|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pitajte endokrinologa na Ringeraji!
19.9.2015 23:16:25   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: blum

Poštovana , doktorice molim vas za mišljenje, imam hipotireozu autoimunu , već dugo , dugo pokušavam ostati u drugom stanju . Doktor mi je TSH sveo na 1,2 sa 100 eutiroksom i vikendom 125 . Uz to zbog akni na licu i radi toga što se debljam , najviše u predjelu stomaka ( slatko jedem kao kakav ovisnik ) dao mi je Gluformin 3x1 . Napominjem bez ikakvih nalaza prethodno uradjenih . Dali je uredu da to pijem bez prethodno urađenih nalaza ?
Moram napomenuti da sam probleme sa štitnom dobila posle Prve i jedine trudnoće . Evo u prilog i zadnji nalazi
GLUKOZA. 5.1 (4,1-5,9)
Holesterol. 4,69(3,00-5,2)
Trigliceridi. 1,37 (0,4-1,5)

TSH. 0,83 (0,27-4,20)
A-tipo. 260,8 (0-34)
Ft4 II. 15,50 (12-22)

Nije neobično da se problem sa štitnom žlezdom javi nakon porođaja. Uz supstitucionu terapiju, imate lepu vrednost TSH. Ako niste uradili testove pre uvođenja Gluformina, analize polnih hormona I insulinemije se mogu uraditi I sada kao procena efekta terapije.

dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:40:25 >

(odgovor članu blum)
Direktna veza do poruke: 726
19.9.2015 23:18:10   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: Lela89

Pitanje za dr. Primam fraxiparin od 3 meseca trudnoce, pocela sam sa dozom od 0,3. Sada sam 5 mesec i d dimer mi stalno raste, bio je 2,2 i pocela sam primati fraxiparin od 0,4, posle nedelju dana sam opet radila nalaz na d dimer i on je narastao na 2,4. Moj hematolog trenutno nije tu i ne mogu na kontrolu. Mozete li mi reci da li je normalno da tako raste d dimer? Samo se plasim da se nesto ne desi bebi. Unapred Vam hvla na odgovoru.

Normalno je da D dimer raste u trudnoći I njegove vrednosti zavise od trimestra. Kod pacijentkinja kod kojih je indikovana primena LMWH, neophodna je korekcija doze leka opet u zavisnosti od trimestra. Takođe mnogo zavisi I od razloga zbog kog je uveden heparin.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:40:39 >

(odgovor članu Lela89)
Direktna veza do poruke: 727
19.9.2015 23:18:56   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: branaV

Da li je potrebno da se prima fragmin u trudnoci sa dijagnozom pai 1 4G/4G, ako ne onda zbog cega, ako da onda isto zbog cega? Hvala Vam unapred?

Do pre nekoliko godina, se 4G/4G za PAI-1 smatrao trombofilijom. Sada se naziva genskom varijantom I zna se da oko 40% ljudi ima ovaj nalaz gena. Konkretno, to znači povećan kardiovaskularni rizik I veći rizik od pojave šećerne bolesti I bronhijalne astme. Sada više nije obavezna primena heparina kod ovog nalaza. Postoje pacijentkinje kod kojih je povećan a aktivnost PAI-1, što se dešava kod nekontrolisanog PCOSy što vodi češćoj pojavi spontanih pobačaja.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:40:48 >

(odgovor članu branaV)
Direktna veza do poruke: 728
19.9.2015 23:19:17   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: Nosilja

Pozdrav svima,

za početak mog forumašenja na Ringeraji, pitaću ovde...

Ušli smo u postupak za vto, pila sam Primolut Nor 3*1 nedelju dana, poslednju tableticu sam popila 13.9. po podne...
Zanima me posle koliko dana bi trebalo da dobijem menst?

Najduže 7 dana od poslednje tablete.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:40:55 >

(odgovor članu Nosilja)
Direktna veza do poruke: 729
19.9.2015 23:20:05   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: Joca.

