoljno za sve nas.
stavljam zeleni caj u kesicama, ali kupicu "pravi" zeleni caj, bez kesica.
ja sam otprilike stavljala oko 2 l vode, 3-4 kesice caja i oko 150 gr secera. tako nesto...




Torbica -> RE: Kombuha caj (21.4.2014 20:50:31)

[sm=smiley9.gif] imala sam od zimnice te velike tegle. Obavezno odgore samo pamucna pelena, mora da dise. Moj Djole redovno kaze - daj mi kombuKu! [sm=jezicek.gif]




jovicaa -> RE: Kombuha caj (21.4.2014 20:55:05)

suuuuper sto voli da pije[sm=bravo.gif]
nadam se da cemo i ove moje privoleti!
da, ja sam isekla jednu pelenu, pa nju stavljam odgore, a moze i pamucna krpa. stavlja se da ne bi usle musice, prasina i sl. a nikako poklopac, ili tu tu pa pa kombuha.
i dobro je da se drzi na nekom mirnom mestu, recimo u spajzu, ja je tamo drzim i nikako na direktnom suncu.




Torbica -> RE: Kombuha caj (21.4.2014 20:57:54)

Moja je u potkrovlju, na tamnom. I cerka voli a maleni kako kad. Naviknuce i on [sm=smiley1.gif] Meni je recept od coveka koji se bavi sirovom hranom i hrani tako godinama.




jovicaa -> RE: Kombuha caj (21.4.2014 21:07:46)

aha, tek sad vidim da si napisala pelenu, a ja pisem ja stavljam pelenu[sm=smiley36.gif]
ja sam modifikovala malo recept, posto stavljam caj u filter kesicama. ali svidja mi se tvoj recept, posto stavljas manje secera, na internetu je vecinom 100 gr secera na litru vode, sto mi deluje kao previseeee. mada ona preradi taj secer, ali opet sto bi stavljala vise.
i moj deda i tata se hrane iskljucivo sirovom hranom, vec 3 godine... tako da isto skupljam razne cake od njih, mada se mi ne hranimo raw food-om. mm ne voli, a ni deca bas, kako sta.. ali se trudim da jedu sto vise sirovog voca i povrca, skroz integralnog hleba od brasna od celog zrna bez trunke belog brasna i to su mi opet neki dobri koraci.. i tako naravno sve ostalo korigujemo u neku zdraviju varijantu od klasicne, vecinom...




jovicaa -> RE: Kombuha caj (21.4.2014 21:08:19)

i kefir je isto super, ne znam da li pravis, on je jedan od najvecih antioksidanasa i prezdrav je generalno u svakom smislu.




Torbica -> RE: Kombuha caj (21.4.2014 22:50:22)

Ne pravim kefir.
Sto se raw food tice, ima dobrih stvari, kao i u svemu pokupis najbolje, onoliko koliko mozes. Mm i ja kroz postove provucemo po neke periode tako, a deca sama diktiraju sta i koliko im prija, ne forsiram nista osim sirovog voca/povrca i to tamane i vole, sve, ne biraju. Sad oni forsiraju - daj mama vockicu! Integralno uvek, i to vole. Odo ja u off....
Kombuhica je sjajna, ukusna, osvezavajuca, zdrava, sve u jednom! [sm=smiley1.gif]




adulence -> RE: Kombuha caj (22.4.2014 9:27:48)

ja se secam kada sam bila mala moja baka je pravila komuha caj i bas sam volela da pijem,potpuno sam na to zaboravila,osveziste mi pamcenje,bas bi i ja mogla da pocnem to da pravim,kontam da se kupuje u zdravoj hrani,jel?




