stevajela
|
Mi smo u prosli utorak krenuli u vrtic.Dogovor je bio da mame prve 2 nedelje budu sa decom po sat vremena.Medjutim prvo jutro kada smo ih doveli,med. sestre su rekle da se plan promenio,imaju decu sa detelinare,bice guzva,... i da ih ostavljamo same.Kao da na roditeljskom nisu znale da se vrtic na detelinari nadogradjuje i da ce biti guzva zbog te dece koja su privremeno tu.Dobro, ja ne kazem nista, reko' da ne pametujem, ostavim ga, prvi,drugi,treci dan.Pitam jel' plakao,kazu kada i druga deca,jeo je tek,tek.U petak,cetvrti dan,dolazim,jedna od med. sestara kaze,on se zacenjuje,njih 5 je pored njega ne znaju sta da rade.U medjuvremenu kuci postaje destruktivan,nervozan,paznja mu je losa,nocu se budi 7-8 puta,jedan period od 1-2 sata je budan,place,stipa se,cupa kosu,udara rukama i glavom u zid.Pozovem psiholoskinju i ona kaze da MORAM prve nedelje JA biti prisutna sa njim,da ga ne smeju lagati ("sad' ce mama doci"-to sam licno cula kada mu je rekla), ne smeju ga graditi tipa nisi bio dobar plakao si,da se nocu budi,place,stipa,itd... iz straha koji je nakupio u vrticu. Objasnim med. sestri da je dete atopicar i da je samim tim emotivno osetljiviji i da poseduje odredjenu dozu nervoze,kao i svaki covek koji ima hronicnu autoimunolosku bolest,da sve sto radi kuci radi iz straha i kazu one meni pitace svog psihologa iz vrtica,da li smem da budem prisutna. Danas dodjemo i kazu mogu.Dete je bilo prvih 5 minuta kod mene u krilu,posle toga samo je sedelo i jelo,igralo se i sto je najbitnije nije vise obracao paznju na decu koja placu i vriste,sto je on prethodnih dana samo i registrovaao,vec je shvatio da postoje i druge mogucnosti. Zasto su se predomislile sumnjala sam,a danas sam i videla?Jednostavno ne zele da mame vide sta one i kako rade sa njihovom decom. Kod nas su u grupi 2 med. sestre.Jedna je manje informisana,a druga vise.Medjutim ova sto je vise informisanja o animiranju,vaspitanju i psihofizickom razvoju dece, niti jednog momenta nije imala osmeh na licu.Faca joj je stalno ista,hladna,ukocena,bez ijedne emocije.Dok ova druga je dosta prijatnija.Najvise mi se dopala cistacica.Kada su njih dve odvele decu u kupatilo na nose,cistacica je ostala sa decom koja imaju pelene i decom koja vriste.Uzela je kocke,pustila muziku i lepo ih skupila,smirila i zainteresovala da prave nesto zajedno od kocki.
< Poruku je uredio stevajela -- 7.9.2009 14:21:00 >
|