Pozdrav i poštovanje urednicima i članovima foruma, kao i cenjenim doktorkama-internistima.
Molio bih da mi (koliko je moguće) proanalizirate moj slučaj i pružite lekarski savet šta dalje da radim u vezi sa postojećim nalazima (dalja ispitivanja, režim ishrane, način života i sl.) jer niko od doktora kod kojih sam išao i privatno i državno, nije mi konkretno objasnio o čemu se radi (osim nekih koji su rekli da sumnjaju na neki autoimuni proces), niti se posvetio objašnjavanju mojih tegoba.
Od pre 3 godine počelo je da mi se javlja prekomerno, nekontrolisano znojenje glave, čela, i predela ispod očiju prilikom izvođenja manje zahtevnih fizičkih aktivnosti, toplog vremena, periodično i prilikom spavanja (buđenje sa mokrim jastukom), zatim konstantan osećaj umora, česti periodi količinski preteranog spavanja (+ teškoće u usnivanju, nekad i nesanica, uz obavezan isprekidan san), slaba koncentracija, nedostatak energije, promene raspoloženja, promene u glasu, opadanje kose. To sam ''tolerisao'' do ove godine, kada su mi, pored navedenog, pre 3 mesec počeli da se javljaju izraženi osećaji trnjenja i paljenja ("strujanja") na levoj strani tela, nedostatak osećaja u šakama i stopalima, opštu slabost ruku i nogu, zamor nakon dužeg hodanja (ponekad uz osećaje težine i bola).
Otišao sam na privatni neurološki pregled (jer su mi državno rekli da nisam urgentan slučaj i da se pregled zakazuje), gde su mi pored neurološkog ispitivanja urađene i neophodne lab. analize, MR endokranijuma i EP. Neurološkim pregledom otkriena mi je lako redukovana slabost GMS GE, probe tonjenja naznačene, KTR se ne izazivaju. MTR DE se nešto spremnije izazivaju, jako oslabljen plantarni odgovor do stepena "nemog" tabana (probe tonjeja neg., ali teže održava u AT položaju), laka dismetrija levo... tandem hod jako otežan... Lab. analize - trigl. 2.21, HDL 1.04, Ca 2.64. Ustanovljen mi je nedostatak B12 i prepisana Th. OHB 12 (im) i nakon toga Neuro B12 i Milgamma (tbl.), na SSEP - senzorna polineuropatija. (2012. godine na EMNG pregledu nađena radikulipatija C7 i C8).
Na MR mozga je pronađena retrocerebelarno cistična formacija medijalno i levo koja komunicira sa cisternom magnom (suspektno IV komorom) i pravi manju impresiju na levu cerebelarnu hemisferu i levu tonzilu vermisa: megacisterna magna, kao i razvojni varijeteti - cavum septi pellucidi i cavum verge.
Zbog toga su me uputili u KCS neurohirurgu / neurohirurg konstatovao da nema indikacija za hiruršku intervenciju, postavljena dijagnoza Cervikobrahialgija, dat nalog za MR vratne kičme (pregled zakazan za okt. 2015), laboratoriju - hormoni hipofizne osovine, i kontrola sa MR nalazom vratne kičme.
Nakon toga sam otišao kod endokrinologa u KCS da zakažem pregled i potrebne lab. analize hormona hipofizne osovine. Tamo mi je doktorka samo dala uput za lab., nije me ništa pitala o mojim tegobama. Kad sam dobio rezultate, za sve hormone hipofizne osovine nalaz je bio u granicama ref. vrednosti, osim za TSH - 7.5. FT4 je bio 12.5. Nakon toga, dat mi je ponovo nalog za lab. da ponovim analizu FT4, sTSH, i da uradim analizu antitela (TgAb, TPoAb).
Ponovljeni sTSH - 10.78 mlU/L.
Ponovljeni FT4 - 17.7
TgAb - 46.00
TPoAb - 42.80.
Nalaz sa predlogom terapije sam podigao na šalt_eru, bez kontakta sa doktorkom (napisano: Euthyrox 25 1xdnevno, kontrolni pregled zakazati za 3 mes.).
Nakon toga sam samoinicijativno otišao privatno da uradim UZ štitne žlezde (ehotomografija CD), te mi je lekar koji me je pregledao rekao da je verovatno u pitanju HAŠIMOTO. Opis nalaza je sledeći:
Desni lobus je povećan 19x19x43mm i sadrži više razuđenih maglušavih heterogenih nodusa, odnosno promena tipa pseudonodusa od 3 do 13 mm, uz blago pojačanu difuznu vaskularnost. Isthmus je normalne debljine, isto promenjen.
Levi lobus je 17x19x49mm i sadrži slične promene kao i desni, dimenzija do 8 mm.
Na vratu nema značajne limfadenopatije.
Dg. Struma diffusa. Thyreoiditis chr. susp.
Preporučuje se kontrola kod endokrinologa sa svim nalazima, ultrazvuk kontrola za 6 mes.

Inače, 10 god. se lečim od J45, a 8 god. od F32.

Izvinite na ovako opsežnom pisaniju, ali morao sam da ispišem da biste uzeli u obzir sve podatke.
Poštovana doktorka, molim Vas za savet šta je u pitanju, šta dalje da radim, da li da idem kod endokrinologa privatno i detaljnije ispitam (budući da mi to savetuju na osnovu nalaza UZ pregleda, a u KCS odeljenju endokrinologije praktično nisam "ni primljen, ni saslušan", osim prepisanih analiza hormona i predložene kontrole hormona za 3 mes.), da li su možda moje neurološke tegobe /polineuropatija, slabost hoda, zamor mišića/ povezane na smanjenom funkcijom štitne žlezde, kako da utičem na pojačano znojenje, gubitak kose, izmene glasa i dr., da li da izmenim ishranu i način života, da li je mogu uvesti i neku biljnu terapiju pored Euthyrox-a, i koju?

