RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Olga75 -> RE: Zimnica (8.9.2019 19:08:02)

Ja nisam našla ove godine ona male kornišone da stavim u tegle [sm=smiley19.gif]. Naručila sam baburu papriku pa ću par tegli u medu, par tegli sa kupusom i smrznuću jedno deset komada izdubljenih ua filovanu papriku.
Crvenu još nisam naručila a i to ću par kesa pečene u zamrzivač i par boca ajvara, mislim da će mi biti dosta dvadesetak kila.
Turšiju neću ove godine, ja to napravim pa mi se vuče do aprila a će to s proleća jesti.
Nego, ove godine se nosim idejom da ukiselim kupus [sm=smiley36.gif
Garant neću znati kako i sve ću ukakiti i baciti i imaćemo razloga da se svađamo zimus




emicaa -> RE: Zimnica (8.9.2019 20:09:08)

Olga ja sam prosle godina pola kupusa bacila,zato cu sad biti pametnija i kupovati.On nama treba samo za sarmu.Tursiju jedemo svaki dan zimi,nekad nam jedva traje do februara.Dora i ja jedemo po cijeli dan onako kao uzinu 😂

Ajvar ne jedem pa i ne pravim,muz kad hoce kupim mu.




flamingos -> RE: Zimnica (8.9.2019 20:40:11)



IZVORNA PORUKA: emicaa RR

Olga ja sam prosle godina pola kupusa bacila,zato cu sad biti pametnija i kupovati.On nama treba samo za sarmu.Tursiju jedemo svaki dan zimi,nekad nam jedva traje do februara.Dora i ja jedemo po cijeli dan onako kao uzinu 😂

Ajvar ne jedem pa i ne pravim,muz kad hoce kupim mu.
Drage moje,mogu vas posavetovati kako da potopite kupus i garantujem da će vam,ako postupite po mom uputstvu,biti odličan.Mi najviše volimo pečenu crvenu papriku iz zamrzivača,na belom luku za salatu i kiseli kupus.Krastavčiće i turšiju nekada ostavim,a nekada ne.Sada sam na selu ispekla 21 kg paprike,da imam i za salatu,a i za pohovanje itd.Pozdrav.





emicaa -> RE: Zimnica (8.9.2019 20:41:40)

Flsmingos hvala,mozda sledece godine.Ne mogu se patljati i oko njega jos 😂





lesica -> RE: Zimnica (8.9.2019 20:43:47)

Sem nešto nekog džema, ništa. A kako stoje stvari sa cenama povrća teško da ću i da se trudim ove godine. Uostalom, ima pretekle zimnice i od prošle.




flamingos -> RE: Zimnica (8.9.2019 20:44:39)



IZVORNA PORUKA: emicaa RR

Flsmingos hvala,mozda sledece godine.Ne mogu se patljati i oko njega jos 😂


Ok.





milicicak -> RE: Zimnica (8.9.2019 21:00:18)



IZVORNA PORUKA: lesica RR

Sem nešto nekog džema, ništa. A kako stoje stvari sa cenama povrća teško da ću i da se trudim ove godine. Uostalom, ima pretekle zimnice i od prošle.



Les, jesi li ti prerusena moja mama? 😂 I ona je to danas rekla 😂 samo malo manje biranim recima 😂
Al uvalih joj 50kg visanja, ako nista bice soka sledece nedelje 😂




Duškić -> RE: Zimnica (9.9.2019 14:08:50)

Moja napravila vecinu, ajvar treba da preuzmem uskoro.




lesica -> RE: Zimnica (9.9.2019 21:50:55)


IZVORNA PORUKA: milicicak



IZVORNA PORUKA: lesica RR

Sem nešto nekog džema, ništa. A kako stoje stvari sa cenama povrća teško da ću i da se trudim ove godine. Uostalom, ima pretekle zimnice i od prošle.



Les, jesi li ti prerusena moja mama? 😂 I ona je to danas rekla 😂 samo malo manje biranim recima 😂
Al uvalih joj 50kg visanja, ako nista bice soka sledece nedelje 😂


😂😂😂

Ma i ja sam sočnija na izražavanju, no ovdi biram reči da si samu sebe ne banujem. 😁




Olga75 -> RE: Zimnica (10.9.2019 12:50:15)


IZVORNA PORUKA: flamingos

Drage moje,mogu vas posavetovati kako da potopite kupus i garantujem da će vam,ako postupite po mom uputstvu,biti odličan.



Hajde ako te ne mrzi, pa još i pliiiz [sm=smiley36.gif] napiši mi kako da ukiselim tak kupus da se ne razmekša i ne zasmrdi previše. Naravno i kako da ga "negujem" . Sećam se da je moja mama stavljala neku gazu, pa je skupljala nešto belo i ljigavo ( to je ona zvala striž) i da je stavljala i zrna kukuruza. E, sad ja sam entuzijast i mislim da u burence može i prokola i ribanac ( znam da može ali ja ne znam) . To moje burence je oko 25 kila ili litara, bem li ga da mi prostite.
Eh, Olga, vajna domaČice [sm=smiley36.gif]




flamingos -> RE: Zimnica (10.9.2019 15:22:12)



IZVORNA PORUKA: Olga75


IZVORNA PORUKA: flamingos

Drage moje,mogu vas posavetovati kako da potopite kupus i garantujem da će vam,ako postupite po mom uputstvu,biti odličan.