Torbica -> RE: Kombuha caj (22.4.2014 10:10:02)

Adulence, pretpostavljam. Ja nisam kupovala nego sam dobila gljivu pa sama pravim. Ne znam da li ima gljiva da se kupi u zdravoj hrani ili vec gotov napitak. Jovica je izgleda kupila gljivu posto rece da sama pravi.




jovicaa -> RE: Kombuha caj (22.4.2014 17:19:47)

da adulence, ja sam kupila u zdravoj hrani, caj od kombuhe. iz kog sam uzgojila gljivu.
veoma je jednostavno. sipas bukvalno samo taj caj koji si kupila u jednu teglicu prekrijes pamucnom krpom, pelenom, pricvrstis gumicom, stavis na tamno i mirno mesto i ona se sama na povrsini stvori, bude skroz providna na povrsini tecnosti. treba joj od 3-5 nedelja. mada meni se napravila i za 10 dana. zato sto mi je dosta toplo u spajzu.. kada se napravi, radis sa njom sve standardno ovo gore, caj, secer... samo za prvi put mozda da joj stavis pola mere.
postoji jos nacina da se razmnozi, ali meni ovo deluje kao najjednostavniji, ja sam je razmnozila na 3 razlicita nacina...




nata11 -> RE: Kombuha caj (29.8.2015 10:02:44)

Da li neko ima da mi posalje kombuhu?




branki* -> RE: Kombuha caj (13.9.2015 11:40:06)

kako se ovo pravi?hocu da probam.ima na netu da se naruci gotov caj,pola litre je 110 din.ali,mozda je bolje da pravim.
sta treba da kupim?ko zna?vidim spominjete i secer?je l on mora da se stavlja u napitak ili moze bez secera?




jovicaa -> RE: Kombuha caj (14.9.2015 22:28:59)

Ako kupiš gotov čaj možeš i iz njega da dobiješ gljivu, sipas čaj u teglu, recimo 200 ml prekrijes gazom i staviš recimo u spajz, negde.gde je mračno i ostaviš oko 2 nedelje, na vrhu tečnosti će se stvoriti gljiva, sa kojom ces praviti čaj. Branki imaš sigurno u zdravoj hrani.da kupiš čaj od.kombuhe. Tako sam ja i napravila gljivu na ovaj način i masa ljudi je uzela od mene i pravi.




branki* -> RE: Kombuha caj (15.9.2015 6:43:06)

hvala,jovice[sm=smiley1.gif]ok.a,sta posle radim sa tom gljivom?




jovicaa -> RE: Kombuha caj (15.9.2015 12:46:27)

U 1 litar kljucale vode spustiti 2 kašikice bilo koje biljne mešavine za caj (najbolji rezultati pokazali su se upotrebom zelenog caja). Ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa procediti. Odmah zatim dodati 4 velike kašike secera i promesati. Nakon toga obavezno ostaviti da se prohladi na nivo sobne temperature. Pripremiti cistu staklenu posudu (nikako metalnu) i u nju sipati ohlađen caj. Tek tada gljivu Kombuhu spustiti u caj.




jovicaa -> RE: Kombuha caj (15.9.2015 12:47:06)

a mozes i caj u kesici da stavis, onda stavis 4 kesice na 1 l vode.




nata11 -> RE: Kombuha caj (16.9.2015 9:10:16)


IZVORNA PORUKA: branki RR

kako se ovo pravi?hocu da probam.ima na netu da se naruci gotov caj,pola litre je 110 din.ali,mozda je bolje da pravim.
sta treba da kupim?ko zna?vidim spominjete i secer?je l on mora da se stavlja u napitak ili moze bez secera?


Jesi probala Branki?




branki* -> RE: Kombuha caj (16.9.2015 9:16:38)

nisam jos probala,nikako da odem u zdravu hranu!zarobljena sam ovde u kuci i kad izadjem uvek zurim[sm=hudicek1.gif]
ali,probacu![sm=smiley36.gif]
hvala jovice!




jovicaa -> RE: Kombuha caj (16.9.2015 10:37:38)

nema na cemu.,
znam kako ti je sto se tice zarobljenosti[sm=smiley4.gif]




Stranica: [1]