P.S. Zaboravio sam da Vam napišem referentne vrednosti za laboratorijske hormonske analize koje sam uradio.

sTSH ref. vr. 0.55-4.78
FT4 ref. vr. 12-22 (Eclia)
TgAb ref. vr. 0-60
TPoAb ref. vr. 0-60
Unapred se zahvaljujem.

Prema anamnestičkim podacima, analizama hormona štitaste žlezde I antitela kao I ultrazvučnog nalaza mogu da zaključim da imate autoimuno zapaljenje štitne žlezde.
Žlezda je oštećena tim zapaljenjem I ne može da luči dovoljno hormona. Zato se ispoljavaju simptomi usporenog metabolizma tj simptomi hipotireoze.
Uvođenjem supstitucione terapije, polagano se koriguje metabolički poremećaj I postepeno povlače tegobe.
Mislim da nije potrebno da idete na detaljnije pretrage, sem što bih preporučila da uradite I sledeće analize iz krvi: PTH, jonizovani kalcijum I 25OHD3.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:41:07 >

(odgovor članu Joca.)
Direktna veza do poruke: 730
24.9.2015 10:23:12   
Nadja.84
Dobar dan,

Vec 5 godina ne mogu da ostanem u drugom stanju. Ispitala sam apsolutno sve pokusavajuci da resim problem, ali do sada nisam uspela. Moj ginekolog me je poslao na OGTT test koji nikada nisam radila, da proverimo i to i rezultati su na prvi pogled u redu, ali mene brine sto je secer poceo da raste posle treceg sata. Test je radjen sa 100g glukoze

Evo rezultata:

0 min 4.1 mmol/l
60 min 5.4 mmol/l
120 min 4.5mmol/l
180 min 5.8 mmol/l.

Da li mozete da mi razjasnite o cemu se ovde radi?
Nikada nisam bila kod endokrinologa, nije bilo potrebe, a zakazan mi je termin u Visegradskoj tek u oktobru.
Inace, hormoni stitne zlezde su mi pre godinu dana bili u redu. Prolaktin je bio na gornjoj granici, estradiol nizi, a progesteron povisen (za 2 zadnja su mi rekli da nije nikakav problem). Sve drugo je uredno.
Insulinemije nisam radila, u mom domu zdravlja ih ne rade.

Unapred hvala, pozdrav!

(odgovor članu Ringerajin doktor)
Direktna veza do poruke: 731
25.9.2015 2:52:43   
mari31
Poštovani,
godinu dana pokusavamo zatrudnjivanje.
Uradila sam hormone 3.dan ciklusa i rezultati su sledeći:
TSH 1,17 (0,4-4)
T3 1,7 (1,3-2,6)
T4 115 (58-161)
FSH 5,3 (2,8-11,1)
LH 5,6 (1,1-11,6)
prolaktin 211 (40-530)
progesteron 1,46 (0-3,6) nmol
estradiol 36,5 pg/ml (1-160)

U jednom od predhodnih ciklusa radila sam progesteron 21. dan ciklusa i vrednost je bila 26 nmol.
Na ultrazvučnom pregledu jajnika ginekolog mi je napisao da ovarijumi veličine 33x28 mm i 29x26 mm i ni na jednom uz pregledu mi nije pomenuto da su policistični. Da li su nalazi uredni i da li mi savetujete jos neke pretrage? Hvala i srdačan pozdrav!

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 732
25.9.2015 20:44:04   
Sha91
Postovani,pre nekih godinu dana sam radila hormone. Pokusavam da ostanem trudna vise od 3god. Sve analize su dobre i kod muza i kod mene. S' tim sto me danas na jednom forumu clanice uplasile da mi rezultati stitaste nisu dobri. Sledeceg meseca radim ponovo hormone,ali bih volela da cujem Vase misljenje.
TSH 3.9 (0.3-5.5)mIU/L
FT3 2.6 (2-4.25)pg/mL
FT4 10.0 (7-18) pg/mL
Hvala unapred!

Direktna veza do poruke: 733
29.9.2015 2:03:29   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: Nadja.84

Dobar dan,

Vec 5 godina ne mogu da ostanem u drugom stanju. Ispitala sam apsolutno sve pokusavajuci da resim problem, ali do sada nisam uspela. Moj ginekolog me je poslao na OGTT test koji nikada nisam radila, da proverimo i to i rezultati su na prvi pogled u redu, ali mene brine sto je secer poceo da raste posle treceg sata. Test je radjen sa 100g glukoze

Evo rezultata:

0 min 4.1 mmol/l
60 min 5.4 mmol/l
120 min 4.5mmol/l
180 min 5.8 mmol/l.

