RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom



Poruka


mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 7:39:50)


IZVORNA PORUKA: degu

ja dajem i meso i povrce za veceru i kad mi ostane od rucka dam joj i za veceru. I napuca se dobro,a i mi volimo kuvano i za veceru. I bas sam pratila s obzirom koliko T lose spava,nista gore nije i kad joj dam meso za veceru. Isti djavo jel jede palentu ili pilav :D ili boraniju


[sm=smiley36.gif] I mi inace volimo jako kuvano,nekad jedemo to i za veceru,a sanjom cu ipak malo sacekati,mojima sam kad su bili bebe davala nekad supicu uvece.

Vonavoj,super da probate proso,videces kako ce joj se svideti ! i meni je zumance sledece na spisku.




vonavoj -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 10:59:40)

Ala se dugo kuva ovaj proso..ceo dan u kuhinji..prvo njen vocni dorucak,pa nama rucak,pa njoj rucak.lele..kako da mrdnem iz kuhinje[sm=smiley36.gif]




vonavoj -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 11:58:27)

Sve je pojela,dobro je prosao proso sa jabukom!
Nego,sipala sam joj vodu gde se jabuka kuvala,da pije,da li da joj dajem[sm=smiley36.gif]




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 12:05:24)

Ja sam davala.Super,bas mi je drago ! a za kuhinju te skroz razumem.Koliko si dugo kuvala proso?ja oko 15min,malo dolivam vodu da ne zagori.
evo prebacih iz teme napredovanja po mesecima nas meni [sm=smiley36.gif]


Mi za dorucak : obarila krusku i pomesala sa cetvrtinom avokada, sve je smazala .
Za rucak ide proso sa povrcem( karfiol,mrkva, mladi luk i tikvica) a vecera Milupa jos uvek.




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 12:06:24)

a znala sam i da npr. u vodi u kojoj sam kuvala jabuku ili krusku skuvam palentu,predivno bude !




vonavoj -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 12:10:53)

kuvala ga 25min,i kao da se oseca zrno.[sm=smiley36.gif]..nije bas mekan skroz.pojma nemam,nikad nisam jela!




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 13:02:30)

meni se rascveta skroz,kao zito,ali se maalo oseca opnica,kad izblendas,skoro se ne oseti.
a jesi li ga potopila malo u vodu pre kuvanja?ja stavila jutros u 8h da bi kuvala u 12h.




mama krava -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 13:06:09)

Najbolje bi bilo da se stavi da odstoji preko noći I zbog fitinske kiseline a I lakše se skuva[sm=smiley2.gif]




vonavoj -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 14:23:32)

Pih..nije stajao u vodi..za sutra ce odstojati cele noci[sm=jezicek.gif]




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (21.5.2015 14:34:39)


IZVORNA PORUKA: mama krava

Najbolje bi bilo da se stavi da odstoji preko noći I zbog fitinske kiseline a I lakše se skuva[sm=smiley2.gif]


Tako je,iako proso ima manje fitinske kiseline,nego ostale zitarice.Ali se stajanjem u vodi bolje koristi i hranljivost zitarica.




vonavoj -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 16:42:52)

DAnas je za dorucak pojela bananu i jabuku,a sad za rucak prvi put karfiol sa sargarepom i batkom...nije lose proslo..s tim da sad vec prdi[sm=zmeden.gif]
A definitivno manje jede rucak nego voce,a i sitije je[sm=smiley36.gif]




dunja RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 18:43:51)


IZVORNA PORUKA: mama krava

Najbolje bi bilo da se stavi da odstoji preko noći I zbog fitinske kiseline a I lakše se skuva[sm=smiley2.gif]


MK šta je to fitinska kiselina i zašto je dobro potapari proso zbog nje?

U planu mi je za sutra proso, pa taman da ga većeras potpim :)




dunja RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 18:47:51)


IZVORNA PORUKA: dunja RR


IZVORNA PORUKA: mama krava

Najbolje bi bilo da se stavi da odstoji preko noći I zbog fitinske kiseline a I lakše se skuva[sm=smiley2.gif]


MK šta je to fitinska kiselina i zašto je dobro potapari proso zbog nje?

