Blagoslovena -> RE: Dojenje blizanaca (18.11.2011 8:10:42)
|
Evo i mene u ovoj temi[sm=bravo.gif] Treci dan nakon carskog, kada su mi donijeli bebe, odmah sam ih sama stavljala na sike i nadala se da ce svojim sisanjem navuci ubrzo mlijeko, sto se i desilo...prvo kolostrum, vodenasto, zuto...a kasnije vec bijelo mlijeko...ucili smo se i jos se ucimo...tesko se bilo okrenuti od rane na bok, ali svim silama se trudis i uspijes nekako pretrpjeti bol....sve za njih[sm=smiley1.gif] Kako su meni inače male bradavice i danas je muka sa njima, bole neopisivo kada beba pocne da sisa, jos ako se dobro ne postavimo, mislim da me momentalno sve zaboli....bradavice su od pocetka izgrizene...u ranicama, mazala sam ih svojim mlijekom, pa ad kapima, multi-mam i regade su polako nestajale....ali jos uvijek nije sve zacjelilo i boli....kupili smo i silikonske bradavice, pa pokusavamo sa njima da ih bar navucemo, pa poslije skinemo...inace, primjetila sam i neku alergiju na areolama, crvenilo koje je vjerovatno reakcija na silikonske bradavice....nista nije sjajno....ali bitno da za sada ima mlijeka....moje bebe ruckaju i spavaju, bas su mirne...pu,pu ne ureklo se...[sm=smiley36.gif] U bolnicu su dobijale po 50 ml i dohrane Humana, pa imamo kuci i mi kutiju za svaki slucaj, da tata bar ponoci moze jednom nahraniti malisane, dok mama spava, jer sam jos jako umorna....dojim ih kada se bude, na zahtjev....tj. na otpriike svaka 2,5 sata....puno nam se pije tecnost, pijem mlijeko, sokove, vodu, a imamo i caj za dojilje koji pospjesuje laktaciju-super je... E sada, jednom sam probala zajedno na banana jastuku kada ih je postavio mm, ali posto me jako bole bradavice, tesko je tako, jer uvijek svojom rukom moram pritisnuti dojku i bude mi lakse....tako da ih hranim jednog po jednog....mm cim zaplacu nosi i kaze...gladni su, hajde ih hrani...tako da ja samo lezim ili sjedim i dojim, dojim...[sm=jezicek.gif] Vidim da ste pisale o nacinu dojenja, da li svaka beba da ima svoju dojku ili obe na jednoj da doje pri jednom podoju...ja kada razradim jednu bradavicu, onda sebi olaksam da i drugo odmah podojim na istoj...otprilike oko 20 min...e sada pisete o vodenasnom i masnijem milijeku, a nesto kontam posto nikada ne odredim koji ce biti prvi, a koji drugi...u toku dana se izmjenjaju, pa valjda nadoknade nedostatke... Zanimljivo mi je bilo kako kada bebe vuku na jednoj dojci iz druge curi mlijeko...tuferi za grudi iz DM su isto super stvar...ne kvasis odjecu, kada curi mlijeko i mekano je, udobno... Uh, ucimo se jos i svaki savjet i iskustvo je dobro dosao....i da, da pitam da li ste i kada poceli koristiti cucle-dude varalice....da li su one od koristi..
|
|
|
|