Ringerajin doktor
|
IZVORNA PORUKA: anchikita Molim dr. da mi odgovori na sledece pitanje:Ocekujemo poziv za prvu Vto u Betaniji.Kada sam bila na komisiji doktorka je pregledala nalaze hormona koji su vadjeni 4 dc. i jedino mi rekla da mesec dana pre konsultacija treba da primam terapiju da snizim Tsh.Da li se vi slazete da je to jedino sto bi do tad trebalo uraditi s obzirom da su vrednosti sledece:FSH 6,5(3,35-21,63),LH 8,4 (2,39-6,6),Prolaktin27.7(5,2-26,5),Estradiol31(21-251).progesteron1,1(0,3-o,9),testosteron1,2(o,38-1,97),Amh10,5(za zene u mojoj starosnoj dobi tj 25-40 ref. vr. su 0,19-9,13 a median je 2,56ng/ml)TSH 4,18,Anti tpo >1OOO.To su nalazi od pre 4 meseca.Za dva meseca ponovila sam TSH 1,58 a FT3 i FT4 su bili u ref,vredn.Inace Tsh mi je pre dve godine jednom bio 7,5 a odmah nakon toga 1,9 te je endokrinolog kod kog sam isla bio misljenja da ne treba uzimati terapiju jer mi TSH varira,da ne bi presla u hiperteriozu i kao dijagnozu stavio Thireoditis chr.autoimunis.Euthyreosis. .Da li je normalno da Tsh tako varira i kakvu terapiju bi ste mi vi prepisali i kada je zapoceti s obzirom da pokusavamo i prirodnu trudnocu.Inace je bila spontana trudnoca koja se zavrsila kao MORS FETUS IN UTERO u 31 nedelji trudnoce pre pet godina,uzrok nije pronadjen,radjena obdukcija ploda,posteljice,imunologija,trombofilije,kariotip..sve ok no tad nisam radila Tsh.Da li bi problem sa stitnom mogao da izazove smrt bebe,ja sam se osecala ok i trudnoca je proticala uredno.Vidim da ovaka nalaz hormona moze da obicno pokazuje na PCOS no to mi na ultrazvuku niko nikad nije rekao a bilo ih je bas dosta,imam uredne cikluse na 31 dan,normalnu kilazu,bez akni jedino sto ima pokoju dlacicu ispod pupka i oko bradavica ali skoro neprimetno.Izvinjavam se sto sam postavila vise pitanja u jednom postu i unapred zahvalna ocekujem odgovor.Srdaca pozdrav. Poštovana, Hashimoto tireoiditis daje ovakve varijacije TSH tokom vremena. Poslednja vrednost TSH 1,58 je potpuno normalna. Nalaz ostalih hormona može da ukaže na PCOSy, treba dopuniti postojeće testove i analizama drugih androgena i obavezno OGTT-a. Gubitak ovako kasne trudnoće zahteva detaljno ispitivanje trombofilija, isključivanje mogućih ginekoloških razloga. Neophodna je dobra priprema za VTO i kasnije brižljivo praćenje trudnoće od strane iskusnog ginekologa. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
< Poruku je uredio marketing RR -- 9.3.2017 10:41:22 >
|