U planu mi je za sutra proso, pa taman da ga većeras potpim :)




Auuu, ja što više čitam ove teme, shvatam kako pojma nemam ništa.

Ovo nađoh a MK neka dopuni, pls:


Fitinska kiselina je oblik fosfora koji tijelo ne može iskoristiti . Ona na sebe veže razne minerale iz našeg tijela poput kalcija, magnezija, željeza i cinka i tako zakida naše tijelo za te važne minerale.

Savjet
Kada slijedeći put budete pripremali žitarice sjetite se da ih trebate staviti u toplu vodu. Vodu zakiselite limunovim sokom, jabučnim octom ili sirutkom. Otprilike, jedna žlica kiselog na jednu šalicu žitarica. Pustite da se žitarice namaču od 7-24 sata.




dunja RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:09:20)

MK, da li je dovoljno samo potapanje prosa u toplu vodu ili da dodajem sirće, limunov sok, ii šta drugo?




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:09:28)

Ja to znam,procitala sam na netu,samo kazem da je proso dobro jer od svih zitarica ima manje te kiseline.Evo bas sad cu ga staviti u vodu,za sutrasnji dorucak,a i nama pravm pitu od prosa.
Samo ja ne stavljam nikakvu kiselinu u vodu,pogotovo bebi.





dunja RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:11:17)

Mila, znači samo u toplu vodu potopiti veče pre?

Kako praviš pituuu daj recept?? Stavi recept sutra u C kuhinju, sa slikom molim te :) Baš me zanima ta pita, prvi put čujem.




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:19:10)

Dunja,evo ga odlican tekst o zitaricama,koje se potapaju i kako,koliko:

Fitinska kiselina i potapanje žiitarica

Integralne žitarice u svojem omotaču sadrže fitinsku kiselinu, koja se u digestivnom traktu lako vezuje sa korisnim sastojcima hrane, poput gvožđa, kalcijuma ili magnezijuma. Vezivanjem sa fitinskom kiselinom nastaju jedinjenja koja ove minerale čine praktično neiskoristljivim. Jedan deo fitinske kiseline se već smanjuje kuvanjem, ali da taj efekat bio što bolji, potrebno je da pomenute integralne žitarice prethodno natopimo.

Proces natapanja izgleda ovako: stavite 1 meru žitarice u veliku činiju u kojoj ćete je natapati. Isperite žitaricu 3-4 puta, koristeći vodu sa česme, na sledeći način: sipate vodu do vrha činije, promešate rukom zrna i pažljivo odlijete vodu. Prilikom odlivanja vode, primetićete kako sa njom izlaze sitne nečistoće (zemlja, grančice, ljuskice), kao i oštećena “mrtva” zrna, koja vam ionako nisu potrebna. Kada odlijete poslednju vodu, sipajte preko žitarice 2 puta više vode, ali ovoga puta koristite izvorsku, flaširanu vodu ili vodu iz specijalnih kućnih filtera. Nema smisla da zdravu hranu pripremate u nezdravoj vodi sa česme, punoj hlora i kamenca. Natapanje žitarica će biti efikasnije, ako u vodu umešate i kašičicu soka od limuna ili prirodnog jabukovog sirćeta (ovo pomaže bakterijama i enzimima koji neutrališu fitinsku kiselinu da efikasnije deluju).
Ovako pripremljenu i natopljenu žitaricu poklopite tanjirom ili bambusovim podmetačem, da ne upada prašina, ali da ima vazduha. Ostavite žitaricu da se natapa na sobnoj temperaturi više sati, a najbolje preko noći. Kada se hranite zdravo, neće vam biti teško da razmislite da li ćete sutra kuvati neku od ovih žitarica i da ih potopite blagovremeno, tj. pre odlaska na spavanje. Ujutro, kad ustanete, vaše žitarice će biti “probuđene” kao i vi, spremne za akciju!

