Didy
|
Evo jedne sjajne poslastice. Otkrila ju je Ana rr i stavila u temu rođendanske torte, ali toliko je dobar da sigurno zaslužuje posebnu temu. Juče sam ga pravila, već ga nema pola. Divno, kremasto, topi se u ustima. IZVORNA PORUKA: Ana RR Evo jedan lep recept, može kao kolač, može kao torta : Biskvit 5 belanaca 6 kašika šećera 4 kašike ulja 4 kašike glatkog brašna 2 kašike kakaa 1/2 paketića praška za pecivo 2 kašike mleka za natopiti pečeni biskvit Fil 5 žumanaca 120 g šećera 3 paketića vanil šećera 4 kašike gustina 500 ml mleka 220 g maslaca 100 g čokolade za kuvanje 50 g čokolade za kuvanje 70% kakaa Još potrebno oko 200g Petit Beurre keksa mleka za namočiti kekse 4 kašike marmelade (neke kiselkaste) 1 šlag krema od čokolade 2 šlag kreme od vanilije čokoladne mrvice za posipanje Fil : Umutiti žumance, gustin i dve kašike mleka i dodati u vruće mleko sa šećerom i vanil šećerom. Kad je krema čvrsta i kuvana dodavati po malo maslaca i mešati da se istopi. Na kraju dodati istopljenu čokoladu i sve lepo sjediniti. Dok se hladi povremeno mešati. Biskvit: Izmiksati belance skoro do kraja, dodati šećer i ulje pa miksati do kraja. Laaaaagano umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Razvući kašikom u namašćenom i pobrašnjenom plehu i peći 15ak minuta na 180 stepeni. Kad je pečeno preliti ga sa dve kašike mleka, po potrebi ga pre toga izboockati čačkalicom. Slaganje: biskvit, pola kreme, keks umočen u mleko, marmelada, druga polovina kreme (preko možete poređati još jedan sloj keksa ali i ne morate, po želji), ukrasiti umućenim krem šlagom. Nemojte (kao ja) koristit preveliki pleh, najbolje je da bude 20x30, 21x35 ili u kalupu za torte od 26cm. Recept je sa coolinarke.
|