Da li mozete da mi razjasnite o cemu se ovde radi?
Nikada nisam bila kod endokrinologa, nije bilo potrebe, a zakazan mi je termin u Visegradskoj tek u oktobru.
Inace, hormoni stitne zlezde su mi pre godinu dana bili u redu. Prolaktin je bio na gornjoj granici, estradiol nizi, a progesteron povisen (za 2 zadnja su mi rekli da nije nikakav problem). Sve drugo je uredno.
Insulinemije nisam radila, u mom domu zdravlja ih ne rade.

Unapred hvala, pozdrav!

Na osnovu rezultata OGTT koje ste poslali, mogu da kažem da imate urednu glikoregulaciju.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:41:14 >

(odgovor članu Nadja.84)
Direktna veza do poruke: 734
29.9.2015 2:03:56   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: mari31

Poštovani,
godinu dana pokusavamo zatrudnjivanje.
Uradila sam hormone 3.dan ciklusa i rezultati su sledeći:
TSH 1,17 (0,4-4)
T3 1,7 (1,3-2,6)
T4 115 (58-161)
FSH 5,3 (2,8-11,1)
LH 5,6 (1,1-11,6)
prolaktin 211 (40-530)
progesteron 1,46 (0-3,6) nmol
estradiol 36,5 pg/ml (1-160)

U jednom od predhodnih ciklusa radila sam progesteron 21. dan ciklusa i vrednost je bila 26 nmol.
Na ultrazvučnom pregledu jajnika ginekolog mi je napisao da ovarijumi veličine 33x28 mm i 29x26 mm i ni na jednom uz pregledu mi nije pomenuto da su policistični. Da li su nalazi uredni i da li mi savetujete jos neke pretrage? Hvala i srdačan pozdrav!

Savetujem da uradite antiTPO I antiTG AT, OGTT sa 75g glukoze I merenjem glikemija I insulinemija u 0.60. I 120.min testa, testosteron, androstenedion, DHEAS, SHBG I UZ pregled jajnika 2. Ili 3. dana ciklusa.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:41:26 >

(odgovor članu mari31)
Direktna veza do poruke: 735
29.9.2015 2:04:33   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: Sha91

Postovani,pre nekih godinu dana sam radila hormone. Pokusavam da ostanem trudna vise od 3god. Sve analize su dobre i kod muza i kod mene. S'' tim sto me danas na jednom forumu clanice uplasile da mi rezultati stitaste nisu dobri. Sledeceg meseca radim ponovo hormone,ali bih volela da cujem Vase misljenje.
TSH 3.9 (0.3-5.5)mIU/L
FT3 2.6 (2-4.25)pg/mL
FT4 10.0 (7-18) pg/mL
Hvala unapred!

Treba da ponovite hormone, da uradite antiTPO I antiTG at I UZ štitaste žlezde. Kada se žena priprema za trudnoću TSH treba da je manji od 2, a najbolje 1-1.2.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:41:34 >

(odgovor članu Sha91)
Direktna veza do poruke: 736
1.10.2015 21:00:09   
zece
Postovan dr ja sam bila kod imunologa i dao mi je da ispitam svih antitela za sterilitet antiovarijalni afa i kada je video rez od urodzena trombofilija rekao mi je da mthfr a1298c nije ispitan zasto je ta mutacija ja imam mthfr c677t heterozigot ivec uzimam aspirin b kompleks i folna od 5 mg a li to je rekao da je mnogo visa doza preporucio mi je folgard sa endokrinologom sam se raspravljala oko IR ona kaze da nemam prema nalazima hormone ja joj kazem da imam prema ultrazvuku jajnicima folikuli nisu rasli kako treba us pomosna metformin sada je sve u redu uzimam od onaj metformin sa produzeno dejstvo od 500 mg jedan put dnevno

< Poruku je uredio zece -- 1.10.2015 21:01:52 >

Direktna veza do poruke: 737
2.10.2015 13:54:57   
neda.p
Poštovani doktore,

da li možete iskomentarisati moj hormonski status, rađen 2. dana ciklusa? Imam 27 god., višak kg, 1 pobačaj pre 2 god. u 8 nedelji gestacije - missed ab. Planiram uskoro trudnoću. Pijem metformin 500mg ujutro i uveče, po preporuci endokrinologa a zbog insulinske rezistencije, kao i 5mg folne kiseline po preporuci gin.