Proces kuvanja žitarica koje zahtevaju prethodno natapanje izgleda ovako: Pre svega, vodu od natapanja ne bacajte, već je zajedno sa žitaricom prespite u šerpu u kojoj ćete kuvati. Tome dodajte prstohvat soli na svaku šolju žitarice. Dovedite do ključanja, pa smanjite temperaturu kuvanja na najniže, tako da voda samo blago struji, gotovo neprimetno. Poklopite, ali ne do kraja, jer žitarice pene tokom kuvanja, pa pena može da vam iskipi. Poklopite šerpu sasvim tek kada voda skoro sasvim ispari, što bi trebalo da bude nakon 30 minuta (kada steknete iskustvo u kuvanju, ovo vreme možete da iskoristite za obavljanje drugih poslova, ne morate da stojite pored šerpe i gledate u nju!). Kada voda sasvim ispari, isključite ringlu ili plin i ostavite žitaricu sasvim poklopljenu još deset_ak minuta, da upije svu vodu i dokuva se u pari. Nakon toga rastresite zrna, koristeći varjaču ili drveni kineski štapić i uživajte u svom obroku.
Ovde spadaju krupnije integralne žitarice: pirinač (inegralni), ječam (geršla), ovas, pšenica, kamut (drevna egipatska pšenica)... Ove žitarice treba pre kuvanja potopiti na 12 i više sati.

Kuvanje žitarica koje ne zahtevaju natapanje
Ovde spadaju sitnije žitarice poput prosa, heljde ili kinoe, koje ne sadrže fitinsku kiselinu i lakše se kuvaju.
Ove žitarice sitnijeg zrna će svakoj zaposlenoj osobi koja želi zdravo da se hrani vrlo brzo postati najbolji prijatelji, zato što se pripremaju brzo i kada god to poželimo, bez prethodnog razmišljanja o dugotrajnom natapanju. Delimičan izuzetak je kinoa, koju je ipak potrebno prethodno dobro isprati nekoliko puta toplom vodom sa česme, a zatim ostaviti potopljenu oko 10 minuta, nakon čega se voda od natapanja obavezno prospe. Ovo se radi zato što kinoa na površini ima gorke saponine, supstance koje zrno štite na prirodan način od štetočina, ali nažalost mogu izazvati i male smetnje u varenju, što svakako ne želimo.
Proces kuvanja žitarica koje ne zahtevaju prethodno natapanje izgleda ovako: isperete žitaricu u 3-4 vode na način na koji je gore već opisano. Ispiranje je najbolje raditi već u šerpi u kojoj će se žitarica kuvati, kako ne bi prljali nepotrebne sudove. Kada odlijete poslednju vodu od ispiranja, sipate 2 puta veću količinu vode u odnosu na količinu žitarice (na primer: 2 šolje vode na 1 šolju prosa). Koristite čistu flaširanu ili filterisanu vodu. Dodajte prstohvat soli po šolji žitarice i stavite je da prokuva. Kada proključa, smanjite temperaturu kuvanja na najniže i delimično poklopite. Kuvajte dok voda skoro sasvim ne ispari (oko 10-15 minuta), pa zatim poklopite do kraja i kuvajte dok žitarica sasvim ne upije vodu (još oko 5-10 minuta). Isključite ringlu ili plin, pa ostavite skuvanu žitaricu da stoji poklopljena i dokuva se u pari (oko 5 minuta). Otklopite i rastresite zrna varjačom ili drvenim kineskim štapićem. Vidite, vaš zdrav obrok je skuvan, za samo 20-25 minuta!

Izvor: Veganski kuvar – Nikola Pešić

*sok od limuna, jabukovo sirce, so za bebe tek nakon godine





mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:22:41)

Vazi za pitu,stavljam [sm=smiley1.gif]

Evo jos i ovo :

Bezglutenske žitarice koje mogu da se daju bebama odmah na početku dohrane tj od 6.og meseca su:

- PROSO - kuva se u razmeri vode 3:1 oko 15-20ak min, potrebno ga je prethodno oprati i očistiti od eventualnih nečistoća, a može se i prethodno malo propžiti;


- GRIZ OD PROSA - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz, s' tim da količinski ide za nijansu malo više od pšeničnog (pšenični više nabubri od prosenog griza);


- PIRINAČ (bilo koje zrno) - kuva se u razmeri vode 3:1 15ak minuta;


- PIRINČANI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;


- AMARANTH - kuva se u razmeri vode 3:1 oko 30-40ak min, gotovo je kada voda upije, kada dobije sluzavu strukturu i braonkastu boju;


- KINOA - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 25 min, potrebno je žitaricu prethodno oprati u mlakoj vodi;


- PALENTA tj KUKURUZNI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz.