Hajde ako te ne mrzi, pa još i pliiiz [sm=smiley36.gif] napiši mi kako da ukiselim tak kupus da se ne razmekša i ne zasmrdi previše. Naravno i kako da ga "negujem" . Sećam se da je moja mama stavljala neku gazu, pa je skupljala nešto belo i ljigavo ( to je ona zvala striž) i da je stavljala i zrna kukuruza. E, sad ja sam entuzijast i mislim da u burence može i prokola i ribanac ( znam da može ali ja ne znam) . To moje burence je oko 25 kila ili litara, bem li ga da mi prostite.
Eh, Olga, vajna domaČice [sm=smiley36.gif]
Naravno draga da me ne mrzi,evo ovako:Nožem izdubiš sredinu na glavici kupusa i poređaš u bure u kome će se kiseliti.U svako udubljenje staviš po malo soli,ostaviš da prenoći.Sutradan u to isto vreme,u vodi rastvoriš so,lromešaš i sipaš u bure.Pritisneš nečim težim,zatvoriš.Sutradan pretočiš.Nakon nedelju dana opet oretočiš,pa postupak poniviš jkš dva puta na nedelju dana(količina vide i soli zavisi od veličine bureta,ja ovako radim-na 10 l vide stavim 300 g soli,izmešam,sipam u bure i tako koliko god treba da sav kupus bude u tečnosti).





Olga75 -> RE: Zimnica (10.9.2019 15:27:14)

Pretočiš? Šta to tačno znači? Da svu tečnost izlijem i ulijem novu? Ništa se ne stavljaju zrna kukuruza, lovorov list, zrna bibera? Kako ribanac staviti sa prokolama?
Imam samo dobru volju u samostalnom ostavljanju kiselog kupusa [sm=smiley36.gif]




flamingos -> RE: Zimnica (10.9.2019 15:28:22)

Još jedan savet,ukoliko primetiš da počinje da se"muti"tečnost,kada se kupus ukiseli,dodaš 1 kesicu vinobrana i 1 kesicu konzervansa kako bi duže trajao.Ja ne stavljam,jer nam je u garaži taman temperatura zimi.Ali,konzervans i vinobran se stavljaju tek nakon svih pretakanja i da se pusti da se lepo ukuseli.Ukoliko možeš izbegavaj ih,oset_i se kupus na konzervans i vinobran,najbolje je prirodno kiseljenje.Ali,ukoliko se mora,obavezno stavi da ti ne bi propao.Nadam se da sam pomogla svojim savetom.Ovako ostavljam kupus godinama i bude savršena sarma,podvarak,kuvan kupus,salata,mmmmm,sadi se jede.Pozdrav i poljubac.





flamingos -> RE: Zimnica (10.9.2019 15:33:25)



IZVORNA PORUKA: Olga75

Pretočiš? Šta to tačno znači? Da svu tečnost izlijem i ulijem novu? Ništa se ne stavljaju zrna kukuruza, lovorov list, zrna bibera? Kako ribanac staviti sa prokolama?
Imam samo dobru volju u samostalnom ostavljanju kiselog kupusa [sm=smiley36.gif]
Ajoj ne,uzmeš kofu.Crevo staviš u bure,povučeš kroz crevo dok ne krene tečnost i puniš kofu,vratiš u bure,opet u kofu,pa u bure sipaš-i tako nekoliko kofa,zavisno od količine-što više pretačaš bolje je,jer se rastvori bolje so.Ništa se dodatno ne naliva-znači-ta tečnost koja je stajala u buretu se pretača.Ništa ne stavljam drugo.Garant uspeva samo prati uputstva





Ana RR -> RE: Zimnica (10.9.2019 15:52:21)

Olga, moja mama stavlja i ribanac. I obavezno stavlja jednu glavicu crvenog kupusa (ili pola, bem li ga sada) tako da ta voda bude onako rozikasta. Mm obožava njen kupus.




Olga75 -> RE: Zimnica (10.9.2019 15:55:15)

Da rezimiram: izvadim "koren" tamo stavim so, poređam glavice i ostavim da odstoje do sutra, onda zalijem slanom vodom i pritisnem da se potopi. Sutra tu vodu izvučem iz bureta i vratim i tako nekoliko puta. E sad, on kad krene da uskisne trebalo bi da se pojave neki mehurići ili nešto gore, šta s tim?
Ah, možda je bolje da se ne bakćem i ne pravim sebi štetu [sm=smiley29.gif]




Olga75 -> RE: Zimnica (10.9.2019 15:58:02)


IZVORNA PORUKA: Ana RR

Olga, moja mama stavlja i ribanac. I obavezno stavlja jednu glavicu crvenog kupusa (ili pola, bem li ga sada) tako da ta voda bude onako rozikasta. Mm obožava njen kupus.