TSH - 1.78 mIU/L (0,27-4.20)
free T3 - 5,6 pmol/L (2.8-7.5)
TPOAt - <10 IU/ml (0-50)
free T4 - 13 pmol/L (9.5-22.7)
FSH - 4 IU/L (2,8-11,3 u folikular.fazi)
LH - 1.5 IU/L (1,1-11,6 u folikular.fazi)
Prolaktin u 8h- 740 mIU/L (102-496)
Estradiol - 157 pmol/L (<74-587)
Progesteron - 1.26 nmol/L (<3.2 u folikular.fazi)
Testosteron - 1.82 nmol/L (0.3 - 2.5)
SHBG - 29 nmol/L (18-144)
Androstendion - 7.91 nmol/L (1.4-14.3)
DHEAS - 9.47 µmol/L (1,7-20.8)
Insulin natašte- 25,9 MIU/L (6-29)
Insul 2h nakon obroka - 87.4 (6-29)

U zagradama su navedene ref vrednosti. Da li ja imam PCOS jer su mi ranije govorili da imam iako sad ginekolog nakon UZ pregleda kaže da verovatno nemam? Imam jako pojačanu maljavost muškog tipa po licu i bradi, da li je to zbog muškog horm testost. iako vidim da je u granicama?
A najvažnije pitanje je da li mogu izneti zdravu trudnocu sa ovakvim hormonima? Nemam povećanu koncentraciju glukoze u krvi. Otkad pijem metformin ciklusi su redovniji sa sekrecijom sluzi po sredini ciklusa (pretpostavljam tokom ovulacije)

(odgovor članu zece)
Direktna veza do poruke: 738
2.10.2015 17:16:59   
zece
Dali je uz na jajnicima moze da bude pokazatel za IR sa metformin i ciklus mi se sredio od 24 na 28 dana

(odgovor članu neda.p)
Direktna veza do poruke: 739
4.10.2015 1:15:37   
mamin mish
Postovani, vec vise od godinu dana pokusavamo da ostanem u drugom stanju. Prilikom redovnog ginekoloskog pregleda konstatovana mi je ranica koja je uklonjena. Od prethodne trudnoce ciklusi su mi neki kratak period bili redovni na 34dana ali sa veoma bolnim ovulacijama i ciklusima. U medjuvremeni ciklusi su mi se strasno poremerili i bolovi tokom ovulacije su postali veoma jaki. Prilikom zadnjeg pregleda dobila sam uput da uradim hormone pa me zanima vase misljenje i da li bi trebalo da uradim jos neke analize.
Rezultai 2dc
Estradiol 66.7 pg/ml. Folikularna faza: 20-138
Fsh. 3.4 IU/L. Folikularna faza: 2.0-7.1
Lh. 7.7 IU/L. Folikularna faza. 1.9-11.6
Prolaktin. 16.6 ng/ml. 3.8-30.7
Progesteron. 4.1 nmol/L. Folikularna faza <0.64-5.09
Rezultati 28dan (7dan posle ovulacije)
Progesteron 20.1nmol/L. Luteinska faza. 5.72-71.55

16.09.2011 Tresla se gora, rodio se mamin mish

(odgovor članu zece)
Direktna veza do poruke: 740
5.10.2015 17:41:54   
Mirjana C
Poštovana doktorko, potreban mi je savet.
Imam utvrđenu IR, pijem od maja ove godine glucophage 850mg 2xna dan. Takođe imam i mutaciju na MTHFR genu 6777 homozigot.
Kontrolu kod endokrinologa sam radila 28.7.2015. a rezultati su bili: Glukoza našte 5.9mmol/l... 2h posle obroka i popijene glucofage tbl 9.3 mmol/l, Insulin našte 10.0 U/ml ... 2h posle obroka 8.9 U/ml ... Vit.D 46.5 nmol/ ... fT4 15.14 pmol/l ... TSH 1.21 ulU/ml

Nastavljena mi je terapija kao i do sada i uveden Sol.Vigantol 15 kapi/ jednom nedeljno tokom 2 meseca, uz napomenu da ponovim kontrolu za 3 meseca.Kilažu sam korigovala od maja ove godine sa 100kg, na sada 78kg.

Međutim, desilo se to da već par dana mi kasni ciklus i juče sam radila kućni test koji je pokazao da sam trudna.

Sem glucophage 2x1 pijem femibion 1 već 2 meseca i aspirin 100mg 2 meseca.

Potreban mi je vaš savet šta da radim?

p.s. 12.10. imam zakazano kod dr Ive Elezovića

(inače prošle godine sam imala porođaj u 9.mesecu zbog infarkta posteljice, a ove godine u junu kiretažu, zbog prestanka srčanog ritma)

Ovo sad mi se desilo skroz neočekivano, tako da smo zatečeni i zabrinuti ???????

Hvala unapred na pomoći.
Mirjana

< Poruku je uredio Mirjana C -- 5.10.2015 17:42:34 >

(odgovor članu mamin mish)
Direktna veza do poruke: 741
5.10.2015 20:51:00   
mirijana
Postovana doktroka,

Molila bih Vas da pogledate moje rezultate analize polnih hormona i odgovorite mi na pitanje, da li je sa ovakvim rezultatima moguce prirodno zacece i trudnoca ili je potrebna prvo neka terapija?
Radimo na bebi vec 10 meseci, a lh tracice za utvrdjivanje ovulacije i pracenje bazalne temperature poslednja 3,4 meseca ukazuju na to da ima ovulacije.
Jajnici na poslednjem ultrazvuku od aprila nisu delovali policisticno, ali prema velicini folikula taj mesec nije bilo ovulacijem nije bilo vodeceg folikula.

