RE: Tijesto za pitu (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Anoniman -> RE: Tijesto za pitu (29.3.2011 10:14:19)

Juce sam citala filove, pa sam tamo pisala jer nisam videla ovu temu. Posto mi bas ne uspevaju kore najbolje, ja cu probati sve vase recepte.
Za brasno ste potpuno upravu. Ima razlike i to velike. Moja ujna pravi godinama pite samo sa jednim brasnom, kaze od drugih se cepaju kore. [sm=jezicek.gif]




Tea2 -> RE: Tijesto za pitu (29.3.2011 23:24:11)

Ovo nikada neću naučiti!!!!!!!!!!




meyo -> RE: Tijesto za pitu (6.4.2012 19:12:22)

jel zna neko kako da napravim ovo tijeto a da nije tvrdo ..kad se ispece
meni se ono fenomenalno razvije i filuje al kad se ispece ko kamen je..[sm=smiley13.gif]




Lilla -> RE: Tijesto za pitu (6.4.2012 23:59:33)

Evo kako to kod mene izgleda kad je peceno

[img]http://www4.slikomat.com/11/0406/8iv-2010-1.jpg[/img]

A ovako radim: Brasna stavim odokativno u vanglicu, napravim udubljenje u brasnu i u njega naspem ulja i malo soli i sipam mlake vode a rukom mijesam ali ne po cijeloj vanglici nego samo u onom udubljenju a brasna kupim sa strane, pa dosipam vodu, kupim brasno i sve tako dok ne vidim da mi je dovoljno veliko tijesto da od njega mogu napraviti 3 loptice.

Onda tijesto izvadim na dasku posutu brasnom pa malo umijesim, ali ne previse, cisto da se ne lijepi za ruke. Podijelim ga na 3 dijela. Uzmem jedan, pospem dasku sa malo vise brasna, stavim prvi komad, pospem i njega sa malo brasna i pocnem da "natirem", tj. gnjecim u krug. Ko ne zna kako to ide moze i sa prstima da savija krajeve ka unutra. To se radi dok tijesto ne postane ujednaceno, glatko. Ne smije se dodavati previse brasna jer ce biti suho, pucati pri razvlacenju a biti kao opanak kad se ispece. Bolje i da ostane malo mekse, pa se kasnije pri razvlacenju moze dodati brasna, nego da je pretvrdo.

To ponoviti i sa ostala dva komada tijesta, pa premazati sve tri loptice uljem po vrhu, prekriti ih najlon folijom i ostaviti makar 1 sat da odstoji tako. Za to vrijeme pripremiti fil po zelji.

E onda razvlaciti. Ja to radim oklagijom i na carsafu. Pospem carsaf sa malo brasna, stavim tijesto na brasno, pospem i njega sa malo brasna (ali malo) i oklagijom prelazim preko njega dok se malo ne istanji. E onda savijam kraj preko oklagije, namotam i povlacim ka sebi. To ponavljam dok ne se tijesto ne razvuce da pokriva sredinu carsafa. Onda ga pospem sa malo ulja, razmazem ulje rukom po cijeloj jufci i pustim 15-ak min da omeksa. Tad ga razvlacim rukama sa svih strana, u krug dok ne postane tanko, sto tanje to bolje.

Na jedan kraj stavljam fil, (ja to kasikom, i tanko) rolam carsafom do sredine jufke, presjecem na sredini. Onda to ponovim sa druge strane da dobijem dvije zmije. Smotam ih u tepsiju, nekad u krug (uckur pita) a nekad ovako kao na slici, u zvrkove. Premazem pitu sa malo ulja i stavim da se pece. Kad je pecena sa vrha prstiju je poprskam vodom (ali jako, jako malo) i pokrijem salvetom da omeksa. Ko voli moze da zalije sa topljenim maslom i vrhnjem. To je to [sm=smiley1.gif]




minavb -> RE: Tijesto za pitu (7.4.2012 8:13:25)

Jao, pa ovo je teska vestina. Zelja mi ja da razvucem pituljicu, ali nikako da se usudim da probam.




isidora88 -> RE: Tijesto za pitu (7.4.2012 10:07:30)

moj muz zna da razvlaci kore i uvek mu budu odlicne,sad nije tu pa ne znam sta ide u testo,ali znam da on testo mesa kasikom i onda ostavi da nadodje i posle rukom premesi i onda razvija.
ja nemam zivaca za to,ja koristim iskljucivo kupovne kore[sm=smiley4.gif]




minavb -> RE: Tijesto za pitu (7.4.2012 10:13:14)

Koji kralj, razvlaci kore! [sm=bravo.gif]
Moj jedino kez ume da razvuce.




isidora88 -> RE: Tijesto za pitu (7.4.2012 10:24:21)

sta ce morao je da nauci da kuva kad je stano po terenima,ima neki njegov kolega koji je komandiru pravio princes krofne [sm=jezicek.gif]




minavb -> RE: Tijesto za pitu (7.4.2012 10:43:06)

Zene cule ste koga za muza d[sm=smiley1.gif]a birate.




mamamikka -> RE: Tijesto za pitu (7.4.2012 12:09:29)


IZVORNA PORUKA: minavb

Koji kralj, razvlaci kore! [sm=bravo.gif]
Moj jedino kez ume da razvuce.

[sm=smiley36.gif] i moj isto [sm=jezicek.gif]




vojvodjanka87 -> RE: Tijesto za pitu (2.10.2012 0:39:24)

ja pite mesi sa toplom vodom soli i brasna,ostavim pola sata max da odstoje juhice(zavisi od toplote prostorije) pa razvlacim rukama tako budu extra tanke,a od okrajaka testa razvlacim oklagijom,to bas cesto pravim jer ih obozavamo[sm=smiley1.gif]




Verolina -> RE: Tijesto za pitu (2.10.2012 13:03:03)


IZVORNA PORUKA: Anoniman


SVE SU PITE PITICE A BUREK JE PITAC


[sm=smiley36.gif]
Ja nikada necu nauciti da razvijam testo.[sm=smiley13.gif]




Jeca* -> RE: Tijesto za pitu (2.10.2012 13:04:26)

ja se i ne trudim ..zasto bih kad ima tako divnih gotovih pita. Kupim parče i uživam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Verolina -> RE: Tijesto za pitu (2.10.2012 13:06:38)

Eeeeeeeeeeeee, grom te spalio! Vuci te izjeli! To domacica[sm=smiley36.gif]
Inace, ovu temu je otvorila Vucko? Ona ode? Nema je[sm=smiley13.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]