Snežana Milanović -> RE: Pitajte fizioterapeuta na Ringeraji! (8.3.2014 20:09:47)
|
IZVORNA PORUKA: nina26 Postovana, moja devojcica ima 16m, prohodala je sa 13m otprilike. Kukice nismo nikada snimali, jer ovde ne rade to, osim ako ne postoje indikacije za to. Malo me to brine, jer ona cesto padne, da li zbog toga, sto je u obuci stalno, jer u kuci imamo plocice, pa me je strah da se ne prehladi, i ako mi je dr rekla da je pustam da hoda u carapama. Patofne kada joj obujem, nekako joj se krive nogice na spolja, valjda zato sto su meke pa i mozda krivi nogice u njima. Sta da radim prvo povodom kukica, i ako me nasa pedijatrica ubedjuje da dete normalno hoda i da sada nema smisla raditi uz, i drugo koju obucu u kuci da joj dam da nosi, posto cesto i pada, a kada je bosa, malo gazi na prsticima ? Snimanje kukova nije neophodno ukoliko nema spoljašnjih znakova koji ukazuju na moguće postojanje deformiteta, tako da ne brinete jer bi vaša doktorka to sigurno već uočila. Vaša devojčica hoda tek tri meseca i to je još uvek nedovoljno da hod bude dovoljno stabilan, normalno je da deca padaju u fazi u kojoj je ona. Strah od prehlade je neosnovan, male šanse da se to dogodi jer se deca neprestano kreću. Dovoljno je da ima debele čarape, a i da se nekad i prehladi posledice su svakako manje nego da se stopala ne razviju onako kako bi to trebalo kada se dete nesmetano kreće. I sami ste primetili sve nedostatke obuće, naročito patofni. Hodanje na prstima je normalna faza razvoja ukoliko to ne radi stalno. Ovo je jako važan period formiranja pravilnih šema hoda, eventualne propuste sada ne možete kasnije da nadoknadite.
|
|
|
|