Moji rezultati od 3. dana ciklusa su:
FSH 4.43 mlU/mL ref.v. 3.5 - 12.5
LH 4.94 mlU/mL ref.v. 2.4 - 12.6
Progesteron 1.04nmol/L ref.v. 0.6 - 4.7
Testosteron 0.622 nmol/L ref.v. 0.29 - 1.67
Estradiol 50.30 pg/ml ref.v. 12.4 - 233
Prolaktin 173.6 ulU/mL ref.v. 102 - 496

TSH ultra 2.48 mikrolU/ml ref.v. 0.40 - 3.50
T3 1.62 nmol/L ref.v. 1.34 - 2.73
T4 96.41 nmol/L ref v. 78.38 - 157.4

Primetila sam da pominjete da je za trudnocu potrebno da je TSH ispod 2. Da li je moguce da je ova vrednost TSH samo "trenutna" tj vezana samo za ovaj ciklus? Nisam do sada znala da imam ovih problema i ne znam puno o ovome.

(odgovor članu Mirjana C)
Direktna veza do poruke: 742
5.10.2015 21:35:27   
majamaki31
Poštovani,
ovo su moji rezultati polnih hormona i štitne žlijezde. Molim Vaš komentar. Radimo na potomstvu 2 godine, ne dolazi do začeća, plus loš spermogram muža.

Polni hormoni rađeni 3. dan ciklusa

LH 5,5 mIU/mL

FSH 5,0 mIU/mL

Progesteron 0,45 ng/mL

Prolaktin 495 uIU/mL

Testosteron 0,18 ng/mL

Estradiol 66,4 pg/mL

Štitina

TSH 2,252 uIU/ml ( 0,270 - 4,200)

T 3 1,6 nmol/L (1,3 - 3,1)

T 4 82 nmol/L (66 - 181)

Doktorica mi je predložila da ponovim hormone štitne ali fT3 i fT4, koja je razlika između tih slobodnih (f) i "običnih" hormona?

Takođe mi je naglasila da je odnos LH i FSH približno isti 1:1, što se smatra nepovoljnim za začeće... EVENTUALNA TEERAPIJA???

Policistične jajnike nemam, ciklusi su mi redovni na 28 dana. Potvrđene ovulaciije.

Hvala unaprijed.

< Poruku je uredio majamaki31 -- 5.10.2015 21:37:42 >

(odgovor članu mirijana)
Direktna veza do poruke: 743
7.10.2015 23:01:47   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: zece

Postovan dr ja sam bila kod imunologa i dao mi je da ispitam svih antitela za sterilitet antiovarijalni afa i kada je video rez od urodzena trombofilija rekao mi je da mthfr a1298c nije ispitan zasto je ta mutacija ja imam mthfr c677t heterozigot ivec uzimam aspirin b kompleks i folna od 5 mg a li to je rekao da je mnogo visa doza preporucio mi je folgard sa endokrinologom sam se raspravljala oko IR ona kaze da nemam prema nalazima hormone ja joj kazem da imam prema ultrazvuku jajnicima folikuli nisu rasli kako treba us pomosna metformin sada je sve u redu uzimam od onaj metformin sa produzeno dejstvo od 500 mg jedan put dnevno.

Dali je uz na jajnicima moze da bude pokazatel za IR sa metformin i ciklus mi se sredio od 24 na 28 dana.

UZ jajnika ne može sam za sebe da služi kao procena insulinske rezistencije.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:41:48 >

(odgovor članu zece)
Direktna veza do poruke: 744
7.10.2015 23:02:55   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: neda.p

Poštovani doktore,

da li možete iskomentarisati moj hormonski status, rađen 2. dana ciklusa? Imam 27 god., višak kg, 1 pobačaj pre 2 god. u 8 nedelji gestacije - missed ab. Planiram uskoro trudnoću. Pijem metformin 500mg ujutro i uveče, po preporuci endokrinologa a zbog insulinske rezistencije, kao i 5mg folne kiseline po preporuci gin.

TSH - 1.78 mIU/L (0,27-4.20)
free T3 - 5,6 pmol/L (2.8-7.5)
TPOAt - <10 IU/ml (0-50)
free T4 - 13 pmol/L (9.5-22.7)
FSH - 4 IU/L (2,8-11,3 u folikular.fazi)
LH - 1.5 IU/L (1,1-11,6 u folikular.fazi)
Prolaktin u 8h- 740 mIU/L (102-496)
Estradiol - 157 pmol/L (<74-587)
Progesteron - 1.26 nmol/L (<3.2 u folikular.fazi)
Testosteron - 1.82 nmol/L (0.3 - 2.5)
SHBG - 29 nmol/L (18-144)
Androstendion - 7.91 nmol/L (1.4-14.3)
DHEAS - 9.47 µmol/L (1,7-20.8)
Insulin natašte- 25,9 MIU/L (6-29)
Insul 2h nakon obroka - 87.4 (6-29)

