vukosava -> RE: Carski rez sa spinalnom anestezijom (26.3.2011 15:42:04)
|
ja sam pokusavala da se porodim prirodno od petka... tri nedelje pre toga sam pocela da se otvaram... jedne nedelje 1cm, sledece 2 cm, pa 3 cm... i onda nikako do 4 cm elem, pokusavam ti ja tako od petka... nikako da se pomakne.. u nedelju ujutru su mi dali epidural pa zatim i indukciju nakon sto sam stigla 4cm... i onda dodjem do 7 cm i dalje nece... cekali su, gledali me na svaki sat i ni makac... onda su u pola pet popodne odlucili da idem na carski... epidural je vec bio izlapeo, usla sam u bolove koje svaka zena otvorena od 7 cm oseca.... bebi nesto nije bilo sa srcem non stop ok... merili su sondom otkucaje... i ... jesam se tresla ko prut na operacionom stolu... kazu da je to normalna reakcija... mada biti skroz gola na 10-15 stepeni celzijusa ne verujem da se ne bi tresla i bez toga.. mada sam usput dobila i temperaturu... mozda i zbog toga dodatno... stavili su paravan tako da nista nisam videla sta su mi dole radili osim kesa u koje su stavljali krvave gaze... govorili su mi sta kad rade... i citavu govoranciju pre operacije o nus pojavama - ja sam gadljiva na sve vezano za medicinu pa sam se maksimalno slusala da nista od toga ne cujem... najnezgodnije je bilo kad sam cula kako broje instrumente... i gaze... al znam da je jedna rodjaka od moje drugarice iz srednje skole umrla od sepse nakon zaboravljene gaze na carskom tako da sam ipak mislila super ipak sto imaju takvu proceduru.... a dobre strane... cula sam BEBU KAKO PLACE KAD SU JE IZVADILI... tako da imam osecaj da sam se porodila... sestra mi je imala carski pod totalnom i nije videla bebu ceo dan sve dok je bila drogirana pa je rekla da nije imala bas osecaj kao da se porodila. meni su bebu cim su je tamo izmerili i sta vec rade sa bebom - apgar ocenjivanje i ostalo.. stavili na grudi... odvezali mi desnu ruku pa sam je mazila... NEPROCENLJIVO!!!!! i cim je proslo postoperativno vreme - ne secam se koliko da li sat, da li dva... odvezli su me na kolicima da je PODOJIM... sedela sam tako drogirana i drzala bebicu prikacenu na sve one aparate koje mere otkucaje srca i udisaje... i ja i ona na infuziji.. al to su mi najlepsi momenti iz porodilista sestra mi se porodila dva meseca posle mene, carski sa totalnom... i dete je videla na mobilnom telefonu kod muza i prvi put sutradan... mogu misliti koji je to trip... i da- muz je svo vreme bio sa mnom u operacionoj sali, slikao i drzao me za ruku... nije bas da sam zelela da imam sliku svoga rasecenog stomaka al nije ni toliko strasno kad sad pogledam nakon svega dakle: moje misljenje posle svega - jeste da su me bolela ledja posle - valjda kad imas epidural + spinalnu u istoj rupi valjda nije sasvim svejedno, jeste bila velika modrica, jesam nosila kateter, i jesam imala kopce dole metalne, jedva isla u wc - tek sama nakon 5 dana... na malu nuzdu al NEPROCENLJIVO JE ISKUSTVO CUTI SVOJU BEBU KAD ZAPLACE KAD SE RODI tako da toplo preporucujem, samo sto vise znate o tome, lakse ce vam sve to biti i da - jos jedna konstatacija za one koji su operisali slepo crevo- jeste ovde veca rana al se smanjuje vremenom i brze zaraste - 2 meseca nakon carskog isti osecaj kao 6 meseci nakon slepog creva i jos jedna nus pojava totalne anestezije - posto je valjda bazirana na gasu smejavcu uz kombinaciju ono u venu - ne mozes da prestanes da se smejes kad se probudis sto je zesca nus pojava kad bi trebala da dojis i sl...
|
|
|
|