lesica -> Američka pita (29.4.2013 12:17:35)
|
Testo: 600 g mekog brašna tip 400 120 g šećera 1 vanilin šećer prstohvat soli 1 prašak za pecivo 125 g maslaca 100 - 120 ml mleka 180 g pavlake Umuti se razmekšali maslac sa šećerom i vanilinim šećerom, pa se u to ubaci brašno, so, p.p. ,pavlaka i mleko. sve se lepo zamesi (ja to rukom) tako da se ne lepi za ruke, dakle u malo čvršće testo. U slučaju da je još uvek mekano testo i da se lepi dodati još malo brašna, tj. još malo mleka ako je suviše tvrdo pa se mrvi. Ostaviti malo da odstoji u frižideru (taman dok se pripremi fil) Ova količina je taman za dve pite. Može se kao fil stavljati šta god vam padne napamet. Kada je fil gotov, priremamo testo. Odvojimo na dva dela, da bi bila ista količina za obe pite. Razmesimo testo tako da bude debljine 3-4 mm, u ubacimo u prethodno podmazan pleh za tart ( ili već koji imate) Ubaci se tako da ostane testa preko ivica, odesče se tako da malo testa pada preko ivica pleha, to treba za prklapanje. Testo se pritisne uz ivice pleha, sipa se nadev, pa ostatak teta otpet razvuče tanko da bi se napravila gornja kora. sa viškom teta sa donje kore se napravi preklop preko gornje, blago utisne viljuškom (ili prstima) premaže mlekom, i na pečenje. Ponovi se isto i sa drugom polovinom testa. Peče se 30 minuta na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni. Krem fil od banane: 2 pudinga slatka pavlaka 150-200 gr šećera 500 ml mleka 250 ml mlečne slatke pavlake 1-2 vanilin šećer (ja ovde stavim burbon vanila šećer) 6-8 banana Skuvati mleko sa šećerom, pa u to ubaciti prethodno sa par kašika razmućen puding. Ukuvati da se zgusne, pa naliti slatku pavlaku. Kuvati još minut dva pa skloniti sa vatre, i u to ubaciti iseckane banane, izmešati. Pola od dobijene mase uliti u jednu pitu, pola u drugu.
|
|
|
|