U zagradama su navedene ref vrednosti. Da li ja imam PCOS jer su mi ranije govorili da imam iako sad ginekolog nakon UZ pregleda kaže da verovatno nemam? Imam jako pojačanu maljavost muškog tipa po licu i bradi, da li je to zbog muškog horm testost. iako vidim da je u granicama?
A najvažnije pitanje je da li mogu izneti zdravu trudnocu sa ovakvim hormonima? Nemam povećanu koncentraciju glukoze u krvi. Otkad pijem metformin ciklusi su redovniji sa sekrecijom sluzi po sredini ciklusa (pretpostavljam tokom ovulacije)

Prema vrednostima hormona ne mogu da kažem da li imate policistične jajnike, ali imate još uvek neregulisanu insulinsku rezistenciju. Obavezno smanjenje telesne težine. Potrebna je procena funkcije štitne žleze čim ostanete u drugom stanju.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:41:57 >

(odgovor članu neda.p)
Direktna veza do poruke: 745
7.10.2015 23:03:34   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: mamin mish

Postovani, vec vise od godinu dana pokusavamo da ostanem u drugom stanju. Prilikom redovnog ginekoloskog pregleda konstatovana mi je ranica koja je uklonjena. Od prethodne trudnoce ciklusi su mi neki kratak period bili redovni na 34dana ali sa veoma bolnim ovulacijama i ciklusima. U medjuvremeni ciklusi su mi se strasno poremerili i bolovi tokom ovulacije su postali veoma jaki. Prilikom zadnjeg pregleda dobila sam uput da uradim hormone pa me zanima vase misljenje i da li bi trebalo da uradim jos neke analize.
Rezultai 2dc
Estradiol 66.7 pg/ml. Folikularna faza: 20-138
Fsh. 3.4 IU/L. Folikularna faza: 2.0-7.1
Lh. 7.7 IU/L. Folikularna faza. 1.9-11.6
Prolaktin. 16.6 ng/ml. 3.8-30.7
Progesteron. 4.1 nmol/L. Folikularna faza <0.64-5.09
Rezultati 28dan (7dan posle ovulacije)
Progesteron 20.1nmol/L. Luteinska faza. 5.72-71.55

Potrebno je da uradite OGTT sa 75g glukoze i merenjem glikemija i insulinemija u 0.60. i 120.min i kontrola TSH, T4 i FT4,antiTPO i antiTG at.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:42:06 >

(odgovor članu mamin mish)
Direktna veza do poruke: 746
7.10.2015 23:04:05   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: Mirjana C

Poštovana doktorko, potreban mi je savet.
Imam utvrđenu IR, pijem od maja ove godine glucophage 850mg 2xna dan. Takođe imam i mutaciju na MTHFR genu 6777 homozigot.
Kontrolu kod endokrinologa sam radila 28.7.2015. a rezultati su bili: Glukoza našte 5.9mmol/l... 2h posle obroka i popijene glucofage tbl 9.3 mmol/l, Insulin našte 10.0 U/ml ... 2h posle obroka 8.9 U/ml ... Vit.D 46.5 nmol/ ... fT4 15.14 pmol/l ... TSH 1.21 ulU/ml

Nastavljena mi je terapija kao i do sada i uveden Sol.Vigantol 15 kapi/ jednom nedeljno tokom 2 meseca, uz napomenu da ponovim kontrolu za 3 meseca.Kilažu sam korigovala od maja ove godine sa 100kg, na sada 78kg.

Međutim, desilo se to da već par dana mi kasni ciklus i juče sam radila kućni test koji je pokazao da sam trudna.

Sem glucophage 2x1 pijem femibion 1 već 2 meseca i aspirin 100mg 2 meseca.

Potreban mi je vaš savet šta da radim?

p.s. 12.10. imam zakazano kod dr Ive Elezovića

(inače prošle godine sam imala porođaj u 9.mesecu zbog infarkta posteljice, a ove godine u junu kiretažu, zbog prestanka srčanog ritma)

Ovo sad mi se desilo skroz neočekivano, tako da smo zatečeni i zabrinuti ???????

Hvala unapred na pomoći.
Mirjana

Strogo vodite računa o dijeti, imate poremećaj glikoregulacije koji se zove intolerancija glukoze. U trudnoći proverite TSH, T4, FT4 i nivo homocisteina u krvi. S obzirom na trudnoću sa infarktom posteljice, savetovala bih primenu LMWH.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:42:16 >

(odgovor članu Mirjana C)
Direktna veza do poruke: 747
7.10.2015 23:04:46   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: mirijana

Postovana doktroka,

Molila bih Vas da pogledate moje rezultate analize polnih hormona i odgovorite mi na pitanje, da li je sa ovakvim rezultatima moguce prirodno zacece i trudnoca ili je potrebna prvo neka terapija?
Radimo na bebi vec 10 meseci, a lh tracice za utvrdjivanje ovulacije i pracenje bazalne temperature poslednja 3,4 meseca ukazuju na to da ima ovulacije.
Jajnici na poslednjem ultrazvuku od aprila nisu delovali policisticno, ali prema velicini folikula taj mesec nije bilo ovulacijem nije bilo vodeceg folikula.

