New Mom -> RE: NIFTY ili CVS? (30.4.2014 20:26:33)
|
IZVORNA PORUKA: Cecana Za tri nedelje idem na ekpertni ultra zvuk i onda cemo videti koje analize da radim, predlaze se amnio ceneteza svima preko 35 godina, a dr. kaze da postoje rizici od pobacaja, pa mi je predlozila neku novu metodu koja se radi iz krvi, trenutno se samo u Jevremovoj daje krv na analizu i salje se negde u inostranstvo, rezultati se dobijaju za 10 dana.Analiza kosta 700 evra i radi se najranije u 12 nedelji.Ne znam kako se zove analiza, nisam je ni pitala,istraumirala me sa godinama koje nose rizik-inace imam punih 40.Prvo dete sam rodila sa 39 i nisam radila nikakve analize samo ekpertni ultra zvuk i obicne ultra zvukove. Videcemo treba da odlucimo koje analize cemo raditi. Da li je neka od vas cula za ovu novu metodu analize? IZVORNA PORUKA: dunja RR Ja sam pre nekih mesec-dva čitala da se ova analiza radi samo u klinici Dr.Ristić, evo linka KLIK IZVORNA PORUKA: Cecana Dunja hvala na linku,mislim da je ta metoda u pitanju. I meni je dr.rekla da Dabl test nije bas pouzdan,ko bi ga znao,na nama je da odlucimo koje cemo analize raditi. Ana kazu da bubuljice i mucnina prolaze posle 12 nedelje,samo kod malog broja trudnica ostaju do kraja trudnoce. Pogresno sam napisala u proslom postu da sam rodila prvo dete sa 39 umesto sa 29 IZVORNA PORUKA: degu user posted image skontala sam, inače sam čula za tu novu metodu, sve iz krvi trudnice mogu da utvrde, potpuno je neinvazivna al je stvarno skupa. Nadam se da će u skorije vreme to zaživeti kod nas i da će biti redovna analiza. Ja sam isto rešila da ne idem na AC. IZVORNA PORUKA: Jeltje Cecana, ja sam bila u slicnoj situaciji...Imam 36 godina, ali to nije bilo presudno...Vec, meni je dabl bio dobar, ali je kvadripl (na kome sam ja insistirala da se uradi, iako moja dr nije bila za to) ispao los i pokazao veliki rizik za Daunov sindrom...Bila sam u potpunoj panici i izbezumljena, jer su i mene naplasili sa amniocentezom da postoji rizik od pobacaja, sto i postoji, ali je jako mali, a narocito ako ti radi dobar dr koji ti vadi uzorak...Medjutim, ja ne bih mogla da ostanem mirna posle tog loseg rezultata kvadripl testa i da cekam kraj trudnoce ne znajuci sta ce biti i da li cu roditi zdravo dete ili bolesno, zato sam se resila da uradim ac...I moja iskustva su sasvim ok - niti ista boli (malo je neprijatno), niti dugo traje, niti je moja beba nesto patila zbog toga, a naravno pao mi je veliki kamen sa srca, jer je (hvala Bogu) rezultat bio dobar... user posted image Sad mogu da kazem, sa ove tacke gledista, da sledeci put necu raditi ni darb, ni tripl, ni kvadripl...nikakve testove verovatnoce, jer je to ipak samo verovatnoca i ne garantuje BUKVALNO nista, a moze da ti napravi problem. Ja cu samo raditi ac ili metodu iz krvi koju si pomenula, ali koja se kod nas ne radi zvanicno. To je metoda koja je i u Evropi nova...Kod nas se takodje radi i u Konzilijumu, ali kosta oko 900e, jer se uzorak salje u Belgiju i zato je skup. Npr. i u Holandiji je od ove godine uveden i vise se trudnice ne salju na dabl i ostale, kao ini na ac, vec im se vadi krv...Kod nas ce to, nazalost, biti dostupno i pristupacno za jedno 20 godina, a do tada cemo se patiti sa gluspim statistikama i invazivnim metodama. Meni je i uzimanje horionskih cupica ok, ali mislim da je tu ipak veci rizik za polod, jer je manja trudnoca, ali je prednost sto ako nije ok - kiretaza se radi na maloj trudnoci... Ti sama moras da odlucis sta ti je ciniti. Ako imas para onda je najbolje izvaditi samo krv i milina...Ako ne onda razmisli da li si za ac ili ne. Svako odlucuje za sebe i svoje dete. Sve najbolje ti zelim user posted image
|
|
|
|