Cipelicka -> RE: Pitajte endokrinologa na Ringeraji! (29.8.2014 18:51:13)
|
Postovani, Imam 33 godine. U decembru prosle godine, posle 1,5 god. pokusavanja da ostvarimo trudnocu, upuceni smo na detaljnije analize. Ispostavilo se da imam nizi amh ( 0.5 ng/ml po jednoj laboratoriji odnosno 0.85 po drugoj ). Fsh 5, lh 3, estradiol 48 pg/ml. Jajovodi prohodni, spontane ovulacije potvrdjene folikulometrijama i visokim progesteronom 21dc. Upuceni smo na vto. Prva je bila u maju ove godine i bila je neuspesna. Dva meseca posle vto odlucili smo da ponovo pokusamo ali nam je preporucen vto iz prirodnog ciklusa zbog pauze od 3 ciklusa izmedju stimulacija koja se preporucuje. Uglavnom, pristali smo na to i ponovo odradili hormone 2dc... ovog puta fsh 8.1, lh, 4.1, estradiol 63 pg/ml. Primetila sam da su visi i u neskladu jer je veca razlika izmedju fsh i lh sto jelte ide u prilog slabijoj ovarijalnoj rezervi ali sam prosto mislila da se organizam nije iscistio od hormona koje sam primala za VTO. Uradili smo vto iz prirodnog ciklusa gde mi je pred stop injekciju data jedna ampula menopura i cetrotid za dozrevanje folikula. Niije uspeo ni ovaj pokusaj. Ja sam i treci put, sada ovog meseca, opet radila hormonski status sa zeljom da uradimo vto sa stimulacijom ali hormoni su bili gori nego ikad: fsh 11.6, lh 5.1, estradiol 70.5 pg/ml. Ja sam potpuno zbunjena ovako rapidnim ''kvarenjem'' hormonske slike. Nije mi jasno kako za manje od godinu dana fsh moze toliko da poraste. Po tome imam osecaj da cu do nove godine da budem u menopauzi. Da li je tome mogla da doprinese jedna injekcija menopura? Inace, doktorka me je zamolila da i danas, 3dc ponovim estradiol u nadi da ce da se spusti i da cemo moci da krenemo sa stimulacijom, ali jos je vise porastao, na 90.2 pg/ml tako da smo odustali od stimulacije. Da li mozete da mi kazete sta ovakva hormonska slika govori... da pomenem da je sada bilo svega 4 antralna folikula na UZ, proslog meseca 5 a pretproslog 9. Hvala unapred. Pozdrav
|
|
|
|