Moji rezultati od 3. dana ciklusa su:
FSH 4.43 mlU/mL ref.v. 3.5 - 12.5
LH 4.94 mlU/mL ref.v. 2.4 - 12.6
Progesteron 1.04nmol/L ref.v. 0.6 - 4.7
Testosteron 0.622 nmol/L ref.v. 0.29 - 1.67
Estradiol 50.30 pg/ml ref.v. 12.4 - 233
Prolaktin 173.6 ulU/mL ref.v. 102 - 496

TSH ultra 2.48 mikrolU/ml ref.v. 0.40 - 3.50
T3 1.62 nmol/L ref.v. 1.34 - 2.73
T4 96.41 nmol/L ref v. 78.38 - 157.4

Primetila sam da pominjete da je za trudnocu potrebno da je TSH ispod 2. Da li je moguce da je ova vrednost TSH samo "trenutna" tj vezana samo za ovaj ciklus? Nisam do sada znala da imam ovih problema i ne znam puno o ovome.

Potrebno je da uradite OGTT sa 75g glukoze i merenjem glikemija i insulinemija u 0.60. i 120.min testa, antiTPO i antiTG at, UZ i pregled štitne žlezde i ponovite TSH, T4 i FT4.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:42:24 >

(odgovor članu mirijana)
Direktna veza do poruke: 748
8.10.2015 0:29:13   
zece
moja glikoza je uvijek nad 5 a za ivf trebalo da bude pod 5 tako su rekli ginekolozi lh jedan put je bio veci od fsh ali na 12 dan od ciklus jel to normalno sada cekam rez od antitelata za sterilitet ali su gi ispitali samo kod meni kod moj muz ne rekli su da nema potrebe jer kod mene dolazi do zacece ali trudnoca se ne nastavlja nisu mi radili ni hla a trazila sam ali rekli su ne mi to radimo samo kod onih kod kome ne dolazi do zacesce e sada neznam dali da ispitam mthfr a 1298c jer kao sto sam rekla imam mthfr c677t heterozigot zasto mi nisu to uradili kada sam bila da ispitam uroodzena trombofilija neznam insulin kada sam pila metformin je bio 9,5 a pre oko 12

Direktna veza do poruke: 749
9.10.2015 19:36:00   
Ringerajin doktor
IZVORNA PORUKA: majamaki31

Poštovani,
ovo su moji rezultati polnih hormona i štitne žlijezde. Molim Vaš komentar. Radimo na potomstvu 2 godine, ne dolazi do začeća, plus loš spermogram muža.

Polni hormoni rađeni 3. dan ciklusa

LH 5,5 mIU/mL

FSH 5,0 mIU/mL

Progesteron 0,45 ng/mL

Prolaktin 495 uIU/mL

Testosteron 0,18 ng/mL

Estradiol 66,4 pg/mL

Štitina

TSH 2,252 uIU/ml ( 0,270 - 4,200)

T 3 1,6 nmol/L (1,3 - 3,1)

T 4 82 nmol/L (66 - 181)

Doktorica mi je predložila da ponovim hormone štitne ali fT3 i fT4, koja je razlika između tih slobodnih (f) i "običnih" hormona?

Takođe mi je naglasila da je odnos LH i FSH približno isti 1:1, što se smatra nepovoljnim za začeće... EVENTUALNA TEERAPIJA???

Policistične jajnike nemam, ciklusi su mi redovni na 28 dana. Potvrđene ovulaciije.

Hvala unaprijed.

Potrebno je da uradite OGTT sa 75g glukoze i merenjem glikemija i insulinemija u 0.60. i 120.min testa, SHBG, DHEAS, androstenedion uz UZ pregled jajnika 2-3.dana MC. Takođe savetujem klinički i UZ pregled štitaste žlezde i određivanje antiTPO i antiTG at. "Obični" hormoni predstavljaju ukupnu rezervu hormona u krvi, a "free" ili slobodni hormoni su samo deo (frakcija) ukupnih hormona.

< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:42:50 >

(odgovor članu majamaki31)
Direktna veza do poruke: 750
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Praćenje ovulacije - telesna (bazalna) tem...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću merenja telesne (bazalne) temperature?
Kako se ponašati nakon embriotransfera?
Prokrvite svoje krvne sudove kretanjem i svežim vazduhom. Šetnja definitivno oslobađa od stresa. Takođe je značajno i sk...

image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here