Anoniman -> RE: Kada otići na bolovanje??? (3.11.2009 14:15:33)
|
IZVORNA PORUKA: nakins Buhla evo ti sajt www.dnevnik.rs ides na opciju hronika-novosadska Сизифов пут до трудничког боловања? [image]http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/images/ns-9trud.img_assist_custom.jpg[/image]„Промените посао!”- препоручено је Гордани Маравић, трудници у шестом месецу трудноће у Лекарској комисији, када се пожалила да ради у Београду због чега свакодневно мора да путује око 200 километара. При том, због превремених контракција прима лек утрогестан и бенседин, а њен гинеколог сматра да јој треба мировање. Ипак, све ово није било довољно да јој лекари из првостепене, а потом и другостепене Лекарске комисије одобре одржавање трудноће. Савет начелника Комисије др Војислава Левакова у незваничном разговору за “Дневник” био је да се трудница јави у Гинеколошко-акушерску клинику и тамо добије мишљење, које ће Комисија уважити. Упитан да ли то значи да Комисија не верује дијагнозама колега из Дома здравља, Леваков каже да има “услужних дијагноза” које не могу да толеришу. - Кад у извештају с ултразвучног прегледа пише да је, с једне стране, плод у реду, откуцаји срца и други параметри задовољавајући, а лекар наведе да прети побачај, не можемо да одобримо одржавање – објашњава др Леваков. Начелница гинекологије Дома здравља Александра Савин-Костић тврди да труднице добијају утрогестан само у случају претећег побачаја, крварења и болова. Она објашњава да овај лек увек иде уз мировање јер без тога нема ефекта што се трудницама увек нагласи. - Не знам због чега лекарска комисија има такве критеријуме према новосадским трудницама, јер знам да у Београду трудне жене без проблема одлазе на боловање. Имали смо неколико случајева да труднице које је комисија вратила на посао побаце – каже Савин-Костић. Да две комисије имају различите критеријуме на својој кожи осетила је и Маравићева која је до шестог месеца трудноћу одржавала на основу одобрења лекарске комисије у Београду где је до тада живела. Када се преселила у Нови Сад није ни слутила да ће имати проблем да одржавање настави. Међутим, испало је другачије. - Лекари комисије су ме одбили с образложењем да сам радно способна и да их не занима то што повратак на посао значи путовање, свакодневно труцкање по путничким и аутобусима јавног превоза. Питам се од кога је стигао такав налог новосадској комисији, јер знам да је у другим градовима другачије из искуства мојих колегиница – тврди наша саговорница. Но, она није једини случај. Нашој Редакцији јавила се трудница којој одржавање није одобрено у Новом Саду, али ју је, по пресељењу у Београд, тамошња комисија без речи послала на боловање. Др Леваков каже да не постоји директива да се пооштре критеријуми за одобравање одржавања трудноће. Пре неколико месеци у Републичком заводу за здравствено осигурање “Дневнику” речено је да се ради о тежњи да се смањи злоупотреба боловања, која се не односи искључиво на труднице, већ на све запослене. Izvor: Dnevnik
|
|
|
|