Glutenske žitarice koje mogu da se uvode od 8.og meseca tj kada se želi uvesti gluten su:


- SPELTA - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1;


- GRIZ OD SPELTE - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;


- PŠENICA - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1;


- PŠENIČNI GRIZ - kuva se u ključaloj vodi kao i bilo koji drugi griz;


- OVAS - kuva se u razmeri vode 4:1 oko sat vremena;


- RAŽ - kuva se oko sat vremena u razmeri vode 2:1;


- JEČAM - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 45 do 60 minuta;


- BULGUR - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 10-15 min;


- KUS-KUS - se ne kuva već preliva ključalom vodom razmere 2:1, i ostavi poklopljeno da odstoji još 10ak minuta.


Žitarica koje se preporučuje najranije tek nakon rođendana je (razlog - može biti jak alergen i ona je praktično energetska bomba):

- HELJDA - kuva se u razmeri vode 2:1 oko 20ak minuta.


NAPOMENA:
- speltu, raž, ječam, ovas, pšenicu, heljdu, integralni pirinac (zitarice celog zrna) je potrebno potopiti u vodu da odstoje 12h pre kuvanja; proso, amarant, kinoa se mogu potopiti na par sati
- pahuljice od pomenutih žitarica se mogu, a i ne moraju kratko prokuvati u vodi, mogu se jednostavno preliti vrelom vodom da odstoje malo koliko da se prohladi i da omekšaju, pa ih mešati sa svežim ili barenim voćem/povrćem.

*preporuka je da se amarant i kinoa ne konzumiraju vise od jednom nedeljno



Nadam se da stavljam u odgovarajucu temu,ne znam jel ima negde jos....




Mariya -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:34:11)

Mame, jeste li davale trešnje bebcima? Evo sazrele su, pa sam u dilemi da li da joj dam odmah presne ili da joj prvo dam kuvane, a posle presne?




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:46:19)

Domace i neprskane tresnje mogu sa punih 7 meseci.Ja ih jos nisam davala mojoj T, nisam nasla domace zasada. Ja bih za pocetak prvo malo prokuvala pa izgnjecila i dala sa jabukom ,npr...




mila83 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:50:08)

Evo citam u jednoj grupi na fb koja se bavi zdravom hranom za bebe, da tresnje mogu malo na pari da se kuvaju ili peku u rerni,ili sirove, ne gule se posle obradjivanja. i da super idu sa bananom.




ivaMark -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 19:52:14)

Sta za veceru [sm=zmeden.gif]




vonavoj -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 20:35:44)

Mila,odlican tekst![sm=bravo.gif]




Mariya -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 21:24:11)

Tako sam i ja na kraju smislila, daću joj 2 dana kuvane pa ću posle sveže. Imam u komšiluku domaće neprskane, ove majske, baš sam danas brala (Krala)[sm=smiley36.gif]. Mada nisu nešto preterano slatke.Ali kad stignu junske, njam.
Zaboravih da napišem, mi uveli jogurt i to vrlo uspešno. Danas nije htela da jede ručak, pa sam morala prevariti, stavila sam malo kašice na kašiku, pa umočila u jogurt i tako je pojela[sm=smiley1.gif]
Sad ćemo i ostale mlečne proizvode i žumance.

Ivamark, mi jedemo pahuljice, kombinujem Hipp, Humanu, Milupu...Kad bude veća onda ćemo nešto konkretnije.

Aj da pitam ovde, kad kuvate ove žitarice za sebe, da li ih koristite kao prilog nečemu (kao recimo kuvani pirinač), kako ih pripremate, da li ih začinite?




dunja RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (24.5.2015 21:32:29)

Mi smo danas jeli izmiksane sveže trežnje (kaže baba sa pijace da nisu prskane) + jogurt. Sve je smazao, a ja sam izmiksala još jednu količinu za ujutru, stavila u frižider, pa ću ujutru opet da mu pomešam sa jogurtom i dam. Ali mi smo stariji :)

Mila, hvala ti puno! Kopirala sam postove u temu cerealije, jer su jako korisni, da se ne zagube.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  99 100 [101] 102 103   Sledeća stranica >   >>