Eeee, Ane tako su i moji stavljali, samo bez crvenog kupusa sa kukuruzom. Bilo je okolo glavica ribanog, kao da su time "zaglavljene" ali kad se ne sećam tačno [sm=smiley13.gif]




flamingos -> RE: Zimnica (10.9.2019 16:01:34)



IZVORNA PORUKA: Olga75

Da rezimiram: izvadim "koren" tamo stavim so, poređam glavice i ostavim da odstoje do sutra, onda zalijem slanom vodom i pritisnem da se potopi. Sutra tu vodu izvučem iz bureta i vratim i tako nekoliko puta. E sad, on kad krene da uskisne trebalo bi da se pojave neki mehurići ili nešto gore, šta s tim?
Ah, možda je bolje da se ne bakćem i ne pravim sebi štetu [sm=smiley29.gif]
Bravo,neće se pojaviti mehurići ako ti ne stoji na mnogo toplom mestu.Sve tako radi,uspećeš.





flamingos -> RE: Zimnica (10.9.2019 16:03:11)

Ribanac ne ostavljam tako da ne znam kako to ide.Znam šta je ribanac,ali sam za ovu varijantu,pa pravim šta god poželim od njega





lesica -> RE: Zimnica (10.9.2019 16:03:19)

Oldži, ne mogu sad da ti piskaram detaljno, ali suština je 4% slani rastvor. I potpuno potapanje glavica ispod nivoa vode.




lesica -> RE: Zimnica (10.9.2019 18:36:40)

Oldži, evo ovako.

Kao što ti je flamingos rekla, očistiš pa izdubiš glavice, u svako od tih udubljenja staviš ravno soli, poslažeš u kacu, i ostaviš da prenoći. Pride izmeri količinu soli koju stavljaš ( odvoj tipa 400gr pa to stavi) , kada završiš zapiši. Sutradan, dobro pritisni nečim glavice (gaza pa preko neka veća tegla puna vode, ili već) i nasipaj vodu, ali meri koliko sipaš. Završavaš kada kupus bude nekih par cm ispod nivoa vode. Onda jednostavno proveri koliko vode si stavila i koliko soli, pa prema potrebi u još jedan l vode rastvori preostalu potrebnu količinu soli.
Na 10l ide 400gr soli.

Mislim, u načelu možeš i da poslažeš kupus, pa ga jednostavno zaliješ sa unapred spremnim slanim rastvorom.




lesica -> RE: Zimnica (10.9.2019 18:50:07)

Eee, a za ribanac, ide tipa između 200 i 250gr soli na 10kg izribanog kupusa.
Caka je da staviš nešto kupusa pa malo soli, pa ga izgnječiš i nabiješ maksimalno, pa tako redom, onda ga na kraju opet tako pritisneš da ispliva sok preko. Zatvoriš, i na par dana ga proveravaš, da li ima "cveta" ili ne. To pokupiš ako krene sa nekom pamučnom krpom/gazom.




flamingos -> RE: Zimnica (10.9.2019 21:45:06)



IZVORNA PORUKA: lesica RR

Eee, a za ribanac, ide tipa između 200 i 250gr soli na 10kg izribanog kupusa.
Caka je da staviš nešto kupusa pa malo soli, pa ga izgnječiš i nabiješ maksimalno, pa tako redom, onda ga na kraju opet tako pritisneš da ispliva sok preko. Zatvoriš, i na par dana ga proveravaš, da li ima "cveta" ili ne. To pokupiš ako krene sa nekom pamučnom krpom/gazom.
Hvala na receptu.Možda i nekada napravim.





flamingos -> RE: Zimnica (10.9.2019 21:46:48)



IZVORNA PORUKA: lesica RR

Oldži, evo ovako.

Kao što ti je flamingos rekla, očistiš pa izdubiš glavice, u svako od tih udubljenja staviš ravno soli, poslažeš u kacu, i ostaviš da prenoći. Pride izmeri količinu soli koju stavljaš ( odvoj tipa 400gr pa to stavi) , kada završiš zapiši. Sutradan, dobro pritisni nečim glavice (gaza pa preko neka veća tegla puna vode, ili već) i nasipaj vodu, ali meri koliko sipaš. Završavaš kada kupus bude nekih par cm ispod nivoa vode. Onda jednostavno proveri koliko vode si stavila i koliko soli, pa prema potrebi u još jedan l vode rastvori preostalu potrebnu količinu soli.
Na 10l ide 400gr soli.

Mislim, u načelu možeš i da poslažeš kupus, pa ga jednostavno zaliješ sa unapred spremnim slanim rastvorom.
Probala sam sa 400 g soli,bude dosta slan,opet-stvar ukusa.Sa 300 g bude taman.Kako god-kupus je zakon





Olga75 -> RE: Zimnica (11.9.2019 10:18:10)

Znam da sam dosadna ali znači ribanac i glavice ne mogu zajedno [sm=smiley36.gif] ? Meni treba samo možda 5 glavica a malo više ribanog jer pravim i te kuvarancije- kiseli sa rebrima suvima, sa butkicom, podvarak pa samo onako ko salata.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  33 34 [35] 36 37   Sledeća stranica >   >>